Hae
Love Beyond Words

Näin laitat lapsen nukkumaan – 5 helppoa vaihetta

Vau:n sivuilla oli vastaavanlainen artikkeli vähän aikaa sitten, johon pääsee tästä.Toivottavasti tosiaan koskaan ei kuitenkaan tarvii mennä lapsen nukuttamisessa tuohon 100 kohdan vaiheeseen. Lapsen nukuttaminen saattaa välillä olla suoraan sanottua aika helvettiä, joten sen sujamaan saaminen hyvin on aika iso lottovoitto. Ihanteellinen tilannehan olisi, jos väsymyksen tullessa lapsi vaan kannettaisiin sänkyyn ja hän simahtaisi sinne omatoimisesti. Tässä tulee meidän 5 kohdan lista miten nukuttaminen sujuu ihannetilanteessa.

1. Kun huomaat ensimmäiset väsymyksen merkit anna iltamaito ja kiikuta lapsi sen jälkeen hammaspesulle

2. Kerro, että on aika mennä nukkumaan ja nosta lapsi omaan sänkyynsä.

3. Anna vielä pieni tilkka maitoa, varmista että unipupu ja rätti on lähettyvillä.

4. Varmista, että lapsi saa unen päästä kiinni

5. Poistu huoneesta hipi hiljaa

Nukkumaanmeno sujuu ihannetilanteessa noin viidessä minuutissa, mutta pahimpina iltoina siihen saa varata jopa reilun tunnin. Tärkein osa nukkumaanmeno prosessia on kuitenkin ajoitus. Jos lapsi on vähänkään jo liian väsynyt niin nukkumaanmenosta tulee vaikeaa. Viime aikoina meillä on taas ollut pielessä juuri tämä ajoitus, sillä ensimmäiset väsymyksen merkit ovat olleet jo ilmassa 19 aikoihin, mutta silti ollaan koitettu valvottaa ainakin 20 asti, jonka jälkeen nukahtaminen on jo ollut erittäin vaikeaa. Onneksi kuitenkin Lilian nukkuu vielä sellaset 11-12 yöunet putkeen (vaikka viime aikoina herätyksiä on taas tullut aika paljon hampaitten ja sairastelujen myötä).

Päiväunet sen sijaan menee yleensä helposti, sillä Lilian nukahtaa unipupun ja maitopullon kanssa sänkyynsä helposti ja nopeasti yksin. Parhaiten Lilian siis nukahtaakin yksin omassa rauhassa. Tämä sama tekniikka ei vaan tunnu toimivan iltaunille mentäessä, tai sitten me tarpeeksi ahkerasti yritetä jättää häntä rauhoittumaan unille itekseen. Uskon kuitenkin, että lapsi tottuu aika nopeastikin muuttuviin tilanteisiin, joten luulen että myös iltaunille nukuttaminen helpottuisi radikaalisti jos me vaan kerta toisensa jälkeen laskettaisiin tyttö alas, peiteltäs ja lähdettäis ulos huoneesta.

En ole koskaan uskonut myöskään lapsen huudatukseen opettamiskeinona, vaikka minullakin on rajani siinä kuinka kauan jaksan huoneessa istua vierellä. Nukkumaan menosta kuitenkin pitäisi saada turvallinen ja mieluisa tapa. Nykyään Lilian osaa monesti jo itsekin kävellä sängyn vierelle ja osoittaa sitä merkiksi, että haluaa jo unille. Valitettavasti aina kuitenkaan nukkumaanmeno ei aina suju niin mallikkaasti ja joskus parin minuutin huudatus on paljon tehokkaampaa kuin tunnin istuskelu vierellä.

Uskon, että päiväkodin aloituksen jälkeen myös nukkumaanmeno tulee muuttumaan. Päiväkodissa saa tottua hälinään ympärillä ja siihen, että silloin kun on uni aika on nukuttava. Luultavasti myös neiti on aika naatti iltaan mennessä, sillä aktiviteettaja on siellä paljon enemmän kuin kotona.

Miten teillä nukuttaminen sujuu? 

ps. tässä linkki noin kuukauden vanhan vauvan nukuttamiseen 😉 

9 kommenttia

 1. Minnaa kirjoitti:

  Kannattaa hoidon alkaessa muuten varautua myöd siihen yliväsymykseen joka ei tuokaan unta vaan vain pyörittää päivän touhuja päässä. 😛 Vinkvink. Mutta siihenkin auttaa tarpeeksi pitkä rauhoittumisaika kotosalla ennen nukkumaankäyntihetkeä.

  Meillä Ellu meni pitkään nukkumaan samoin kuin Lilian, silittelimme tytön uneen asti ja se oli välillä haastavaa. Miekään en usko huudatukseen nukkumaankäydessä mutta sitten tytön ollessa 1v3kk alettiin iltasadun ja pusujen jälkeen vain jättää hänet sänkyyn. Parina ekana iltana kiukkusi pienen hetken (ja mie huhuilin viereisestä huoneesta että käy vain nukkumaan, kaikki on hyvin) ja sammui sitten. Sen jälkeen on nukahtanut tyytyväisenä itsekseen. Pointti tällä jaarituksellani on että ihan täysin kiukuitta tuosta muutoksesta ei varmasti pääse, mutta aika pienellä kuitenkin. 🙂

 2. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Meillä on nykyisin vaa silleen että sanotaan vaan hyvää yötä,pupu kainaloon,tutti suuhun ja pois huoneesta. Malttaa nukahtaa paremmin :). Anoppi sano ku ois silitelly pojan uneen,ettei malttanu nukahtaa vaan ois leikkiny vaan 😀

 3. Silkkitassu kirjoitti:

  Meillä ei enää anneta maitoa sänkyyn jotta oppii ilman sitä nukahtamaan. Tutti jäi vuoden iässä myös. Sen sijaan tyttö saa vähän aikaa painella äänikirjaa sängyssään. Monesti kuuluu kymmenen minuuttia pölpötystä ja eläinten ääniä pimeästä huoneesta ja sitten nukahtaa.

 4. Nea kirjoitti:

  Meillä nukahdetaan yleensä hyvin. Kun tehdään hampaita tai en ole ehtinyt antaa huomiota päivällä oikein yhtää, niin silloin itketään perään.

  Meillä nukuttamine tapahtuu iltatoimien jälkeen niin, että annan vielä sohvalla vähä vettä, rasvataa naama ja jalat (atooppine iho), iltasadulle sänkyyn, tutin ja unipupun kanssa. Sadun jälkeen vaan peittelen ja sanon hyvää yötä ja lähen huoneesta.
  Jos sit vielä itkee, käyn uudestaan peittelemässä ja sanon taas hyvät yöt. Ei kyl yleensä tarvi mennä uudestaa.

  Mäkää en tykkää huudattamisest. Jos itkee nii kyl mä siel oon joinaki iltoina istunut sängyn vieres. Kummasti kaikki koittaa tyrkyttää sitä huudatusta.

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on varma että päiväkodin aloitus ei ainakaan helpota nukkumaanmenoa tai muutenkaan iltatouhuja. Meillä saattaa majailla aika äksy neiti seuraavan kuukauden.

  Meillä yleensä menee itku heti ihan hysteeriseksi iltasin, jos jättää yksin, joten on luovuttu vähäksi aikaa tästä toiveesta että nukahtas kiltisti yksin. Mutta eiköhän se pian huomaa, että samalla lailla aina on turvallista nukahtaa myös yöunille yksin kuin päiväunille 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo eihän se meilläkään tuo silittely oikein toimi 😀 Mutta jos jättää yksin niin menee ihan hysteeriseksi se huuto. Noo ehkä ajan kanssa nukkumaanmenot järkevöityy. Meilläkään ei maltettu sillon ollenkaan nukahtaa kun mun äiti koitti nukuttaa sitä 😀

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo tuo maitokin on pitkään ollut vaan sellanen rauhoituskeino. Ei oo moneen kuukauteen nukahtanut sitä juodessa, joten sen vois hyvin ottaa pois kokonaan yöunilta.

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mä uskon, että ajan myötä kyllä jokainen oppii nukahtamaan yksin ilman mitään unikouluja. Toki saattaa olla poikkeuksia, jotka ei vaan nuku kunnolla öitään. En tiiä miten sitten toimisin, jos yölläkin heräiltäs ja illat ois pelkkää nukuttamista. Uni on kuitenkin niin tärkee osa lapsen ja vanhempien jaksamista.

 9. Saija kirjoitti:

  Tällä hetkellä nukkumankäynti takkuaa meillä, pahasti, Tänään meni noin 10 min mikä oli superhyvin! Monesti puoli tuntia menee helposti. Väsyttää, muttei vaan malta.. Kaksi vanhempaa lasta meiltä kyllä löytyy, mutten edelleenkään ole keksiny keinoa miten tän homman sais toimimaan.. 😀
  ..ja mitä hoidonaloittamiseen tulee. Meillä hoitopäivää seuraavat yöt ovat olleet levottomia. Nukkumaankäynti ok, mutta sen jälkeen pitkin iltaa / yötä heräilyä ja itkeskelyä ym. Saattaa tietty johtua siitä, että hoitopäivät oli ainakin meillä alkuun muutenkin vähän "rankkoja" 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *