Hae
Love Beyond Words

Päiväkotiin tutustuminen

Pahoittelut mega laiskasta postaustahdista. Meidän joulun suunnitelmat eivät menneet ihan niinkuin piti, sillä ollaan oltu nyt pari viikkoa flunssassa vähän jokainen ja itse tulin myös tällä viikolla kuumeeseen. Näihin sairasteluihin pitää varmasti vaan tottua, varsinkin sitten kun päiväkoti alkaa, vaikka aika rankkoja päiviähän nämä on, kun ei oikeen mitään jaksas tehdä, mutta vähän ois kuitenkin pakko. Lapsena oikeen odotti sitä, että tuli kipeeksi ja sai luvan kanssa maata sängyssä passattavana, mutta nyt on kyllä ihan eri meininki. Vielä pitää hetki odotella sitä, että Lilian alkas tuoda mulle kuumaa mehua ja herkkuja sängyn pohjalle.

Mutta asiaan. Tällä viikolla kävimme myös tutustumassa ensimmäistä kertaa tulevaan päiväkotiin. Menimme tällä ensimmäisellä kerralla ihan kaksistaan, jotta Lilianilla jäisi ehkä parempi kuva päiväkodista, kun pystytään esittelemään hänelle paikat itse, eikä olla ihan pihalla itsekin. Päiväkoti vaikutti tosi viihtyisältä ja suht pieneltä. Yhteensä lapsia oli alle 90 ja Lilianin ryhmässä 16. Näin iso pienten lasten ryhmäkoko oli itselle aika yllätys. Myöskin se seikka, että hoitajia näille pienille on vaan 3 tuntuu aika pieneltä määrältä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että paljon pitäisi oppia nopeassa ajassa tekemään itse. Näistä ehkä suurimmat kauhuskenaariot liittyvät syömiseen ja nukahtamiseen. Koska hoitajia on niin vähän niin on mahdotanta kuvitella, että kaikkia kerettäisiin syöttämään saati sitten vahtimaan, ettei ruuat oo jo lattialle sillä samalla sekunnilla, kun lautanen tulee eteen. Tietysti tämä on myös totettelu kysymys ja varmasti myös Lilian fiksuna tyttönä tajuaa muutaman kerran jälkeen, ettei kannata aina heittää ruokia lattialle. Toinen vaikeus liittyykin sitten nukahtamiseen, sillä toisten lasten melu ja muu hälinä on varmasti jatkuvaa. Taustalla soi myös jatkuva rauhallinen musiikki. Meillä kotona on yleensä päikkäriaikaan tosi rauhallista, lukuunottamatta mikron merkkiääntä, postilaatikon kolahdusta tai pesukoneen hurinaa. Henkisesti onkin jo hyvä alkaa valmistautumaan siihen ettei Lilian tule varmaan syömään eikä nukkumaan  ensimmäisinä päivinä.

Päiväkoti checklist: Yhdet ehkä hieman epäkäytännölliset kumpparit

Muita huolestuttavia asioita on myös erittäin aikaiset aamut, sillä monesti varmaan joudutaan viemään Lilian jo puol 7 jälkeen päiväkotiin, mikä on ihan älyttömän aikasin! Aamut aikuistuu reilulla tunnilla, mikä aiheuttaa varmasti lisää harmitusta. Myös päiväkodin piha on kuulemma useasti tosi liukas tai tulvan vallassa, mikä ei oo tietenkään kovin positiivinen uutinen vasta kävelemään oppineelle taaperolle. Siinäpä nämä suurimmat eniten pelottavimmat asiat päiväkodin aloittamisen suhteen. Tapaaminen ei siis ainakaan lievittänyt päiväkodin aloittamiseen liittyviä pelkoja, vaan entisestään aiheutti niitä enemmän.

Tietenkin löytyy myös positiivisia asioita siitä, että päiväkoti on tien toisella puolella ja paikka vaikutti erittäin mukavalta. Lilian tulee olemaan toiseksi nuorin ja kolmanneksi nuorin on ”jo” 1,5 vuotias, joten huomiota varmaankin pystytään antamaan paljon enemmän näillä kahdelle nuorimmalle. Päiväkodin ohjelma näytti kivalta. Paljon leikkeja, lukupiirejä, ulkoilua ja hieman retkiäkin. Lilian varmasti nauttii, kun on niin paljon erilaisia aktiviteetteja, enkä usko että iso ryhmä tulee olemaan Lilianille kauhistus.

Päiväkoti checklist: Lisää sotkun kestäviä perus vaatteita! 

Tutustuminen tietenkin konkretisitoi ajatusta siitä, että Lilian tulee oikeasti aloittamaan päiväkodin jo ensi kuun alussa. Tällä hetkellä se on aika kauhistuttava ajatus, että hän tulee olemaan siellä kokopäiväsesti viisi päivää viikossa, sillä ihannetilanteessa olisi päiväkoti elämän voinut aloittaa pikkuhiljaa osa-aikaisesti. Tällä tavalla ei olisi tarvinnut luopua kokonaan kotiäitiydestä ja oisin myös saanut palata työelämään. Toisaalta en ole vieläkään saanut sitä työharjoittelu/työpaikkaa, joten tulevat työajat ovat vielä iso mysteeri.. Tutustuminen vahvisti myös ajatusta siitä ettei päiväkoti ole mikään vauvojen paikka. Aikataulut ovat varmasti kaikille samat ja alle vuoden ikäiset tarvitsevat monesti ainakin parit päikkärit. Myöskään he eivät osaa omatoimisesta tehdä oikeastaan mitään. Ihanneikä varmasti päiväkodille olisi lapsesta riippuen 1,5-2 vuotta. Siinä iässä varmasti sopeutuminen käy vielä nopeasti, mutta asioita osataan jo tehdä itsenäisesti.

Minkälaisilla fiiliksillä teillä mentiin kohti päiväkodin aloitusaikaa?


6 kommenttia

 1. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Oooh, klikkasin kiireellä lukemaan tämän heti kun huomasin otsikon! Meillä on huomenna tutustuminen – IIKS! Onhan se tosi jännittävää ja meilläkin ryhmässä 13-14 lasta ja vain kolme hoitajaa. Samat nukkuminen ja syöminen on täälläkin asiat, jotka eniten huolestuttaa. Nooa nukkuu pimennetyssä huoneessa ja kotona on silloin ihan hipihiljaista. Se vaan on jäänyt vauva-ajoista niin. No mutta, yleensä se aamu päiväkodissa on niin täynnä touhua, että kyllä noi taaperot simahtaa 🙂 Iso tsemppihalaus ja muista, että me ollaan sit tässä IHAN päikyn vieressä aina to+pe, että jos tulee joku superpaniikkitilanne, niin voidaan aina hakea Lilian tähän siksi aikaa kunnes sä pääset sen hakemaan kotiin <3

 2. Minnaa kirjoitti:

  Onko siellä pienten ryhmässä paljon jo kolme vuotta täyttäneitä, ilmeisesti, kun lapsia on ryhmässä 16 kolmelle aikuiselle?

  Meillä tutustuminen alkoi toissapäivänä kun Ellun omahoitaja ja toinen ryhmän aikuinen kävivät meillä alkukeskustelussa. Tässä on takana se että lapsi hyväksyy helpommin uuden aikuisen ja paikan kun näkee että äiti ja isäkin tulevat juttuun tämän ihmisen kanssa. Tänään kävin Ellun kanssa tutustumassa päiväkodissa ja menemme myös maanantaina, sitten seuraavan kerran mies viekin Ellun loppiaisen jälkeen (pk on kiinni tällävälin).

  Fiilis on vähän kauhistunut, päiväkoti vaikuttaa hyvältä ja hoitajat mukavilta mutta MITEN MIE PÄRJÄÄN?? 😛

 3. Saija kirjoitti:

  Voih, tunnen niin noi sun fiilikset…! Mut verrattuna meijän alotukseen, voisin kuvitella et Lilian tottuu nopeammin, kun hoitopäiviäkin on enempi. Meillä alotettiin tosiaan sillon lokakuun lopulla, mut hoitopäiviä on 1-3 per vko. Just kun alkoi sujumaan paremmin niin tuli parin viikon tauko, kun iskällä oli pidemmät vapaat. No nyt sit "alotettiin taas ihan alusta", huoh. 🙁 Jos on rankkaa lapselle, niin on kyllä vanhemmillekin.. Kurjaa kun toinen itkee viedessä ja hakiessa. Luotan kuitenki, että jossain vaiheessa hän huomaa et täällähän on oikeesti ihan kivaa – koska paikka ja hoitajat on ihan huippuja! Tsempit siis teillekin alotukseen – hienosti se varmasti menee! <3

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Ihana kuulla! <3 Toivottavasti mitään superpaniikkia ei tule, vaikka epäilen että nukuttamisen kanssa on aika tekeminen ainakin alkupäivinä. Nyt vielä on tullut hammaskivut mukaan, joten yöunetkin on vähän mitä sattuu :/

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No sehän se ehkä pahin onkin, miten sitä pystyy vaan ite lähtemään ja jättämään toisen sinne :/ Ja sitten koko päivän miettiä miten se siellä nyt pärjää ja syökö se mitään, saako se nukuttua.

  On siellä varmaan ainakin osa yli kolme vuotiaita. 2 muuta Lilianin ikäistä aloittaa myös suht samaan aikaan, mutta muut on sitten jotain 2-4 vuotiaita tietääkseni 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Se on kyllä totta, että paremmin tottuu jos päiväkodissa tulee käytyä säännöllisesti. Kyllä mä uskon, että Lilian sopeutuu suht nopeasti, sillä tähänkään päivään asti uudet tilanteet ei oo pelottaneet. Tosin aina mukana on yleensä jompi kumpi vanhemmista. Kiitos tsempeistä! Ja nopeesti varmasti vielä nuin pienet sopeutuu, vaikka haikeetaha se on enemmän varmaan vanhemmille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *