Hae
Love Beyond Words

Päiväkoti vai perhepäivähoito?

Mun äitiysloma päättyy pian! Miten hurjalta kuulostaa ajatus, että on mennyt jo 9kk ja periaatteessa voisin laittaa jo oman pienen päivähoitoon kohta. Ihan vielä kuitenkaan Lilianin ei tarvii äidistä irrottautua, sillä jatkan hoitovapaata näillä näkymin tammikuuhun asti. Kesän aikana alottelen opparia, jos JA KUN saan sille toimeksiantajan toivottavasti. Koulujen alettua kesän lopussa palaan myös kirjaimmellisesti koulun penkille suorittamaan kaksi viimeistä kurssia iltaopetuksena. Jos kuitenkin joku unelmaduuni sattus kävelemään mua ennen tammikuuta vastaan, niin suunnitelmat on vähintäänkin mietittävä uudestaan.

Nyt on kuitenkin se aika, kun on aika miettiä minkälaiseen päivähoitoon Lilian tulee tammikuussa menemään. Ratkaisu me ollaan jo tehty ja päätöksellä me ei ees hirveesti vaivattu päätämme. Kimmo oli koko ajan päiväkodin puolella, enkä minäkään nähnyt mitään perustelua mikä olisi ajatusta vastaan.

Halusin kuitenkin kerätä teille muutamia pointteja kummastakin vaihtoehdosta.

Perhepäivähoito kuulostaa paikkana ihanalle alle 3-vuotiaan tapauksessa. Ryhmä on pieni ja tiivis ja hoitopaikkana koti. Ympäristönä tämä on siis paljon rauhallisempi. Päiväkodin huonona puolena pidetään yleensä jatkuvia flunssa aaltoja, miltä varmaankin suurimmaksi osaksi vältytään perhepäivähoidossa.
Huonoja puolia on epävarmuus hoitopaikasta, kun hoitaja sairastuu. Meillä tämä on iso miinus, sillä haluan olla varma että hoitopaikka on varma juuri niille päiville, kun sitä tarvitaan. Myös turvallisuus asiat huolestuttaa, sillä hoitojia on yleensä ainoastaa yksi. Esimerkiksi ulkona liikkuessa on vaarana, että hoitaja ei näe kaikkia vaaratilanteita ja varsinkin, jos hoitajalla on myös oma lapsi hoidettava huomio voi olla kiinnittynyt häneen.

Jos kuitenkin sattuu löytämään kullanarvoisen perhepäivähoitojan, niin tämä vaihtoehto on varmasti paras ainakin alle 3-vuotiaille vähän ujommille tapauksille. Hyvä perhepäivähoitoja osaa huomioida ja antaa paremmin aikaa sitä tarvitseville.

Päiväkoti on hyvä vaihtoehto ulospäinsuuntautuneille lapsille. Jos lapsi selvästi viihtyy itsenäisesti leikkien, uudet paikat eivät juurikaan ujostuta ja toisiin lapsiin otetaan rohkeasti kontaktia, niin lapsi luultavasti tulee viihtymään päiväkodin tarjoamista monista virikkeistä. Myös ujommille lapsille päiväkoti voi olla avuksi rohkaistumisen kanssa. Iso plussa on myös koulutettu henkilökunta, jonka ei tarvitse samalla keskittyä ruuanlaittoon tai siivoukseen. Myös ryhmä on täynnä samanikäisiä lapsia, kun perhepäivähoitajalla saattaa olla monen ikäisiä lapsia hoidettavanaan. Säännöllinen rytmi ja tekemisen paljous ovat myös plussaa.
Toki myös päiväkodista löytyy myös huonoja puolia. Eniten huolestuttaa isot ryhmäkoot ja se ettei oma pieni vaan jää jalkoihin. Myös sairastamiset ovat yleisiä päiväkodeissa, sekä henkilökunnan vaihtuvuus ja mahdollinen alimiehitys.

Lilianin kohdalla en ole ollenkaan huolissani seinäruusuksi jäämisestä. Typy on kyllä niin sosiaalinen ja iloinen tapaus, kun vaan voi olla. Hän ei vierasta ketään ja menee rohkeasti tutustumaan toisiin lapsiin. Lilian tykkää myös leikkiä itsenäisesti (tosin tällä hetkellä on menossa vaihe, että maman helmoissa on kivointa leikkiä). Lilian nauttii siitä on on PAAALJON ihmisiä ympärillä ja uusia aktiviteetteja. Tylsintä varmaan mitä Lilian voi kuvitella, että nyhjätään äitin kanssa kaksin kotona 😉 Ainakin siis tällä hetkellä näen päiväkodin oikeana vaihtoehtona ja uskon vaan Lilianin nauttivan uusista kavereista ja leluista. Toki  aluksi tilanne on ihan erilainen ja jännittävä ja itku päiväkotiin viemisestä varmasti tulee (ehkä enemmän kuitenkin äidille ;)).

Mihin ratkaisuun te olette päätyneet päivähoidon suhteen? Ja milloinka teidän pienet aloittaa sen? 

12 kommenttia

 1. Sirie / Syyskuun palasia kirjoitti:

  Me ollaan päädytty myös päiväkotiin ja kerroitkin yllä aika hyvin juurikin niistä perusteista miksi me siihen päädyttiin 🙂 Kirjoitin myös tästä aiheesta muutama päivä sitten 🙂 Keskustelua herrättävä aihe 😉

 2. Minnaa kirjoitti:

  Meilläkin Ellu lähtee hoitoon tammikuussa. 🙂 Paikkaa hain ryhmäperhepäiväkodista (eli kaksi työntekijää ja max. kahdeksan eri-ikäistä lasta, se olisi ihan huippu mutta sinne haluaa toki kaikki muutkin) ja toissijaisesti päiväkodista. Mie koen päiväkodin paremmaksi, mutta noh, työni puolesta olen ehkä jäävi sanomaan. 😀

 3. Terhi | Äiti ja melukylän lapset kirjoitti:

  Esikoinen aloitti aikanaan perhepäivähoidossa 1v2kk iässä ja paikka oli mitä ihanin, mutta kun hoitaja sairastui tuli tilalle taas huono perhepäivähoitaja..se onkin mielestäni se iso miinuspuoli pph hoidossa. Kun sitten vaihdoin työpaikkaa kasivuorotyöhön aloitti tyttö ryhmiksessä ja tykkäsi kovasti..miinuksena oli sitten se että ensimmäisen vuoden aikana tyttö oli enemmän kipeä kuin hoidossa.. ainakin se tuntui siltä. Muut lapset meillä on hoidettu kotona, mutta kun sitten hoidon aika koittaa voi olla että joudumme puntaroimaan tarkasti mihin lapset menevät..luulen että kallistuisimme ryhmikseen, sillä lapsilla ikää jo sen verran enemmän ja ryhmis pystyy tarjoamaan enemmän ohjelmaa kuin pph. 🙂

 4. Nella kirjoitti:

  Meil mennää päiväkotii, mutta vasta vähäreilu vuoden päästä. mä jatkan opintoja sitten viimeisen vuoden. Ja juurikin tuon takia että on samanikäisiä lapsia. Ja muutenkin tuo rytmi ja semmonen. Ei olla edes mietitty toista vaihtoehtoo 🙂

 5. Saija kirjoitti:

  Lähden töihin elokuun puolivälissä, ja pikkuinen hoitoon syyskuun lopulla isäkuukauden jälkeen. Ikää silloin noin viikkoa vaille 1v. Haettiin ja saatiinkin hoitopaikka päiväkodista. Se miksi valittiin päiväkoti – syyt pitkälti samat kuin postauksessasi sekä aiemmat hyvät kokemukset keskimmäisen kanssa juuri tästä kyseisestä päiväkodista ja sen henkilökunnasta.

  Vanhin lapsi oli meillä aikanaan aivan ihanalla pph:lla, ja eskarien kävi päiväkodissa. Keskimmäinen pääsi samalle pph:lle, mutta siirtyi vuoropäiväkotiin työaikojemme vuoksi. Nyt kuopuksemme siis pääsee tähän samaan päiväkotiin. Hän on kovin vilkas, iloinen ja sosiaalinen tapaus, joten uskon päiväkodin olevan hänelle oikein passeli vaihtoehto – vaikkakin hoitoon lähtiessään vielä kovin pieni onkin. Kokemuksia löytyy siis molemmista, mutta kallistun itse kuitenkin päiväkodin puoleen. Se, saatko hyvän ja mieluisan pph:n on hankala etukäteen tietää. Pph:n varahoidot sairastumisten ja lomien aikana oli tosi kurjia lapsen kannalta – ei sillä että paikoissa olisi ollut vikaa, mutta uusi paikka on aina uusi paikka, etenkin jos se vielä vaihtelee. Ja ennenkaikkea toiminnallisuus, virikkeet, leikit ja samanikäiset kaverit on isoja plussia päiväkodille 🙂

 6. Hanne kirjoitti:

  Meillä poika lähtee n. 1v2kk iässä päiväkotiin elokuussa. Juurikin em syistä. Ja kyseisessä pkssa on vain alle 3vuotiaita, joten kavereita varmasti löytyy. 🙂 eniten minua ahdistaa jättää näin pieni lapsi (aluksi) tuntemattomille, mutta onneksi poika on sosiaalinen tapaus. Mutta on se iso muutos, niin lapselle kuin aikuisellekin.

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo ja ajankohtainen aika monessa blogissa mitä seuraan 🙂 Lueskelinkin myös sinun postauksen aiheesta 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kuulostaa kyllä aika täydelliseltä tuo paikka 🙂 Toivottavasti saatte sieltä paikan!

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo tuo tuossa eniten kauhistuttaakin, että mitäs sitten jos hoitaja ilmottaakin yhtäkkiä aamulla ettei pysty hoitamaankaan lasta. :/ Ja Lilianille tosiaan pitää olla koko ajan jotain aktiviteettiä myös ja päiväkodista varmasti sellasta löytyy 🙂

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Siihenhän on sitten vielä aikaa. Voit vielä siis nauttia kotiäitinä olemisestä piitkään 🙂

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niin totta kaikki! 🙂 Itse tosiaan ei ainakaan isommilla paikkakunnilla valita pph:aa. En tiedä oisko tilanne eri vaikka maaseudullla, missä lapset voisi viedä vaikka naapuriin tutulle tädille hoitoon 🙂

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Se varmasti helpottaa monen vanhemman kohdalla asiaa, jos lapsi on sosiaalinen ja tulee helposti toimeen tuntemattomienkin kanssa 🙂 Ja miten ihanaa, jos kaikki on siellä suht samanikäsiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *