Hae
Love Beyond Words

Vauvavapaa

Monelle esikoisen äideille saattaa tulla yllätyksenä, kuinka sidoksissa oikeasti vauvaan on ensimmäiset kuukaudet. Miehen kanssa saatetaan sopia jo raskausaikana, että molemmat on vastuussa vauvan hoidosta: äiti hoitaa imetyksen ja isä suurimmaksi osaksi pesut, vaipan vaihdot yms. Näin sovittiin myös meillä. Loppujen lopuksi tämä on kuitenkin aika hankalaa toteuttaa, kun mies on töissä sen 8h + työmatkat + ylityöt. Miehen hoitovastuulla on ehkä kärjistetysti noin 5% päivästä 😉 Sillä pitäähän miehen töitten lisäksi syödä, käydä suihkussa ja saada myös sitä ”omaa aikaa”. Meillä onneksi tuo mies hoitaa erittäin kiitettävästi typykkää, silloin kun tekee normaali työpäiviä, joten itsekin ehkä pääsen aina joinain iltoina viikossa viettämään sitä ”omaa-aikaa” salille, kauppaan tai lenkille.

Monellahan vastasyntyneen äidille kuitenkin kotoa lähteminen tunniksikin on aika mahdottumuus, jos pikku muru sattuu olemaan täysimetyksellä. Koskaan ei voi tietää milloin nälkä yllättää. Meillä Lilian sai ensimmäiset 4kk aika 50/50 pullosta ja tissistä maitoo, mikä mahdollisti sen ettei paniikkia syntynyt, jos kävin ruokakaupassa ja saatoin unohtua haaveilemaan uusista kengistä cittarin alehyllyille. En ehkä alun perinkään ollut asennoitunut siihen, että olisin 24/7 vauvan käytettävissä ja kun normaalipäivinä tämä on kuitenkin se totuus, niin henkisesti ja fyysisesti se on aika pirullisen rasittavaa välillä.

Voi olla, että ajattelin toisin, jos alusta lähtien olisin asennoitunut siihen, että tässä sitä nyt ollaan 24/7 vauvan kanssa ensimmäinen vuosi.Tai sitten ei. Vaikka vauva tulee elämään, niin ei sitä ihminen niin paljon muutu. Mä tarviin omaa aikaa. En tarkoita, että joka viikonloppu pitäisi riekkua päivät kavereitten kanssa, vaan riittää edes tunti pois vauvan hoito vastuusta.

Onkin ollut aika luksusta, että olen päässyt kesällä nyt jo pariin otteeseen iltaa istumaan kavereitten kanssa. Äidin pois kotoa oleminen yleensä avaa myös aina miehen silmiä. Nyt olin ensimmäistä kertaa pois kotoa yön yli. Kimmon kommentti ehdotukseen, että hän jäisi kotiin Lilianin kanssa oli vaan: ”hulluksihan siinä tulis”. On kuulemma melko puuduttavaa juosta koko päivä neitin perässä.

En ehkä kuitenkaan oikeasti olisi valmis menemään Kimmon puolesta töihin, sillä onhan tää kotona oleminen ainakin kesällä aika luksusta. Vaikka mitään lomailua tää ei ehkä aina ole 😉
Eksyinköhän mä jotenkin vähän aiheesta, mutta pointti oli ehkä se, että vaatikaa naiset sitä omaakin aikaa joskus ja olkaa rohkeita ja jättäkää se mies vaikka koko illaksi pikku piltin kanssa. Pakon edessä varmasti mieheltäkin onnistuu nukuttamiset, syöttämiset sun muut  ( ja jos ei onnistu, niin siinä on hyvää aikaa opetella).

8 kommenttia

 1. Anna / haaveita ja oikeeta elämää kirjoitti:

  Hyvä kirjotus, oon aivan samaa mieltä! Ei kannata niin syvälle uppoutua äitiyteen ettei kavereita enää muista nähdä ollenkaan ja kummasti mua ainakin piristää se että illalla lähden tunniks jumppaan 🙂

 2. Tuija - Pieni tytön tylleröinen kirjoitti:

  Hyvin kirjoitettu ja oon kyllä samaa mieltä. Vaikka mä tykkäänkin tehdä Lotan kanssa kaikkea ja käydä joka paikassa, niin on se joskus kiva käydä jossain silleen, ettei tarvitse koko ajan huolehtia jostain toisesta vaan riittää, että pitää huolta itsestään. 🙂

 3. Elina | PikkuPeikkoPrinsessat kirjoitti:

  Vaikka miten sitä tiesi että elämä muuttuu ja oma aika jää, tuli se vaan aika shokkina. 24/7 toisen käytettävissä, mihinkään ei tunnu pääsevän ja jokaikinen osa-alue elämästä muuttui. Mä ainakin myönnän tarvitsevani sitä kuuluisaa omaa aikaa! Olen niin paljon parempi äiti kun pääsen vaikka kauppaan yksin. Pois oksennusten, huudon, itkun ja tappeluiden keskeltä 😉 sitten jaksaa taas paremmin viihdyttää tyttöjäkin 🙂

 4. Saija kirjoitti:

  Tykkäsin! Kiva postaus 🙂
  Mulla itelläni ns. omaa aikaa on kerran kuussa ripsihuollot ja siihen yhdistetyt shoppailukierrokset sekä hieronta, kuten esimerkiksi tänään. Voi kuinka pikku neiti olikaan loukkaantunut, kun tulin kotiin. Itki "tekoitkua" ja kun otin syliin, ei katsonutkaan minuun päin – nyyhkytti vain :)) Muuten ei ole tarvetta ns. omalle ajalle ollut, mutta tietty oon jo vähän vanhakin ja "omat ajat" tuli kyllä käytettyä huolella silloin noin 14v sitten, kun esikoinen oli vauva ;))
  Mulla alkaa työt reilu 2viikon päästä, ja mies jää kuukaudeksi kotiin pikkuneidin kanssa. Odotan myös kovasti miehen kommentteja kotonaolosta – onko se ihan leikkiä ja laulua vaan kaiket päivät 😀

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Eri asia oiskin, jos kaverit sattus olemaan samaan aikaan äippälomalla 😉

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niimpä 🙂 Koko ajan kuitenkin pitää olla reissunpäällä huolehtimassa siitä toisesta ja nykyään vielä enemmän pitää olla silmät selässäkin, kun tuo mini on niin nopea liikkeissään 🙂

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo kyllä se ihmeellisesti piristää se pienikin hetki yksin 🙂 Sulla varsinkin on varmasti hulinaa kahden kanssa! 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hihihi miehille se saattaa tulla yllätyksenä, ettei koko päivää voikaan istua sohvalla, nettisurffailla, kattoo ohjelmia nauhalta, bloggailla jne ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *