Hae
Love Beyond Words

Turvaistuin viidakko

Lilian kasvaa huimaa vauhtia ja pian turvakaukalo jää hänelle auttamatta pieneksi. Vaihtoehtoja on miljoona ja meillä ainakin meni pää sekasin, kun koitti etsiä niitten joukosta sitä täydellistä istuinta. Jos kattoo autoliiton turvaistuin testi tuloksia on ehdoton ykkönen Cybexin Juno 2-fix, mikä on palkki istuin.
Cybex Juno 2-fix
Alussa oltiinkin päätymässä tähän istuimeen, sillä silmään osu myös hyvä tarjous kyseisestä istuimesta. Mutta, kun alkaa miettimään asiaa käytännön kannalta, niin ainakaan itse en tahtoisi istua jumissa tuollasen palkin takana kuutta tuntia (meillä, kun ne automatkat saattaa olla välillä aika pitkiä). Luulis, että leikkiminen ja syöminenkin on hieman hankalampaa, kun on tuollanen palkki edessä. Myös luettuani, että Ruotsin plustest mittaa tiukemmin päähän ja niskaan kohdistuvia voimia ja plustest myönnetään ainoastaan selkämenosuuntaan oleville istuimille, päätös tuolin hylkäämisestä vahvistui.
Miksi sitten kasvot menosuuntaan olevat istuimet pärjäävät paremmin eurotesteissä, joissa kyseinen autoliittokin on mukana? Syy löytyy siitä, että istuin- ja käyttömukamuus on etusijalla. Suomeksi sanottuna, Cybexin edustajilta on varmaan löytynyt eniten rahaa saunailloissa. 
Selkämenosuuntaan on kuitenkin turvallisin tapa matkustaa vielä nuin pienelle. 

Päähän ja niskaan kohdistuvat voimat ovat selkeästi matalampia selkämenosuuntaan matkustettaessa. Pienen lapsen pää on painava ja niskalihakset kehittyvät kokoajan vahvemmiksi. Etutörmäystilanteet ovat tutkitusti kovimpia. Pahimmat vaaratilanteet tulevat ehdottomasti useimmiten etusektorista. Törmäystilanteessa selkä menosuuntaan matkustettaessa voimat jakautuvat suuremmalle alueelle lapsen kehoa. Niska, hartiat, sisäelimet ja pää ovat paremmin suojattuja selkämenosuuntaan matkustettaessa ja vakavien vammojen ja kuoleman riski vähenee merkittävästi.
Koko maailmassa kaikki vastasyntyneet matkustavat selkämenosuuntaan kaukalossa. Näin ei olisi jos se ei olisi pienelle paras tapa matkustaa. http://www.liikenneturva.fi/www/fi/turvalaitteet/lasten_turvalaitteet/index.php
Verrattaessa selkä menosuuntaan turvaistuimia ja kasvot menosuuntaan istuimia on hintaero yleensä iso. Esimerksiksi Britax Multi-Tech II maksaa noin 350e, mikä oli meidän budjetille aivan liikaa. Vaikka tällä hetkellä se näkyy olevan Lastenturvassa tarjouksessa hintaan 249e. Kasvot menosuuntaan istuimia puolestaan saa jo satasella. 
Britax Multi-Tech II
Luettuani kuitenkin Karhupoikani Koda blogista Caretero Scope nimisestä turvaistuimesta tiesin, että istuin mitä mekin ollaan haettu on löytynyt! Kuvan näkäinen tuoli on myös tällä hetkellä alennuksessa Vaunulassa hintaan 129!
Caretero Scope

Caratero Scope turvaistuin

Tästä tuolista löytyy kaikki mitä ollaan haettu. Selkä- ja kasvot menosuuntaan ominaisuus, erittäin hyvä kallistusominaisuus (mikä on oltava pitkillä automatkoilla), hyvät sivusuojat ja pehmusteet, ei liian iso ja suht kevyt ja helppo kiinnittää autoon. Lisää ominaisuuksista on luettavissa Vaunula.fi -sivulta, josta löytyy myös asennusvideo. 
Caratero Scope turvaistuinta  myy Suomessa siis ainoastaan Vaunula, joten näkemään ei päästy sitä livenä. Uskon kuitenkin, että turvaistuin on just sellanen mitä ollaan haettukin. Toimitusaikakin on nopea ja ilmainen ja istuimen pitäisi saapua jo maaantaina meille. Tulen sitten kertomaan lisää käyttökokemuksista, kunhan ollaan saatu istuin käyttöön.
Varmasti kuitenkin Suomessa myytävät kaikki turvaistuimet ovat lapselle turvallisia olipa se sitten palkki tai selkä menosuuntaan oleva istuin. Oma järki kuitenkin sanoo, että omalle pienelle on vielä paras matkustaa selkä menosuuntaan, joten tämän istuimen löydyttyä ei tarvinnut kauaa miettiä ostopäätöstä 🙂 
Mihinkä turvaistuimeen teillä on päädytty kaukalon jälkeen? 


18 kommenttia

 1. Tuula Johanna kirjoitti:

  Me päädyttiin Klippan Triofixiin, mä ensin halusin palkki-istuimen, ihan vain koska jotenkin koin ne käteviksi. Aloin sitten kuitenkin kyseenalaistamaan, että miten meidän pienen pieni ja hitusen ylivilkas muksu muka sellaisen palkin alla viihtyisi ja päädyin että oisi ostettu tuollainen Britax – liikkeessä myyjä sitten alkoi esittelemään Klippania ja todisti tuhat ja yksi kertaa, että se oli huomattavasti helpompi asentaa kuin esim. just Britaxit. Sai ylipuhuttua, vaikka kyllä ensimmäisenä ilmoitin, että istuin on ruma ja en halua. Mutta harvoinpa turvaistuimet järin kauniita on. 😀 Ratkaiseva tekijä sitten lopulta meillä kuitenkin oli, että istuimen saa selkä ja kasvot menosuuntaan. Ettei enään ikinä tarvitsisi yhtään istuinta ostaa.

 2. Laura // Tehtävänimikkeenä Laura. kirjoitti:

  Meillä taitaa ollut jokin Oran istuin ja ihan järkyttävän surkea! Ensinnäkin menee 9 kiloon saakka selkä menosuuntaan, jonka jälkeen täytyy kääntää toisin päin :/ istuimessa ei myöskään ole isofix kiinnitystä ja turvavbyö on todella hankalassa paikassa että Elviran joutuu "pujottelemaan" istuimeen 😀 en siis suossittele mutta tarkkaa merkkiä/mallia en muista :p

 3. Niina kirjoitti:

  Meillä on kans tuo caretero scope tuoli pojalla (10/13) ja ollaan kyllä tykätty 🙂 myöskin vaunulan palveluun olin älyttömän tyytyväinen, asiakaspalvelu vastasi tosi nopsaan sähköposteihin ja oli tosi ystävällistä 🙂 mun instagramissa on pojasta kuvakin istuimessa, nimimerkki niinkj 🙂

 4. Saija kirjoitti:

  Meillä siirryttiin tällä viikolla kaukalosta turvaistuimeen. Itse kävin pohdintoja britaxin multi-techin ja cybex juno 2 fixin välillä – lähinnä netistä tutkailin keskusteluja / käyttökokemuksia / turvallisuustestejä ym. Lopulta päädyttiin siis jälkimmäiseen eli palkki-istuimeen. Tällä lyhyellä käyttökokemuksella kuitenkin positiiviset fiilikset. Olin vähän skeptinen meijän tyttösen viihtyvyyden suhteen, lähinnä juuri tuon palkin takia mutta turhaan. Istuin oli helppo asentaa, ja samoin käyttö (kiinnitykset, lapsen asettaminen tuoliin ym) toimii näppärästi. Siellä hän ihmeissään katselee, hihkuu ja heiluttaa käsiään, kun näkee tietysti paremmin missä mennään ja mitä tapahtuu, kuin kaukalon syvyyksistä 🙂

 5. Tuija kirjoitti:

  Meilläkin tämä päätös vielä edessä ja vaikka oltiin jo päädytty tuohon Britaxin multi-techiin, oon tänään alkanut etsiä istuimia uudestaan. Tuo kyseinen britax kun tuntuu olevan melko hankala asentaa autoon ja meillä sitä saattaa joutua siirtämään autosta toiseen. Pää meinaa hajota noita istuimia etsiessä etenkin, kun ei ole isofixiä, joka piittaa jo monta vaihtoehtoa pois. Yllättävän vähän on selkä menosuuntaan asennettavia istuimia! No, ehkä se oikea vielä tulee meillekin vastaan ja täytyy itsekin käydä katsastamassa tuo teille tuleva istuin. 🙂

 6. Anna / haaveita ja oikeeta elämää kirjoitti:

  Meillä on Pimulla juurikin toi Britaxin istuin mikä oli sulla tossa postauksessa 🙂 J:lle on Gracon cosmic comfort S ja Regaron youngsport,tosin hän on jo sen verran iso että ei oo enää istuimien omat vyöt käytössä vana turvavyö istuimina toimii auton vöillä.

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Noniimpä, ehkä se käytännöllisyys menee tässä turvaistuin asiassa ulkonäön edelle 🙂 Tuo on kyllä hyvä, että saa molempiin suuntiin ja kestää sitten niin kauan kuin istuinta tarvitaan 🙂 Eihän tuo mitään halpaa lystiä oo ostella joka vuodelle omaa istuinta 😀

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Aijjaaa :/ Ei kuulosta siis miltään kovin kätevältä. Kyllä Kimmokin äskön kiros, kun ei tuossakaan meidän valitsemassa ollut isofixiä ja siellä se koitti taitella sitä turvavyötä kiinni istuimeen parisen tuntia 😀

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meillekin tuoli tuli kahdessa päivässä, joten toimitus ainakin pelas! Kiva lukea positiviisia kokemuksia. Mekin saatiin just istuin kiinnitettyä autoon, niin päästään alkaa testailemaan 🙂

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on varmasti erittäin hyvä puoli, kun on yksinkertanen kiinnittää autoon. Ei tarvii montaa tuntia kirota niitten turvavöitten kanssa 😀

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo kannattaa käydä katsomassa! 🙂 Me saatiin just asennettua se autoon ja kait se ihan suht yksinkertanen oli, vaikka oishan tietty isofix miljoona kertaa parempi. Ei tarviis taistella turvavöitten kanssa 😀

  Toivottavasti löydätte teille sopivan istuimen 🙂

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mekin kateltiin myös tuota Regaron istuinta, mutta näytti sellaselta että ois vähän vanhemmalle lapselle parempi 🙂

 13. Anonyymi kirjoitti:

  Hei,
  hienoa, että pohditte tärkeää asiaa. Alussa on linkitetty Liikenneturvan vanhoille verkkosivuille. Osoitteesta https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/autoilijat/lapsi-autossa löytyy rutkasti apua turvaistuimen hankintaa.

  Nina Hedberg
  tiedottaja, Liikenneturva

 14. Anonyymi kirjoitti:

  Hei. Miten oletteko tyytyväinen caretero turvaistuimeen? Onko hyvä? Ajattelen hankkia sen kuopukselle. Toivottavasti vastaat mahdollisimman pian kiitos 🙂

 15. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei! Tästä on jo jokunen vuosi kun aikanaan esikoisella hankittiin. Tämä oli käytössä meillä ns. " välivaiheessa", kun vielä ei haluttu siirtyä turvaistuimeen, jossa lapsi matkustaa vaan pää menosuuntaan. Tässä oli myös kallistusominaisuus, joten lapsen nukkuessa se helpotti nukkumista. Plussaa myös, että sen pystyi kääntämään molempiin suuntiin. Istuin oli kuitenkin ehkä vähän liian kaukalomainen, eli kovin kauaa ei tässä viihdyttä sitten siirryttiin turvaistuimeen, jossa istutaan selkä suorassa. Jos nyt etsittäs tuolia, niin varmaan kuitenkin päädyttäs toiseen vaihtoehtoon, joka on valmiiksi sellaisen, että siinä lapsi viihtyy sitten jatkossakin. Esimerkiksi just tuon postauksessa olevan Britaxin tuolin saa myös käännettyä molempiin suuntiin.

 16. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Toivottavasti teidän tarpeita vastaava turvaistuin löytyy! 🙂

 17. Mimmi63 kirjoitti:

  Meillä tyttärentyttärellä cateron istuin ja nyt 3v ja n 15kg, hyväksi havaittu edelleen. Ainoa miinus mielestäni on se että istuin on suht painava vaan eipä sitä paljon kanniskella tarvitse. Ohjeissa sanotaan että pehmusteita voi ottaa pois niin saa hieman tilaa lisää, mutta aika kovalta tuo istuin sitten kyllä tuntuu.

 18. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista. Meillä oli tämä käytössä molemmilla lapsilla turvakaukalon jälkeen vajaa 3v asti. Oli hyvä välivaiheen istuin, kun ei enää jaksanut olla pienessä kaukalossa muttei voinut ihan normi lastenistuimeenkaan laittaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *