Hae
Love Beyond Words

Perhepeti paras peti?

Mammat saa tunnetusti aikaan väittelyn joka asian puolesta ja vastaan. Yksi isoimmista väittelynaiheista on ehdottamasti nukkumisjärjestelyt. Kun toiset ovat vannoutuneita perhepedin kannattajia ja uskovat, että lapsen on turvallisinta nukkua vanhempien välissä murrosikään asti niin samalla toinen koulukunta katsoo perhepedin lisäävään kätkytkuoleman riskiä ja hankaloittavan lapsen yöheräilyn vähentämistä.

Itse lähinnä kauhistelin alkuun ajatusta nukkua  jonkun niin pienen ja hennon vieressä. Sairaalassa kuitenkin todellisuus iski heti vastaan. Ei vauvaa noin vaan pysty laittamaan kolkkoon sairaalasänkyyn yksin nukkumaan. Pidin molemmat yöt Lilianin tiukasti rinnallani, sillä se oli ainut paikka missä hän nukkui. Jos edes yritin lähteä pois vierestä, tyttö heräsi ja ei saanut enää unen päästä kiinni. Itse pystyin ehkä torkkumaan näiden kahden yön aikana tunnin verran, sillä pelko siitä, että jotenkin unissaan vahingoittaisi lasta oli koko ajan mielessä.

Kun pääsimme kotiin Lilian nukkui ekat yöt omassa äitiyslaatikkoon tehdyssä pesässään, mutta pian illat alkoivat vaikeutua ja muuttua itkuiseksi. Omaan sänkyyn nukuttaminen oli täysin mahdotonta, joten luonnollista oli rauhoittaa tyttö vierelle. Tämä helpotti myös yösyöntejä, sillä Lilianin saatua tissin suuhun pystyin itse jatkamaan saman tien unia. Enää pelkoa toisen päälle vierimisestä ei ollut, sillä äidin vaisto pelaa kyllä öisinkin. Toisaalta on myös rauhoittavaa nukkua oman pienen vieressä, sillä tietää että hän on koko ajan lähellä.

Lilianin kasvaessa muutaman kuukauden ikäiseksi ja masuvaivojen helpottaessa aloimme taas nukuttamaan Lilianin omaan sänkyyn. Lilian alkoi myös olla jo sen verran vanha, että öisin alkoi sadella potkuja ja muita iskuja ympäri kehoa, joten oli toisaalta helpompaa nukkua ensimmäinen pätkä rauhassa. Ensimmäisen yösyötön jälkeen otin jälleen tytön viereen nukkumaan loppu yöksi.

Imetyksen loputtua noin 4kk iässä Lilian on nukkunut omassa sängyssään koko yön ja Kimmon lähettyä töihin olen saattanut ottaa tytön viereen nukkumaan vielä hetkeksi. Tosin tällä hetkellä aamuherätykset tulevat jo niin aikaisin ettei unta enää riitä niin pitkäksi aikaa, kun ehkä tämä mamma haluaisi.

Tälläinen välimuoto kummastakin vaihtoehdosta on toiminut erittäin hyvin meillä. Masuvaivojen loputtua Lilianin nukutus omaan sänkyyn kävi aika kivuttomasta ja tyttö jäi sen suurempia vastalauseita sinne nukkumaan. Toki edelleen nukuttaminen käy niin, että mennään molemmat sängyllä makoilemaan ja juodaan maitoa, jonka jälkeen siirrän hänet omaan sänkyyn. Yleensä silmäluomet painuvat jo tässä vaiheessa kiinni tai sitten nukahdetaan pikku huudon saattelemana.

Vauvat ovat kuitenkin niin erilaisia kaikki. Joillekin kelpaa vaan perhepeti koko vauvavuoden ja jotkut jäävät mielellään jo varhaisessa vaiheessa omaan sänkyyn nukkumaan. Eri asia onkin onko äiti valmis laittamaan omaa pientä omaan sänkyyn nukkumaan 😉

Loppuun vielä huippu kuva kaikista mahdollisesta variaatioista minkälaista meidän nukkuminen varmasti olisi, jos Lilian vieläkin nukkuisi perhepedissä 😀

Miten teillä nukutaan öisin? 🙂 

18 kommenttia

 1. Lindiz ~ Tutipuu kirjoitti:

  Perhepeti ♡ mun viereen kikkara haluaa edelleen ja siinä saa olla niin kauan ku haluaa =))

  Tosta kuvasarjasta nää 'isikuvat' on ku meiltä =D

 2. Unknown kirjoitti:

  Meillä on aikasesta vaiheesta asti koitettu saada Hugo nukahtamaan omaan sänkyyn ja ensimmäisellä syötöllä yleensä sitten jäänyt viereen. Mun on tosin ollut vaikea nukkua kun sänky on 140cm leveä ja hartiat sekä niska huutaa yön jälkeen hoosiannaa… Siksi ooon välillä koittanut laittaa takasin omaan sänkyyn.
  Lisäks siinä vaiheessa kun Hugo rupes kääntyileen ja liikkumaan ni jättäminen viereen on ollu vähän riskialtista, oma sänky ois turvallisempi.
  Yhä edelleen kuitenkin Hugo meidän viereen tulee 5-7 aikaan aamulla ja sitten unta jatketaan mitä jatketaan 🙂

 3. Klara kirjoitti:

  Meilläkin tyttö tulee mun viereen kun isäntä lähtee töihin 7 aikaa ja siinä sit torkutaan vielä 20min-2h aamusta riippuen 🙂

 4. Sirie / Syyskuun palasia kirjoitti:

  Meillä on tollainen välimalli kanssa toiminut todella hyvin, mutta nykyisin nukutaan enää harvassa vierekkäin Iivon kanssa. Iivo on kaksi kertaa tippunut meidän sängystä, kun olen nukkunut ja tietysti luullut, että Iivokin nukkuu. En vain yksinkertaisesti uskalla ottaa Iivoa enää viereen nukkumaan, koska nukun itse niin sikeästi etten tosiaan tietäisi mitä tuo sälli sillä välin touhuaa, ettei käy pahemmin. Toistaiseksi ollaan selvitty vain säikähdyksellä 🙂

 5. Anna / haaveita ja oikeeta elämää kirjoitti:

  Meillä nukkuu omassa sängyssä, pääsääntösesti on kummatkin lapset nukkunu aina. Kyllä ihan ekoina viikkoina Pimu nukkumun vieressä kun oli helpompi imettää eikä tarvinu nostella vauvaa eestaas, mutta aika nopsaa siirryttiin kaikki nukkuun omissa sängyissä 🙂

 6. Nella kirjoitti:

  Meillä yö nukutaan omassa sängyssä. Mies lähtee aamulla kuuden aikaan töihin niin sen jälkeen kun pikkumies herää niin otan viereen. Ja nukkuu siinä vielä pari tuntia. Samoin nukuttaminen menee sylissä. Ei omaan sänkyyn osaa vielä nukahtaa, ihan pari kertaa vahingossa nukahtanu iteksee 😀

  Mä en jotenki nukun sikeesti vaik Jiro onkin mun vieressä. 😀 En mitenkä torku tai mitää. Tänää aamulla nukuttii, ni minä nukun normaalisti, Jiro poikittan mun vieressä ja mies jalkopäässä poikittai sykkyrässä 😀

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä meni ihan samalla tavalla kuin teillä! 😀 ei vaan kaikista ennakkoajatuksista huolimatta voinut laittaa sitä pientä kauas nukkumaan. Ja samaten alun nukkui vieressä ja sitten kun eka unipätkä piteni niin sen siirtyi nukkumaan omaan sänkyyn. Nyt nukkuu jo täydet yöt omassa sängyssä ja nukahtaa hyvin. Aamulla köllötellään vielä sitten hetki yhdessä 🙂 ja muuten, meilläkin 10/13 syntynyt tyttö.
  -J-

 8. Hanne kirjoitti:

  meillä poika nukkunut kotiutumisesta asti omassa sängyssä. 6kk siirtyi jo omaan huoneeseen, kun jäi yösyönnit pois. Heräili tuolloin lähes poikkeuksetta kun minä tai mies käännettiin kylkeä.. Siinä sitten välillä valvottiin tunteja putkeen, kun ei kärsinyt yhtään liikkua uudelleen kuluttamisen jälkeen pois sängyn vierestä herättämättä toista. Sama homma vieressä.
  yökyläillessä ollaan välillä nukuttu pojan kanssa viereekäin. Kumpikin heräilee vähän väliä eikä saa nukuttua. Eli oma sänky oli ehdottomasti paras ratkaisu meillä. Välillä nautin päikkäreistä pojan vieressä, kun pieni tuhisee kainalossa. 🙂 silloin on hyvä nukkua vierekkäin.

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahah. 😀 Meilläkin luultavasti jompikumpi ois lattialla vähintään, kun Lilian veis niin paljon tilaa 😉

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo muakin pelottaa, jos se tulee viereen nukkuu aamulla. Kun neiti kuitenkin on aina herättyään heti täysin virkee ja alkaa touhuamaan ties mitä. 😀

  Meillä ei tulis mitään yhdessä nukkumisesta, jos ois joku mini sänky, kun kaikki halutaan tyyliin x-asennossa 😀

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tuo 2h kuulostaa jo hyvältä 😉 Kumpa meilläkin opittas vielä tuo torkkumisen taito 😀

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo muakin pelottaa, että nuin käy. Vielä oon aina heränny, kun Lilian heräilee touhuilee. Vaikka se on ihan virkeenä heti herättyään, niin yleensä se jää vaan touhuamaan siihen viereen. 🙂

 13. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kylllähän tuo helpottaa, jos kaikki nukkuu omissa sängyissä pienestä asti. Varsinkin, jos toinen häiriintyy siitä että siinä ihan vieressä potkii joku pikkunen 🙂

 14. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahah 😀 eli jotkut oikeesti nukkuu tollasissa ihme asennoissa 😀 voivoii ja yleensä varmaan ne on ne miehet, jotka joutuu uhrautuu 😀

 15. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kumpa meilläkin opittas vielä tuo nukkuminen läpi yön 😀

 16. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Teillähän on ollu sitten itsenäinen vaavi 🙂 Kyllä meilläkin huomas, että Lilian nukkuu paljon paremmin omassa rauhassa, kun vieressä, mutta vielä ei oo raaskinu siirtää omaan huoneeseen. Vaikka luultavasti se saattaas parantaa entisestään unia.. 🙂

 17. Unknown kirjoitti:

  Mulla on saman ikäinen tytär kun sulla.:) Alusta asti ollaan nukuttu omassa sängyssö ja nyt kuukauden verran omassa huoneessa., paitsi sillon kuin isi on yö-vuorossa niin me vallataan neidin kanssa sänky ja isi saa aamulla tyytyä nukkumaan jalkapäädyssä.:) kuullostiipas julmalta toi.:D

 18. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahah no pitäähän pikkusenkin saada välillä nukkuu maman vieressä ;D Millonkohan me uskalletaan siirtää Lilian omaan huoneeseen… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *