Hae
Love Beyond Words

Kaupan purkit vai omat padat?

Tää aihe ei ehkä ole enää niin ajankohtainen, kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten, sillä nyt periaatteessa Lilian pystyy syömään  ihan samaa ruokaa mitä mekin. Itse en ole koskaan ollut kaupan purkki ruokia vastaan ja paljon niitä on meillä syötykin, sillä ehkä aika ja jaksaminen ei ole koskaan riittänyt tekemään Lilianille omia ruokia päivittäin. Nyt tilanne on kuitenkin eri, sillä pitkään aikaan en ole enää erotellut Lilianin osuutta ruuanvalmistuksen yhteydessä, vaan hän saa ihan samaa tavaraa mitä mekin. Itse ei tykätä käyttää paljon suolaa tai tulisia mausteita, vaan enemminkin maustan ruuat yrteillä (tuoreilla kaikkein mieluiten, jos ne eivät olisi niin hullun kalliita), joten myös mausteiden puolesta ruuat sopii hyvin myös 1-vuotiaalle.

Noin 1-vuoden paikkeilla mun hermoja kiristi se, kun silloin periaatteessa kaikki ruoka-aineet olivat sallittuja, niin neiti ei suostunut edes maistamaan mitään kotiruokaa. Tällöin sain hyvän vinkin lukijaltani jättää asia vaan ja tarjota pelkkää purkkiruokaa hetken. Tämän jälkeen aloin pikkuhiljaa sotkemaan purkkiruokaa ja omaa tekemää ruokaa keskenään ja nyt Lilian syö jo aika reippaasti myös pelkästään kotiruokaa.  Päiväkotiin siirtyessä tarjolla tulee olemaan pelkästään sitä yhtä, joten on helpottavaa että edes vähän jotain kotiruokaa Lilian suostuu syömään. Lilian ei ole kovinkaan nirso, vaan hän kyllä rohkeasti maistelee jokaista uutta ruokaa. Hänelle maistuu kaikki kaalilaatikosta lihapulliin, mutta jos hän huomaa että jotain muuta parempaa on tarjolla niin hän syö pelkästään sitä hyvää. Esimerkiksi, jos tarjolla on keitettyä kukkakaalia, parsakaalia ja porkkaani, niin Lilian noukkii vaan pelkät parsakaalit joukosta.

Purkkiruoka on siis ihan ok vielä 1-vuoden iässä, mutta en enää pitäis sitä tärkeimpänä ravinnon lähteenä, sillä aina parempi edes yrittää tarjota samaa ruokaa mitä muutkin syö. Purkista on vaan mahdotonta saada kaikkia tarpeellisia ravinteita. Edelleen kuitenkin meilläkin syödään lähes päivittäin myös purkkiruokaa, sillä jossain vaiheessa aina tulee stoppi mun pöperöille. Ja onhan se helpotus ollut, että myös purkkiruoka on neidille kelvannut niinä päivinä, kun oikeasti ei vaan viitti/kerkeä saada ruokaa esille siinä ajassa mitä Lilian haluaisi.

Vaikka periaatteessa kaikki ruoka-aineet ovat sallittuja, niin toinen asia on onko ne terveellisiä aikuiselle saati sitten 1-vuotiaalle taaperolle? Herkkujen suhteenkaan meillä ei oo mitään natsilinjaa. Jos me joskus harvoin syödään ite jotain, niin saa siitä Liliankin pienen palan maistaa. Mutta en koe tarpeelliseksi, että sillä ois oma kakkupala kahvipöydällä edessä vielä tässä vaiheessa. Myöskään roskaruoka ei vielä tässä vaiheessa kuulu ruokavalioon, kun se ei sellasia osaa kaivata. Lilian kyllä saa herkutella ihan tarpeeksi myöhemmällä iällä, jos on perinyt mun herkuttelu geenit 😉

Tosiasia on ettei musta ikinä saa mitään pullantuoksuista kotimammaa, jolla on  padat valmiina herkullista luomu pöperöä miehen tultua kotiin, joten mun on ihan turha kuvitella myöskään Lilianin kanssa meneväni natsi linjalla täydellisen terveellisen ruokavalion suhteen.

Maistuuko teillä kotiruoka vai purkkiruoka? 
13 kommenttia

 1. MinnaManna kirjoitti:

  Meillä ollaan aika samoilla linjoilla. Eilen syötiin purkkiruokaa ja tänään äidin tekemää lohipastaa. 🙂 Eikä kannata vetää stressiä ruuanlaitosta. Päivässä on niin paljon muutenkin suoritettavaa niin purkkiruoka silloin tällöin ei haittaa. Olen yleensä purkkiruuan päälle antanut vielä vihanneksia ja hedelmää niin neiti saa sitä "oikeaa" ruokaakin. 🙂

 2. Paprika / Äiti on vihannes -blogi kirjoitti:

  Meillä syötiin molempia. Ei tosin ennen sitä ensimmäistä ikävuotta. Silloin vasta annoin purkkiruokaa satunnaisesti, koska en jaksanut enää vääntää soseita sitä varten kun niitä satunnaisesti reissussa syödään . 🙂

 3. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Voih, tää on yksi mun iso harmituksen aihe, mutta menee vaan pinon päälle sarjaan "tämäkään ei mennyt kuten kuvittelin". Nooa syö 90% purkkiruokaa tällä hetkellä. Jep. Noita ah niin kamalia, teollisia pöperöitä. Tähän on pari syytä, jotka on hassulla tavalla kulkeneet käsi kädessä. Allergiat ja syömisen sietämätön vaikeus. Aluksi Nooa söi 90% itsetehtyä, koska hyvin pitkään hän eli vain bataatti ja kesäkurpitsasoseella. Aina tähän päivään (kirjaimellisesti tänään!) asti meidän on pitänyt ottaa jokainen ruoka-aine yksi kerrallaan ruokavalioon. AH, MITEN PUUDUTTAVAA!! Ja hidasta.

  No, asiaa piristää entisestää Nooan erittäin huono syöminen. Poikaa ei meinaa mitenkään saada syömään. Välillä mentiin ihan totaalisen ruokalakon puolelle. Kotiruuat on melkein poikkeuksetta syljetty ulos ja sen lusikallisen jälkeen Nooa päättää koko ruokailun olevan ohi. Ollaan siis jouduttu tyytymään noihin purkkeihin. Koostumuksen suhteen mies myös osaa olla aika valikoiva 🙂 Että onnea vaan tarhantädit!! Ja voi Nooa parka… saatkohan sä mitään siellä syötyä.. <3

 4. Jessica kirjoitti:

  Meilläkin on purkit kulkeneet rinnalla. Ihan jo siksi, että kun isommat syövät koulussa päivän toisen lämpimän aterian, niin me ei ruveta sitä kotona tekemään, kun meille aikuisille riittää yksikin. Että jos edelliseltä päivältä ei oo mitään jäänyt, niin tarjoan purkin, ja toinen on sitten lähes aina sitä samaa mitä me muutkin syödään, jos ei nyt mitään chiliä vedetä 😀 Tuoretta neiti saa muutenkin paljon, joten en rupea tuntemaan siitä yhdestä purkista pari-kolme kertaa viikossa syyllisyyttä. 🙂 Samoin herkkuja saa maistaa, sokeria en pelkää, mutta aspartaamia vältän viimiseen asti. Onneksi neiti on ennakkoluuloton syöjä, rohkea maistaja ja hyvin harva ruoka jää syömättä, niin tällainen ruan monimuotoisuus onnistuu erittäin hyvin. 🙂

 5. Silkkitassu kirjoitti:

  Meillä on syöty ja syödään pääasiassa oma tekemiä ruokia koska se on ollut halvempaa ja maku asiat ratkaisevat. Hedelmä- ja marjasoseet on kaupasta koska niitä voisin syödä itsekin.
  tyttö maistelee kaikkea ennakkoluulottomasti, palat vaan pitää olla sellaset et itse saa syödä. Purkkiruuasta (ja puurosta) nouseemonesti poru kun ei itse saa sotkea käsin.
  eikä meillä saa kukaan syödä (tai juoda) mitään ellei luovuta pientä maistiaista tytölle. Äidin lautaselta asiat maistuvat paremmalta.

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Meidän tyttö lopetti 1vuotiaana purkkiruuan syönnin. Monta kertaa yritin tarjota, jäi syömättä ja söi minun lautaselta kotiruokaa. Onhan ne pilttipurkit aika kauheen makusia mutta välillä olis ollut helppo ottaa selainen mukaan ruuaksi jos lähti johkin.

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No niimpä 🙂 Ei tuollasista kannata kyllä stressata. Tänään taas on ollu aika herkkupäivä, kun oli pikkujoulut niin Lilian sai myös maistella piparkakkua, joulutorttuja jjne. 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo ja kohtahan sitä voi jo syödä jotain ravintolaruokaakin. Erilaisia vihanneksia jne 🙂

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oivoi teillä kuulostaa olevan vieläkin hankalempaa siis mitä meillä. Toivottavasti ne päiväkoti tädit opettas sitten syömäänkin, kun siellä ei taida olla paljo vaihtoehtoja. Ryhmäpaine varmaan tekee tehtävänsä 😀 Meillä ONNEKSI on säästytty kaikilta allergioilta. Lilian yleensä suostuu kaikkee maistamaan, mutta hyvä se on olla aina varuilta joku kaupan purkki kaapissa oottamassa, sillä yleensä se maistelu rajoittuu pariin lusikalliseen jos on jotain outoo 😀

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Se on kyllä hyvä, että jo pienestä pitäen tottuu erilaisiin makuihin. 🙂 Saattaa olla kyllä, että jossain vaiheessa tulee stoppi, kun tajuaa mitkä ne lempiruuat on, niin ei sitten enää kelpaakaan kuin ne.

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo meilläkin aina maistuu paremmin, jos saa syödä samalta lautaselta. 😀 Mä en oo vielä lähtenyt siihen ollenkaan, että antas sotkee käsillä ja lusikalla koko ajan, sillä vihaan sotkua! 😀 Vaikka Lilian varmaan ois ihan innoissaan, siksipä nuo ruokailut onkin aika taistelua. 😀

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo no mut eipä kyllä itekään söis niitä purkkiruokia, varsinkin jotkut haisee ja on koostumukseltaan ihan järkyttäviä! 😀 Lilianille kelpaakin yleensä vaan tietyt ruuat. Nuo Hippin ruuat maistuu parhaiten, ja niitä kyllä itekin vois syödä 🙂

 13. Saija kirjoitti:

  Meillä mennään aikalailla 50-50. Kiireessä, kun ehtii tehdä itelleen suunnilleen voileivän, niin kaivan suosiolla purkin esiin ja lisäks kurkkua, tomaattia tmv lisukkeeks. Sitten kun syödään koko porukka 'kunnon ruokaa', syö pienin samaa kuin muutkin. Siitä onnellisessa asemassa olen, että meijän neidille on kelvannut kaikki ruoka – olkoon valmista tai itetehtyä 🙂 En oo jaksanu ottaa ruoka-asioista stressiä – en nyt, enkä vanhempien tyttöjen ollessa pieniä. Pääasia, että lapsi saa ruokaa :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *