Hae
Love Beyond Words

Parisuhde vauvavuoden aikana

Tai paremmin sanottuna mikä parisuhde..?

Vauvavuoden akana niin sanottua parisuhde aikaa ei juurikaan ole. Et voi tehdä extemporee iltakävelyjä tai lähteä illallistamaan kahdestaan. Vauvavuosi on monelle parisuhteelle varmasti elämän stressaavinta aikaa. Vuosi on täynnä itkuisia öitä, tahtojen taistelua ja elämään opettelua kolmestaan. Vauvan hoito vie päivästä aikamoisen ajan ja nukkumaan meno ajan koittaessa myös vanhemmat ovat valmiita laittamaan silmät kiinni.

Palataan ajassa kuitenkin vähän taaksepäin.
Meidän parisuhde on edennyt erittäin nopealla tahdilla. Alkuhuuman jälkeen tuli heti raskaushuuma, joten emme kerenneet edes elää sitä normaalia arkea kahdestaan. Lähes koko alkusuhteen ajan siis valmistuimme jo tulevaan vanhemmuuteen.

Vauvan synnyttyä vihdoin se arkikin koitti meille. Enää ei ollut aikaa toisillemme, vaan kaikan energian söi uusi tulokas. Tämä vaihe monesti on kaikkein raskain, sillä uusi elämänmuutos tulee niin rajuna. Tämä kiristää myös välejä toisiin, sillä kaikki pienetkin asiat ärsyttää enemmän väsyneenä. Aamulla herätessä saatat miettiä, miksi se mies ei vaan voi viedä roskia samalla, kun lähtee töihin, kun se on miljoona kertaa helpompaa ilman vaunuja. Vauvan kasvaessa onneksi kaikki arkiset rutiinit alkavat sujua omalla painollaan. Ja sieltä saattaa löytyä jopa sitä kahdenkeskistä aikaa vauvan mentyä nukkumaan.

Ensimmäinen vuosi ei varmasti ole kenenkään esikoisen vanhemmalle helppo. Jos parisuhde on jo ennestään huono, niin siihen rumbaan ei ainakaan kannata lähtee. Ne asiat mitkä on ärsyttänyt ennen miehessä, ärsyttää varmasti sata kertaa enemmän vauvan synnyttyä. Onneksi Kimmosta on vaikea löytää paljon ärsyttäviä puolia, joita voisin miettiä täällä kotona ollessa ;D Nyt voi jo lähes sanoa, että ollaan melko kunnialla selvitty vauvavuodesta ja menty jopa naimisiinkin sen aikana. Eli ihan katastrofi tämä vuosi ei kuitenkaan ole ollut. Voisi jopa sanoa, että vauvavuosi lähentää suhdetta, jos se on hyvä, sillä vauvan huonoistakin päivistä selviää paremmin yhdessä.

Nyt, kun vauvan kanssa eläminen ”helpottuu” entisisestään, niin alkaa meilläkin se tasainen arki. Ei ole mitään mitään suurta mitä  odottaa (paitsi oikeat hääjuhlat sitten joskus ;)). Toki varmasti tulevaisuudessa on tulossa monia ihania odottamisen arvoisia asioita, kuten oma asunto ja mahdollinen toinenkin vauva. Miten sitten tästä ”tylsästä” arjesta selvitään kyllästymättä totaalisesti toisiimme? Ratkaisu löytyy varmasti siitä, että osaa keksiä arjenkin keskelle jotain erilaista. Välillä voidaan mennä vaikka kaksistaan kokeilemaan jotain ihan uutta urheilulajia tai viettää koko perheen kesken päivä jossain ihan uudessa paikassa. Ja jos oikein hurjaksi haluaa ryhtyä, niin välillä voi käydä vaikka siellä cittarissa prisman sijasta. Toinen tärkeä tekijä on osata keskustella kaikesta. Toisen ajatusmaailmaa on niin vaikea lukea, jos uppoudutaan katsomaan koko ilta telkkaria (mihinkä mekin sorrutaan kyllä lähes aina :D). Kolmas ja tärkein tekijä on osata antaa hellyyttä joka päivä. Vaikka toista näkisikin vain sen pienen hetken, niin silloinkin on tärkeää näyttää, että se toinen on tärkeä.

Vaikka parisuhde onkin jäänyt ainakin vähäksi aikaa taka-alalle, niin on se sen arvoista. Tuo pieni tytteli rikastuttaa elämää niin paljon ja on maailman hienointa seurata yhdessä sen kasvua ja kehittymistä! En malta odottaa niitä kaikkia seikkailuja mitä tulemme yhdessä tekemään. Ensimmäinen pidempi matka koittaakin jo parin päivän päästä. 🙂

ps. polttaripostaus tuleekin luultavasti vasta reissun jälkeen.
ja pps. päätin lopettaa sen viikko-postauksen, sillä se alko mennä vähän täytepostauksen tyyliseksi, jossa oli vaan pelkkiä mumfie kuvia. Etteköhän saa ihastella meidän sulosia naamoja ilman sitäkin. 😉

4 kommenttia

 1. Laura // Tehtävänimikkeenä Laura. kirjoitti:

  meillä tämä vauvauosi on ollut aika rankkaa aika, tai oikeastaan meidän koko parisuhde koska suhteemme ei ollut kunnolla edes alkanut ennenkuin tulin raskaaksi. Alkuhuuma jäi pois ja heti aloimme suunnittelemaan tulevaisuutta ja stressaamaan vauvajuttuja ja raskautta. Nyt kun pikkuhiljaa arki tasoittuu on myös parisuhde helpottunut, olemmekin miettineet että koska tästä selvisimme niin kyllä meidän parisuhde kestää aika paljon 😀

 2. Elina | PikkuPeikkoPrinsessat kirjoitti:

  Totta joka sana. Meillä on ollut tosi rankkaa tyttöjen kanssa välillä ja ollaan oltu aivan uskomattoman väsyneitä. Mutta ollaan juteltu paljon ja muistutettu koko ajan että meidän pitää jaksaa päivät yhdessä. Päivistä tulee vaan pahempia jos ne käyttää riitelytn. Kyllä tässä on molemmat suutuspäissään väsyneenä käskenyt toisen pakata kamat ja häipyä, mutta ei ikinä tosissaan.

  Kyllä mä väitän että meidän suhde on vauvavuoden jälkeen vaan vahvempi. Ja ei ikinä olla ennen vietetty näin paljon aikaa yhdessä. Kun illalla ei enää jaksa lähteä mihinkään, majoittaudutaan yhdessä sohvalle telkun ääreen 🙂 saattaa olla että varastan jossain vaiheessa tämän postausidean 😉

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No ihan sama juttu siis ku meillä! 😀 Vaikka meille tää vauvavuosi ei oo aiheuttanu sen kummempaa draamaa, muutakuin ettei oo tarpeeksi aikaa toisille, mutta se nyt on jokaisella eessä. 🙂
  Ja niimpä, jos vaikeista hetkistä selviää, se kyllä vahvistaa niin paljon suhdetta!

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Se on kyllä luksusta, kun nyt alkaa olla jo sitä kahden keskistä aikaa iltasin, kun alkaa olla selkee rytmi vauvalla 🙂 Sitten voikin vaan kyhnätä koko illan toisessa kiinni, paitsi ei näin kuumalla ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *