Hae
Love Beyond Words

Vauvan nukuttamisen lyhyt oppimäärä

Lähes kaikki vanhemmat kamppailevat saman ongelman kanssa jossain vaiheessa vauvan elämää, kuinka saada vauva nukahtamaan ? Ja melkeen kaikille tulee yllätyksenä kuinka raskasta se oikeasti on herätä joka yö syöttämään vauvaa ja koittaa saada vauvaa nukahtamaan silloin kun itse haluaisi jo nukkua. Lohduttavaa kuitenkin on, että vauva nukkuu jossain vaiheessa päivää. Varmasti tärkein asia vauvan rytmin saamiseksi oikeanlaiseksi on antaa sille tietty rutiini päivään jo ensi kuukausista lähtien. Aamulla herätään ja vaihdetaan vaatteet ja vaippa ja syödään. Päivällä on valoisaa ja tehdään eri asioita ja välillä nukutaan päiväunia. Illalla aletaan valmistautua nukkumaan menoon tekemällä iltatoimet ja vähentämällä taustamelua ja valoja. Näin vauva oppii jo pienestä pitäen, että päivän kululla on tietty rytminsä. Tai ainakin sen pitäisi oppia, eihän kaikki aina mee niinkuin kirjoissa sanotaan.
Itse olen koittanut pitää jonkunlaista rytmiä yllä ja vauva onkin nukkunut yön ja aamupäivän hyvin, heräillen aina 3-5h välein syömään. Tässä tulee lyhyt oppimäärä vauvan nukuttamisesta, kuinka yleensä sen teen.

1. Kun huomaat vauvassa väsymyksen merkkejä, on aika aloittaa nukuttaminen. Varaa riittävästi aikaa, tässä saattaa mennä tovi (niinkuin varmasti jo tiedätkin ;))

2. Laita vauva mukavaan asentoon. Tue sen selkää esimerkiksi peitolla tai tyynyillä tai kääri se peiton sisällä. Tärkeää on, että sillä on lämmintä ja hyvä olla. Ota itsekin hyvä asento vauvan vierestä.

3. Syötä vauva kylläiseksi, niin ettei se heti 10min päästä herää uudestaan nälkään.

4. Vauva nukahtaa ja voit siirtyä suoraan kohtaan 8. Tai jatka kohtaan 5.

5. Vauva on syönyt tarpeeksi ja alkaa väsytys taistelu. Vauva saattaa kiukutella väsymystään tai muuten vaan tuijottaa silmät suurina maailmaa samalla haukotellen. Olipa asia kummin tahansa, jos jätät nyt vauvan yksinään, tiedät että parin minuutin päästä kuuluu huuto.

6. Silittele vauvan selkää, hyräile ja pidä omia silmiä kiinni. Hetken kuluttua vauvan silmät alkaa lupsahdella. Se saattaa pitääkin silmiä pitkän aikaa kiinni, mutta aina välillä huomaat kuinka se tarkistaa, että varmasti olet siinä vielä.

7. Väsytys taistelun päätteeksi jompikumpi teistä nukahtaa ensiksi.

8. Jos olet vielä pystyssä vauvan nukahtaessa voit siirtyä erittäin varovasti pois vauvan vierestä. (HUOM. Tämä kohta on erittäin kriittinen vaihe, jossa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta, ethän vaan halua, että vauva herää uudestaan ja aloitat saman alusta)

9. Voit onnitella itseäsi ja siirtyä tekemään omia juttuja hetkeksi. (kuten valmistaa itsellesi ihanan aamiaisen, jota et ole kerennyt vielä syömään)

ps. Juttujani saa vapaasti kommentoida. Olisi kiva saada kommentteja tai kokemuksia esimerkiksi tästä aiheesta 🙂 

Yksi kommentti

  1. Annikki-mummo kirjoitti:

    Nukahtaminen tapahtui blogin kirjoittajan ollessa vauva yleensä niin ,että siinä vaiheessa kun pienokainen oli syönyt itsensä kylläiseksi, molemmat , sekä äiti että lapsi olivat vaipuneet unten maille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *