Hae
Love Beyond Words

Milloin on oikea aika päivähoidolle?

Tämän aiheen tiimoilta on varmasti myös olemassa monta eri kuppikuntaa: on ne, jotka haluisivat pitää oman pikku murusen kotona sinne vähintään 3-ikävuoteen asti ja toiset ovat valmiita työelämään jo, kun vauva täyttää 9kk. Raskausaikana olin itse ehkä tästä välimaastosta, eli joku 1,5 vuotias olisi jo aika valmis tutustumaan jo uusiin ympyröihin. Taapero osaa siinä vaiheessa jo kävellä ja ilmaista itseään ja tarpeitaan aika hyvin. Ehkä myös silloin ajattelin, että kotona olo olisi hieman helpompaa.

Nyt alan kuitenkin jo taipua sille kannalle, että Lilian on jo vuoden iässä valmis ainakin osa-aikaiseen päivähoitoon. Tähän on ehkä suurin syy se, että taapero-arki ja koulu ei vaan enää ole toimiva yhdistelmä. Tämän lisäksi olen olkanut jo kaipaamaan päiviä, jolloin sai syödä rauhassa tai ei tarvinnut tehdä suursiivousta joka ruokailun jälkeen. (Minä, kun en tosissaan rakasta siivousta ja saan kyllä siitä kuulla aika monta kertaa päivässä.. ;D) Vauva-aikana kouluhommat meni kepeästi Lilianin nukkuessa pitkälle päivään, mutta nykyään kun herätään jo melko aikasin aamusta ja nukutaan ehkä yhdet päikkärit niin aika tai oma jaksaminen ei vaan enää riitä. Siinä vaiheessa, kun typyn saa vihdoin nukahtamaan tekee vaan mieli uppoutua blogimaailmaan, tehdä käsitöitä tai vaikka laittaa ruokaa.

Voisi sanoa, että tällä hetkellä minulla on kaksi eri työtä ja kumpaankaan en pysty keskittymään 100%. Ihanne olisi, jos olisi mahdollista keskittyä pelkästään kotiäitinä olemiseen vielä tämä syksy, jonka jälkeen viimeistellä viimeiset kouluhommat keväällä Lilianin ollessa osa-aikaisesti päivähoidossa. Tai vielä ihanteellisempaa, että Kimmo jäisi Lilianin kanssa koti-isiksi.

Otin selvää vähän päivähoito mahdollisuuksista täällä Vantaalla ja löysinkin tuosta viereisestä päiväkodista hoitopalvelun, joka ei vaikuta kelan tukiin ja jonne on mahdollista viedä lapsi osapäiväisesti tai kokopäiväisesti. Tätä olen mahdollisesti meinannut hyödyntää, niin Lilian saisi kevättä ajatellen kevyen laskun päiväkotiin, kun hän olisi käynyt jo harjottelemassa joinain päivinä siellä. Ja mikä ihaninta minä saisin keskittyä koko aamupäivän pelkästään näpyttelemään opparia tai vaikka etsimään sitä vakituista työpaikkaa, joka sekin on yksi stressin aihe lisää 😀

Tiedän, että monen mielestä ajatus siitä, että joku vie lapsen hoitoon, että saa olla rauhassa ja tehdä töitä kotona kuulostaa ehkä itsekkäältä. Mutta ajatus siitä, että joku arkinen aamu saan syödä lounaani rauhassa ja edistyäkin valmistumisen kanssa kuulostaa aikas hyvälle. (Todellisuudessa varmaan kyttään puhelinta koko aamupäivän, enkä saa mitään tehtyä panikoidessa miten Lilian nyt pärjää siellä)

Ehkä mahdollisen seuraavan lapsen kanssa olen fiksumpi ja pystyn/osaan keskittyä ainoastaan kotiäidin rooliin niin kauan, kun se tuntuu hyvältä ja on rahallisesti mahdollista.

Onko teillä kokemuksia työn/koulun yhdistamisestä taapero-arkeen? 
Minkä ikäisenä teidän pienet ovat aloittaneet päivähoidon? 


8 kommenttia

 1. Tania kirjoitti:

  Mun mielestä tässä asiassa ei ole semmosta ainoaa oikeaa tapaa, vaan tilanteet elää niin paljon elämäntilanteiden mukaan. Kenites tärkeintä on tehdä niinkuin parhaalta tuntuu 🙂

 2. Anna / haaveita ja oikeeta elämää kirjoitti:

  Mun miwlwatä koulu/työt on oikea syy viedä hoitoon 🙂 Vaikka niitä sitten tekisi kotoo käsin. Oma mielipiteeni "turhaa" eli oman-ajan haluavalle on sitten ihan ei ei.

  Meillä J alotti päiväkodissa ollessaan 1v10kk, siellä oli n.10kk kun mä olin töissä. Sitten jäin kotiin ja äitiyslomalle, niin J jäi samaan aikaan kotiin.

  Nyt oon hakenu kouluun, joka alkais joulukuussa. Meis mahdollisesti pitäis 6vko jäljellä olevia isyyslomia, jollonka lapset alottais päiväkodin tammikussa. J olis melkein 4v10kk ja Pimu olis 1v9kk. Mun mielestä Pimu tuntuu hirveen pieneltä vielä hoitoon, mulle ihanin aika olis reilu kahen vuoden kieppeillä, kun lapsi ymmärtäis jo kunnolla ja vois selittää että äiti menee nyt töihin/kouluun ja hakee sut sitten kotiin.
  Mutta sen näkee nyt sitten, millon meiän lapsien päiväkoti ura alkaa 🙂

 3. Terhi | Äiti ja melukylän lapset kirjoitti:

  Meillä esikoinen aloitti hoidon aikoinaan 1v2kk iässä kun mä palasin kouluun. Oli hoidossa myös niinä päivinä kun tein kotona päättötyötä, ei siitä muuten olis tullut mitään. 🙂
  Muut ovatkin aina olleet kotona kun ovat syntyneet peräkkäin pienillä ikäeroilla. 🙂 Nähtäväksi jää missä vaiheessa lähden töihin, mutta tarkoitus olisi nyt saada iso S ainakin eskariin, niin tarviis maksaa sit vaan kahesta niitä hoitomaksuja. 🙂

 4. Saija kirjoitti:

  Tuohan kuulostaa hyvältä! Kiva, että Lilianille löytyi tuollainen hoitomahdollisuus 🙂
  Itse opiskelin vielä, kun vanhin tyttö syntyi. Koulun hoidin (jotenkin) vauvan ohella, ja noin 1,5v iässä lähdin töihin ja esikoinen hoitoon. Keskimmäisen jälkeen lähdin suoraan äitiyslomalta töihin, mutta lapsi oli 2v ikään asti mummojen hoivissa. Lisäksi tein itse vain aamuvuoroa ja mies iltaa, joten hoitoaika saatiin ns. minimiin (ja samoin yhdessäoloaika, hih). Nyt kuopuksen kanssa tarkoitus oli aloittaa päivähoito elokuussa, mutta asiat ei aina mene niinkuin kuvittelee / suunnittelee. Hän lähtee nyt hoitoon vasta lokakuun lopussa, ja osa-aikaisesti. Tässä rytinässä mies siirtyi toisiin hommiin ja työajat muuttui täysin. Mulla vaihtui työpaikka, joka on osa-aikainen. Jännä nähdä kuinka saadaan arki rullaamaan :)))

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niin ja suuri merkityshän on myös lapsella itsellään. Ei varmasti ois yhtä helppoo jättää sellasta kovasta vieroitusikävästä kärsivää pikkusta hoitoon. :/

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niinkuin kommentoin tuohon edelliseenkin, että kovasti riippuu tämä myös lapsesta itsestään 🙂 Mutta eiköhän nopeasti nuin pienet päiväkoti elämäänkin. Vanhemman lapsen kohdalla tilanne saattaa olla jo ihan eri, kun on tottunut, että päivät saa viettää kotosalla. Toisaalta taas sen ikäiset jo osaa kaivatakin kavereita ympärilleen.

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Eli melkeempä saman ikäisenä sitten, kun Lilian on tammikuussa 🙂 Kauhistuttava ajatus kyllä, että se on sitten siellä aina viitenä päivänä viikossa koko päivän ja ei enää nää omaa pientä kuin muutaman hassun tunnin illalla! 🙁

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Huh, sä oot ollu kyllä reippaana! 🙂 Opiskelu mullakin on tähän asti kyllä sujunut aika kivuttomasti, mutta nyt alkaa tökkiä nuitten päikkäreiden vähänemisten takia. Toki aikaa varmasti sais riittämään, jos luopuis kokonaan blogista, mutta sitä en kyllä oo valmis tekemään. On tää sen verran koukuttavaa ja ihanaa puuhaa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *