Hae
Love Beyond Words

Kun äiti sairastaa…

Oon parina aamuna herännyt ei niin mielyttävään tunteeseen, kun kurkku on kuin hiomapaperia, joku lyö päätä vasaralla, nenä vuotaa ja korviin sattuu. Normaalisti en ees sanoisi tässä vaiheessa, että olisin kipeenä. Lähtisin normaalisti töihin tai kouluun ja tekisin ehkä vähän helpomman päivän. Täällä kotona ollessa se ei ole kuintenkaan mahdollista. Haastavinta tästä tekee yöt, jolloin normaalit ihmiset saa levätä, mutta ei ÄIDIT!
Yleensä en myöskään koske särkylääkkeisiin ennen kuin kuumetta on se 40 astetta ja makaan sängyn pohjalla lamaantuneena. Olen kuitenkin joutunut luopumaan tästä periaatteesa, sillä päänsärky ja kirkuva vauva ei ole mielyttävä yhdistelmä.

Tälläinen pikku flunssa ei ole siis este vauvan hoidolle, kunhan vaan lääkkeitä riittää kaapissa. Aloin kuitenkin miettimään sitä vaihtoehtoa, jos joskus nouseekin se 40 asteen kuume (mikä yleensä aina tulee, jos satun sairastumaan), niin kuka hoitaa vauvaa silloin? En usko, että Lilian olisi kovinkaan tyytyväinen vielä tällä hetkellä, jos laittasin vaan lastenohjelmat koko päiväksi telkkarista pyörimään ja ite makaisin sohvalla.

Saako siis mies jäädä kotiin, jos äiti ei pysty hoitamaan vauvaa? 

Vastaus on, että se riippuu ihan työnantajasta. Laki sanoo näin, että sairautta tulee olla jatkunut 9 päivää ennen kuin työssäkäyvä vanhempi voi jäädä kotiin. Saa olla siis aikamoinen kuolemantauti jo kyseessä, että 9 päivää kestää. 9 vuorokauden jälkeen voi jäädä esimerkiksi vanhempainvapaalle tai ottaa palkatonta. Tämä riippuu toki ihan työpaikasta, joissain paikoissa työssäkäyvä vanhempi saa heti ihan palkallisena jäädä kotiin, jos äiti sairastuu.

Mielestäni on suorastaan lapsen heitteillejättöä vaatia sellaista ihmistä hoitamaan lasta, joka ei siihen pysty! Työssäkäyvälle vanhemmalle pitäs olla oikeus jäädä kotiin heti, jos toinen vanhemmista ei enää pysty sairauden takia hoitamaan lasta.

Tästä tuli nyt tällänen paasaus torstai päivään. 😀 Toivotaan, että hääpäivän aamuna ollaan kaikki terveitä. Eihän morsiamet oo koskaan kipeenä, eihän?

10 kommenttia

 1. Tuija kirjoitti:

  Voi ei, toivottavasti paranet pian!

  Mä oon kans kauhulla odottanut sitä, kun kaamea flunssa kaataa mut sängyn pohjalle. Paha migreeni on jo koettu, eikä ollut herkkua silloinkaan hoitaa lasta samaan aikaan. Toivottavasti pysytään kaikki terveinä! 🙂

 2. Minnaa kirjoitti:

  Miun käsityksen mukaan toiselle vanhemmalle on myönnettävä aina _ainakin_ palkatonta vapaata pakottavan perhesyyn (alle 10-vuotiaan lapsen hoidon järjestämisen) vuoksi, jos kotona olevalla vanhemmalla on sairaudestaan lääkärin kirjoittama sairaslomatodistus. Työnantaja saa kieltäytyä antamasta palkatonta vapaata ainoastaan todella perustelluista, tuotannollisista syistä (esim. syyksi ei riitä se, että on niin hankala järjestää sijaista, vaan pitää olla jotain todella vastuullista hoidettavaa, jota kukaan muu ei mitenkään voi hoitaa.) Vapaata siis saa, mutta se, tuleeko palkkaa, on ihan työnantajasta kiinni.

  En nyt käske tappelemaan työnantajan kanssa, mutta ehkä miehen kannattaisi jo etukäteen selvittää työnantajan kanta, ja sitten vielä vaikka liiton kanta, jos joskus tulet sairaammaksi.

  Pikaista paranemista! 🙂

 3. Hennikatariinaa kirjoitti:

  Meillä mä olin kerran tosi kipeenä toista päivää niin mies jäi kotiin hoitamaa poikaa. Tosin palkattomalle ja kyllä se varmaan vähän työnantajastaki riippuu, meidän miehellä on tuttu työnantaja.
  h-ihanaelama.blogspot.fi

 4. Lindiz ~ Tutipuu kirjoitti:

  Koomamutsi täälläkin hei…. Pikaisia paranemisia!!
  Ps. tykkään blogin ulkoasusta. en tiedä kauanko on uusi ollut kun puhelimella ei näe =D

 5. Unknown kirjoitti:

  Voi ei :/ Pikaista paranemista sinne! 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oivoi :/ Migreenikään ei oo varmasti mitään herkkua. Onneksi ite oon säästynyt siltä taudilta 🙂

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mut jostain luin, että tämäkin on vain jos äiti joutuu sairaalaan tms?

  Mutta onneksi varmasti Kimmon työpaikalla ei ole näin natsimeininkiä ja varmasti saa vapaata, jos satun sairastumaan 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Varmasti ainakin jos on tuttu työnantaja, niin on helpompi sopii kaikista tuollasista jutuista 🙂

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos! 🙂
  Onhan tää jonkun aikaa ollu 😀 Kohta taas vois vaihtaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *