Hae
Love Beyond Words

Yhden päiväunen taktiikka

Meillä on menty nyt noin pari viikkoa periaatteessa yhdillä päikkäreillä. Tämän tarkoituksena oli saada aikastettua ilta nukkumaan menoa ja muutenkin selkeyttää päivän rytmiä. Muuten meillä on ollut aika selkee rytmi tähänkin mennessä, mutta toiset päikkärit on ollut jo pitkään jotenkin ”ylimääräinen”. Ne ovat saattaneet sijoittua jo klo 14 aikoihin tai sitten 16-17 aikoihin. Lilian on silloin selkeesti väsynyt, mutta nukuttaminen on ollut erittäin vaikeaa, ja yleensä olenkin lähtenyt aina toisten päikkäreiden aikoihin ulos rattaiden kanssa, jolloin neiti on nukkunut sen puoli tuntia. Tämän myötä illat ovat saattaneet venyä jälleen  kello 22 asti ja tämän jälkeen siitä rauhallisesta hetkestä kaksin on saanut vaan haaveilla, koska on tehnyt mieli painaa pää tyynyyn itsekin jo siinä vaiheessa. Nyt olen kuitenkin testannut uutta taktiikkaa, jossa annan pelkän maidon väsymyksen iskiessä ja sen jälkeen jatketaan normaaleja leikkejä. Maito vie yleensä pahimman kiukutuksen pois ja yleensä viimestään ilta kuuden jälkeen Lilian piristyy selkeesti. Vaikka olen tälleen röyhkeesti varastanut yhdet nokoset neidiltä, niin silti hän jaksaa touhuta ainakin sinne yhdeksään asti. Tähän on varmasti syynä se, että silloin jo yleensä seurana  on myös isi, joten eihän silloin malteta mennä mitenkään nukkumaan.
Muuten olen kyllä erittäin helpottunut, että nyt pärjätään yleensä joka päivä yhdillä päikkäreillä. Meillä kun tuo nukuttaminen ei ole edellenkään mikään helppo projekti niin on vaan kiva, että nyt se täytyy tehdä vaan kaksi kertaa päivässä. Nukkuminen muuten sujuu yleensä hyvin ja päiväunia nukutaan putkeen noin 2 tuntia ja yöunia saatetaan nukkua ilman herätyksiä jopa 11 tuntia.
Yhdet päiväunet ovat selkeyttäneet myös mun arkipuuhia niin, että nyt tiedän melko tarkkaan aina monen aikaan Lilian menee takaisin nukkumaan ja herää. Tiedän, että minulla on tasan sen verran aikaa tehdä omia juttuja, joten saankin paljon enemmän aikaseksi. Aikaisemmin päiväunia aika saattoi mennä vähän odotteluksi, sillä en saanut aloitettua mitään, koska ajattelin, että kohta se neiti sieltä heräilee taas. Onhan se varmaan jo ihan aikakin saada näin äitiysloman loppupuolella jonkunlainen selkee rytmi  päivään. Vielä tää uusi rytmi tuottaa vähän hahmotus vaikeuksia, sillä nyt se aika milloin me ennen oltiin liikenteessä, onkin  se aika milloin pitäisi olla kotona ja nukkumassa.
EDIT
Aloittelin tätä tekstiä jo ennen viikonloppua ja kerkesinkin taas vähän liian aikaisin riemuta, että yhdille päikkäreille siirtyminen kävisi ongelmitta. Nyt kuvioihin on tulleet uusien hampaiden puhkemiset, joka on tehnyt mun neidistä normaalia ärhäkäämmän tapauksen. Tänään normaali päikkäriaikaan saatiin unta vaan vähän päälle tunti, joten loppupäivän mulla olikin seurana aika kipakka tapaus. ONNEKSI tänään oli mulla koulupäivä, joten kiikutin neidin mummille hoitoon, jossa hän on aina varmasti kuin päivänsäde eikä pikku hammassäryt vaivaa. Loppuviikoksi olenkin sopinut joka päivälle treffejä, jotka varmasti auttaa unohtamaan väsymyksen ja kiukutuksen.
Missä vaiheessa teillä on siirrytty yksiin päiväuniin ja miten tämä siirto vaikutti teidän arkeen? 

12 kommenttia

 1. Janina kirjoitti:

  Meillä on nukuttu jo pitkään pelkästään yhdet päikkärit! Meillä ainakin yöunien laatu parani ihan hurjasti 🙂

 2. Sarkku kirjoitti:

  me siirryttiin aika vasta (kk takaperin?), ois kyllä pitänyt aikaisemmin jo niin oltais kans saatu yöunia aikaistettua. nyt kuitenkin rytmi alkaa löytyä, päikkärit maltetaan nukkua kunnolla ja yöunille mennään joskus ainakin lasten ajoissa 😀 ei sillä että iha ongelmatonta tuo nukuttaminen olis (vieläkään) mutta huomattavasti parempaan menossa

 3. Miia/Mammamiia kirjoitti:

  Me kokeiltiin ekan kerra jo vuoden iässä, noin pari viikkoo meni hyvin. Mut sit iltapäivän 15 minsan päikkärit tuli takas, ku illat oli aika kauheita ja yöunille ois menny jo 18.00. 😀 Nyt sitte joku kuukausi kaks takaperin taas siirryttiin yksiin.. ja hyvin on mennyt 🙂 Herää 8.00, menee päikyille 12.00 herää 13.00.. ja yöunille 20.00 🙂

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä siirryttiin yksiin päiväuniin jo 10kk ikäisenä. Neiti on ollut aina aamu uninen, herää 9-9.30 ja jos nukkui kahdet päiväunet niin illat venyivät sitten puoleen yöhön. Nyt hän nukkuu päiväunet 13-15.30 ja illalla menee yöunille 20.30-21 välillä. Nukkuu siis sen reilun 12h yöunia putkeen heräämättä, on aina ollut hyvä nukkumaan ja ilman heräämisiä on menty sieltä 3kk ikäisestä. Välillä hävettää sanoa miten hyvin meillä nukutaan kun joillain on paljon huonommin asiat mutta olen kyllä erittäin tyytyväinen kun saa itsekkin hyvät unet. Ja päivärytmi selkeytyi huomattavasti yksiin uniin siirtyessä 🙂 meillä on muutenkin tyttö todella tarkka rytmistä, kaikki tapahtuu aina just samaan aikaan joka päivä. Kakan tulonkin voi suurinpiirtein kellosta katsoa 😀 lilian on muuttunut niin ison tytön näköiseksi jo, ihana! 🙂

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo yöunet on kyllä nyt sujuneet tosi hyvin! (Näin ei sais koskaan sanoo) 😀 Mut toivotaan, että alkas sujuu nuo päikkäritkin, tänään taas oli vaikeeta niitten suhteen :/

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Noo jokaisella on omat rytminsä, eikä lasta oikeen voi pakottaakaan nukkuu pelkät yhdet, jos kamala väsy iskee. 🙂

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Aika lyhkäsillä päikkäreillä siis pärjätään siellä. Mutta toisaalta tuo yöuni-aika on niin pitkä. Mielenkiintosta nähdä kuinka kauan nukutaan päikkäreitä, on se kuitenkin aika kiva hengähdystauko aina päivään.

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Nuo kunnon yöunet on kyllä niin tärkeet oman jaksamisen kannalta. Meilläkin Lilian saattaa nukkua jopa 9-9.30 asti, mutta se on jo aika harvinaista. Onneksi meilläkään ei siis asusta mitään aamuvirkkua, sillä tämä mamma ei ainakaan oo mikään sellanen 😀 Nykyinen aamuheräämisaika sopii hyvin, sillä kerkeen rauhassa tehdä omat aamutoimet ennen Lilianin heräämistä. Kauhulla ootan jo päiväkotiaikaa, sillä sitten joutuu kiskoo tytön sängystä ylös ihan liian aikasin + itekin herää liian aikasin, kun nyt on tottunut tähän 😀

 9. Saija kirjoitti:

  Meillä on nyt pari kuukautta suunnilleen menty yksillä päikkäreillä – yleensä klo 12-14 aikoihin. Mutta helposti saa venytettyä 'tarpeen vaatiessa' myös klo 13-15. Tuohon iltakiukkuun, mikä todennäköisesti väsymyksestä johtuu, on meillä auttanut myös maitopullo. Yleensä tätä 'kiukkua' esiintyy klo 16-17 aikaan. Onhan toki välillä tilanteesta / päivästä riippuen päiviä, jolloin nukahdetaan ns. vahingossa toisille unille mutta täälläkin se kostautuu yöunien myöhästymisenä. Normaalisti yöunille käydään klo 21 -21.30.

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meilläkin saatetaan joskus vahingossa nukahtaa, jos käydään vielä iltasella kauppareissulla. 🙂

 11. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Mua helpotti kans tosi paljon siirtyminen yksiin päikkäreihin. Meidän lapset taitaa siis olla ihan just saman ikäisiä! Täytyykin vielä tutkia täältä sun blogista Lilianin synttäripäivä, Nooahan on syntynyt 5.10. Meillä koko kesä meni silleen, että jokatoinen päivä yhdet päikkärit ja jokatoinen kahdet, ikinä ei tiennyt mikä päivän aikataulu on. Mutta nyt on varmaan jo 2-3kk nukuttu vaan yhdet. Yleensä kaksi tuntia, joskus vaan 1,5 ja joskus jopa kolme! Ne kolmen tunnin päikkärit on aina kyllä äidille ihan luksusta 😀

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo eilen meillä nukuttiin kans kolme tuntia! Miten luksusta! Loppuvaiheessa meinas jo alkaa vähän tylsistyttää. 😀 Nuo yhdet päikkärit on kyllä pidentäny sillee vapaa-aikaa, kun nyt nukutaan pitempi pätkä putkeen. Jos meillä on nukuttu kahdet, niin on joutunu toisen kerran mennä rattaiden kanssa ulos kävelemään, että saan sen kiukkusen neidin nukahtaa 😀

  Lilian on syntynyt 11.10, eli melkeen samana päivänä on synttärit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *