Hae
Love Beyond Words

Hätäkahvit

Syksyn aikana on saanut lukea uutisia kahdesta järkyttävästä perhesurmasta, joissa äiti on riistänyt lapsiltaan hengen. En mene siihen enempää mitä ajatuksia nämä minussa herättää, sillä jokainen varmaan voi kuvitella kenellä on omia lapsia kuinka pahalta ja surulliselta tälläisiä uutisia tuntuu lukea. Tällä viikolla luin myös uutisen, jossa kerrottiin Kokkolassa toimivasta mamma  facebook ryhmästä. Ryhmä on luonnut ns. ”hätäkahvit”-koodin, jonka avulla on mahdollista pyytää apua nopeasti, jos tarvitsee apua arkisiin tilanteisiin kuten suihkussa käyntiin tai ihan vaan aikaa levähtää.

Mielestäni tämä idea on aivan mahtava! Arjen keskellä ne piemimmätkin kriisit saattavat tuntua pahimmilta ja silloin ajatus siitä, että joku voi tulla ja olla seurana lapselle edes hetken helpottaa kummasti. Äitiys nykypäivänä on saattaa olla erittäin yksinäistä puuhaa, sillä yleensä suurin osa päivästä vietetään kaksin lapsen kanssa. Enää naapureita tuskin edes moikataan, saati sitten että sinne voisi mennä kahvittelemaan koska vaan. Jos verrataan nykypäivää noin 50 vuoden takaiseen elämään on se muuttunut rajusti. Silloin samassa taloudessa yleensä asuivat isovanhemmat, jotka olivat jatkuvana apuna lasten hoidossa. Myös naapureitten kanssa oltiin päivittäin tekemisissä ja elämä oli muutenkin paljon yhteisöllisempää.
Nykyään on onneksi kuitenkin paljon erilaisia väyliä saada vertaistukea, niin ettei kenenkään äidin tarvitse yksin urakasta selvitä. Sosiaalisen median kanava on yksi sellainen, missä on varmasti jokaiselle  äidille sopivat keskustelufoorumit aiheesta kuin aiheesta. Virtuaalista keskustelua tärkeämpää on toki saada vertaistukea ihan kasvotusten. Isoimmilla paikkakunnilla järjestetään onneksi paljon erilaisia aktiviteetteja, mutta pienimmillä paikkakunnilla tämä saattaa olla hankalampaa, varsinkin jos on juuri muuttanut sinne miehen tai työn perässä. Onneksi äitiys on niin suuri yhdistävä tekijä, että juttua riittää paljon, kunhan vaan lähtee ulos ja tutustumaan muihin äiteihin.
Meidän yhteiskuvat ei ikinä onnistu. 
Hätäkahvi idea on levinnyt facebookissa nyt myös useille muille paikkakunnille. Mahtavaa, että apua on lupa pyytää näin helposti kirjoittamalla vain yksi sana ruudulle. Jos mieli on musta, silloin pelkkä toisen kuunteleva korva voi saada asiat näyttämään valoisilta.  

Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan tästä

Oletteko te kokeneet saavanne riittävästi vertaistukea kotona olon aikana? 


4 kommenttia

 1. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Ooooh!! Mieletön juttu, JES! Just näin! Uusi aika vaatii uudet keinot – valitettavasti ne tuntuu joissain tapauksissa tulevan liian myöhään tai olevan liian tavoittamattomissa :/ Mutta just viimeksi minun oma mummini sanoi minulle, että "Erilaista se oli silloin kun sinun äitisi ja enosi oli pikkulapsia, enhän minä niiden kanssa koskaan yksin ollut. Päivät olin aina pelloilla ja navetoissa töissä, mummo piti huolta. Koskaan ei oltu yksin lasten kanssa."

  Näin se on.. vaikka on upeaa, että on kaikki facebookryhmät ja perhekahvilat, niin haikeana vaan voi kuvitella tuota 60 vuoden takaista elämää. Okei, ei ollut itsestäänselvää pitkät koulutukset ja kaupungin palvelut, mutta oli itsestäänselvää se tärkein – läheisistä välittäminen ja läsnäolo.

 2. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  ps. niin suloinen tuo nallekuva!! <3 Nooa kans rakastaa halia sen isoa nallea 🙂

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo meilläkin nallet ja vauvanuket on hitti. Niitä on kiva halia ja pussailla 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No niimpä. Mutta toisaalta taas ehkä itse pitäisi ahdistavana sitä, että jos sukulaiset asuis nurkan takana tai jopa samassa talossa. Sellanen parin kilsan etäisyys ois sopiva 😀

  Kummassakin elämässä on omat puolensa. Onneksi tosiaan nykyään on niin hyvät kunnan palvelut ja sitten paljon nuita kaikkia harrastumahdollisuuksia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *