Hae
Love Beyond Words

Tarvitseeko vauvan kanssa leikkiä?

Luin vähän aikaa sitten Vau.fi sivuilta jutun, jossa puhuttiin vanhempien velvollisuudesta leikkiä lapsen kanssa. Jutussa eräs äiti oli sitä mieltä ettei vanhempien velvollisuus ole leikkiä lapsen kanssa, sillä lapsi täytyy opettaa niin että hän pärjää tulevaisuudessa ilman aikuista. Mielestäni ajatusmalli on aika hurja ja pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä miksi oma äiti tai isi ei halua koskaan osallistua hänen leikkeihinsä. Leikki on lapselle hänen tapa ilmaista itseään. Leikin avulla voidaan lähentää äiti-lapsi suhdetta osoittamalla, että ollaan kiinnostuneita lapsen maailmasta. Toki ymmärrän, jos vanhempi ei ole ollenkaan kiinnostunut leikeistä lapsen kanssa, niin sillon on hyvä jättää leikit sikseen, sillä pieni lapsikin vaistoaa sen jos äiti/isi ei ole halukas leikkeihin.

Tästä jutusta sainkin idean pohtia elämää vauvan kanssa. Tarvitseeko siis vielä pienen vauvan kanssa leikkiä? Oon sitä mieltä, että tässäkin asiassa kultainen keskitie on paras. Ihan vastasyntyneen kanssa ei mielestäni ole tarpeen kehitellä mitään leikkejä koko hereillä olon ajaksi. Oma pieni nyytti on kyllä tyytyväinen, kun saa olla vaan viltin alla lähellä. Näin muistaakseni meni meilläkin ensimmäinen kuukausi. Välillä soitettiin jotain musiikkia ja tutkittiin leluja, mutta suurimmaksi osaksi syliteltiin sohvan nurkassa.

Nyt kun Lilian on jo kohta 5kk ja on hereillä suurimman osan päivästä hän osaa jo vaatiakin leikkiseuraa. En koe kuitenkaan, että vanhemman tulisi olla koko ajan viihdyttämässä silloin kun vauva viihtyy itsekseenkin. Tietysti tulee kiukkupäiviä, jolloin ei sit viihdytä ollenkaan yksin. Suurimman osan ajasta kuitenkin Lilian haluaa huomiota ja tekemistä. Hän osaa olla vaativa ja huomaa kyllä nopeasti, jos huomio on kiinnittynyt esimerkiksi salkkareihin 😉 Tykkään leikkiä Lilianin kanssa enemmän fyysisiä leikkejä, kuten sylittelyjä ja uusien taitojen opettelua ja nosteluja. Typykkä onkin aika hurjapää ja kaikista hauskinta onkin aina lennellä ilmassa 😀 Lastenlauluja kuunnellaan välillä Youtubesta. Välillä saatan lauleskella typylle jotain karaokekipaletta nuotin vierestä, mutta mitään lastenlauluja  en oo innostunut ainakaan vielä laulamaan. No ehkä muskari ajaa sen asian. Myöskään kirjoja en ole innostunut lukemaan tai leikkimään mitään loruleikkejä. Tokihan sellaisetkin varmasti kehittävät eri aisteja, mutta koen silti, että tällä hetkellä tärkeintä on läheisyys ja arkisien asioiden tekeminen ja jutteleminen. Sitten myöhemmin on kiva lukea eri satuja ja leikkiä eri leikkejä, kun neiti jo jotain niistä ymmärtääkin 🙂

Ehkä näihinkin asioihin vaikuttaa paljolti se minkälainen itse on luonteeltaan. Minäkin tykkään enemmän tehdä asioita ja mennä eri paikoissa, kuin istua ja lorutella jossain sohvan nurkassa. Luulen, että sitten kun Lilian alkaa ymmärtämään yhä enemmän leikeistä niin se tulee kyllä ihan luonnostaan minulta, kun jossain määrin oon itekin vielä se pikku tyttö 😉

Mitkä leikit on teidän kotona kaikista suositumpia? 🙂

17 kommenttia

 1. Jenni kirjoitti:

  Mun mielestä lapsen kanssa on leikittävä, mutta ei jatkuvasti, eikä väkisin. Olen samaa mieltä siitä, että jos lapsi viihtyy itsekseen, niin vanhemman ei aina tarvitse osallistua leikkiin, mutta vanhemman on aina oltava läsnä, jos häntä kaivataan. Meillä luetaan paljon kirjoja, yksin ja yhdessä, mutta myös touhuillaan eli peuhataan sängyllä, lennellään ilmassa ja "kävellään" ympäri taloa. Myös rakennuspalikoilla on kiva leikkiä yhdessä.

 2. Mea kirjoitti:

  Täällä ei vielä omaa pienokaista ole, mutta omat muistikuvat lapsuudesta on se, että äiti aina vaan teki ruokaa ja siivosi, ei koskaan tullut leikkimään, ei osallistunut mihinkään, ja vaikka ihan vauva aikaa en voi muistaa niin isän mukaan ei viihdyttänyt/leikkinyt koskaan vauva aikanakaan kanssani, niin on siitä jäänyt jotenkin vaivaannuttava fiilis itselle, että miksi äiti ei ole ollenkaan halunnut leikkiä ja osallistua, siivosi vain. En ole koskaan kysynyt, ajatellut aina että ei varmaan vaan osannut.
  Itse kun saan lapsia haluan leikkiä heidän kanssaan, sopivissa määrin 🙂 Nytkin on kiva leikkiä kummilasten kanssa, käydään mielikuvitus torilla ostamassa mansikoita ja hoidetaan lehmiä maatilalla…. 🙂

 3. Emilia kirjoitti:

  Hyvä postaus, olen täysin samaa mieltä! Mielestäni vanhemman täytyy leikkiä lapsen kanssa edes vähän aikaa päivästä, mutta ei tosiaan koko ajan. Olisi tärkeää osata antaa leikeissäkin myös tilaa lapsen mielikuvitukselle, että lapsi oivaltaisi asioita myös itse tai ns. ohjaisi myös välillä itse leikkiä etenkin hieman vanhempana 🙂

 4. Terhi | Äiti ja melukylän lapset kirjoitti:

  Mä leikin lasten kanssa aina välillä (en siis joka päivä), tosin meillä on lapsia jo niin monta, etteivät pahemmin edes äitiä kaipaa leikkiseuraksi. 🙂 Silti majojenrakennus, palapelit ja dubloilla leikkiminen on kivaa yhteistä puuhaa ja mielellänihän minä omien murujeni kanssa leikin. ♥

 5. Unknown kirjoitti:

  Kyllä meilläkin nyt jo yhdessä touhutaan, lauletaan ja lorutellaan mut jos herra vain viihtyy yksin lattialla tutkiskellen leluja niin annan kyllä olla rauhassa 😀 kyllä muistelen varhaiskasvatuksen opinnoista että lapset Pitäis alussa auttaa leikkiin ja "opettaa" leikkimään, sitten kun Se sujuu muiden lasten kanssa/yksin hyvin niin aikuinen voi siirtyä sivuun 🙂 eli kyllä lapsetkin sitä varmasti kaipaa ja leikkien kautta lapset usein tuo myös omia tunteitaan ja ajatuksiaan esiin 🙂

 6. Tania kirjoitti:

  Meillä leikitään, hassutellaan, tanssitaan ja toki leikkii itsenäisestikin, mutta poika kertoo kyllä kun kaipaa isiä tai äitiä leikki seuraksi. Mielestäni vauvojen ja taaperoiden kanssa voi leikkiä vallan mainioisti ja uskon sen olevan pelkästään hyvästä ainakin vähän aikaa päivästä. Toki silloin kun viihtyy yksikseen ni se on ok 🙂 Ja kuulostaa kyllä aika julmalta minunkin korvaan tuo kasvatusmalli ettei lapsen kans tarvitse leikkiä, ettei ole riippuvainen aikuisesta. Hohoijaa 😀

 7. Minnaa kirjoitti:

  Sanast sanaan Jennin kanssa samaa mieltä. 🙂

  Me leikitään paljon Ellun kanssa, mutta olen alusta asti ottanut tavan, että aterioiden jälkeen tyttö leikkii hetken itsekseen. Ei siis silleen pakolla, vaan silloin hän on ollut virkeä ja tyytyväinen ja viihtynyt alusta asti pienen hetken itsekseen (ja mie olen liittynyt seuraan ennen kuin tytöllä tulee tylsää). Miusta sw on ollut hyvä, koska myös yksinleikki on tärkeää ja sen opettelu on antanut meille vanhemmille mahdollisuuden syödä rauhassa loppuun, siivota pöydän tai tehdä jonkin nopean jutun, johon touhutaaperon apua ei kamalasti kaivattaisi. 😀

 8. Nella kirjoitti:

  Hyvä postaus!
  Mun mielestä jos ei ole sisaruksia, niin kyllä vanhempi voi ja saa ja pitää leikkiä lapsensa kanssa. Ja jos laps ei leiki, niin kyllä äidin tehtävä on luoda niitä leikkejä, että lapsen mielikuvitus kasvaa. Mutta juuri kun muutkin täällä sanoo, että ei väkisin ängetä jos laps leikkii yksin.

  Ja tottakai pienen vauvankin kanssa voi leikkiä. Mä oon ainaki tolle mun 2,5kk vauvalle lukenut, ja kuuntelee niin tarkasti ja kattelee sivuja. 🙂

 9. Anette - Operaatio Äiti. kirjoitti:

  Leikkiminen ei ole pakko. SE ON ETUOIKEUS <3

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo meilläkin leikitään yksin silloin kun ollaan virkeimmillään, eli yleensä justiinsa kun on herätty. Sit kerkee rauhassa laittaa Lilianille ruuan valmiiksi ja itelleki siinä samalla. Monesti se myös tykkää vaan katella kun kokkailen siinä vieressä 🙂

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on kyllä varmasti ikävää, jos oma äiti ei oo yhtään kiinnostunut leikeistä. Kyllä omasta ajasta täytyy löytyä aina sellainen hetki, jonka voi antaa lapselleen. Meilläkin huomaa, että Lilian selvästi nauttii paljon enemmän, kun yhdessä touhutaan.

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niin juuri. Vanhemman rooli tulisi yleensä olla varsinkin vähän isompien kanssa sivuosassa. Lapsi määrää leikin tahdin, jossa vanhempi on vain mukana 🙂

 13. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Omat sisaruksethan ne varmasti parhainta leikkiseuraa onkin. 🙂 Se onkin kätevä sitten, kun ei tarvii olla äitin/isin koko ajan viihdyttämässä ;D Mutta silti varmasti parasta yhteistä aikaa perheen kanssa on just ne yhteiset leikkihetket kaikkien kanssa 🙂

 14. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo just katoin yksi päivä supernannyä, niin siinä oli just tuosta jutusta asiaa. Ekaksi leikitään lapsen kanssa, ja kun lapsi uppoutuu leikkiin, niin voi itse siirtyä sivuun tekemään omia juttuja 🙂

 15. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Eihän nuo pikkuset vielä tajua tuollaisia aikuisten juttuja. Niistä on varmaan vaan outoa miksei omat vanhemmat haluu leikkiä :/

 16. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Pitäs varmaan itekin alkaa pikkuhiljaa lueskelemaan Lilianille. Ehkä se saaattas jopa rauhottaa sitä, kun nyt on tuollanen hulivili koko ajan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *