Hae
Love Beyond Words

Palkaton työharjoittelu?

Nyt, kun tästä viimeisen työharjoittelupaikan etsinnästä on tullut elämäni vaikein projekti olen myös joutunut harkitsemaan vaihtoehtoa tehdä harjoittelu palkattomana, joka minusta edelleen tuntuu aika naurettavalta. Syksyllä olin lähes 100% varma, että tässä vaiheessa vuotta minulla olisi peräti vakituinen työpaikka ja lähdinkin sillä asenteella metsästämään työpaikkaa, josta saisin samalla myös tarvittavat tunnit harjoitteluun ja samalla saisin paperit koulusta ulos. Minulle ei ole koskaan ollut vaikeaa työpaikan saaminen ja jo parin hakemuksen ja yhden haastettelun jälkeen olen yleensä saanut työpaikan. Mutta kuinkas nyt kävikään? Tässä sitä edelleen ollaan ja käytän joka päivästä monta tuntia työpaikkojen selailuun ja hakemusten lähettelyyn.

Mietin pitkään pystynkö edes kirjoittamaan tästä aiheesti, sillä niin ahdistavalta tämä tällä hetkellä tuntuu. Asiaa ei auta yhtään se, että Lilian aloitti jo päiväkoti harjoittelun, vaikka toisaalta tämä tilanne edesauttaa sitä, että Lilian saa kevyen laskun päiväkotielämään. Toisaalta taas hakemusten työstäminen ja haastatteluissa käyminen on vieläkin strassaavampaa nyt sillä mielessä pyörii vain kuinka Lilian pärjää hoidossa ja se, että työpaikan on PAKKO löytyä nopeasti. Pahinta kuitenkin on ehkä vielä se, että nyt myös mies stressaa tästä asiasta ihan älyttömästä.  Tämä on johtanut siihen, että soitin jo yhteen edelliseen työpaikkaan ja kysyin mahdollisuutta palata sinne. Vastaus oli myönteinen, mutta työnteko kokin hommissa ei todellakaan edesauta saamaan tradenomin tutkintoa loppuun. Toisaalta taas mikä tahansa työ on parempi kuin kotona olo yksin.

Mutta olisihan se aika naurettavaa, että tutkinto jää roikkumaan yhden 10viikon harjoittelujakson takia. Tämän takia olen myös harkinnut tekeväni harjoittelun täysin palkattoma. Ihan periaatteesta en todellakaan haluaisi tehdä 8h päivässä töitä saamatta siitä mitään korvausta. Jotkut paikat eivät edes maksa työaikana lounasta, joten millä ihmeellä ne kuvittelevat, että opiskelija tulee toimeen tänä aikana? Nykyään myös työnantajat toivovat mahdollisimman pitkiä harjoittelujaksoja, jotka kestävät vähintään sen puoli vuotta. PUOLI VUOTTA ilman palkkaa on jo todella röyhkeää opiskelijan hyväksikäyttöä! Toki opiskelija on oikeutettu opintotukeen, mutta minun tapauksessa olen oikeuttu pelkkään opintorahaan ilman asumislisää, koska minulla on alle 18-vuotias huollettava samassa asuinrakannuksessa. Aika hassu pykälä sillä lapselliset opiskelijat yleensä tarvitsevat juurikin enemmän rahaa, sillä 8h työpäivän jälkeen ei ole mahdollisuuksia ottaa mitään sivutöitä.

Ammattiliitot ja opiskelijajärjestöt ajavatkin opiskelijoitten asiaa alleviivalla, että tehdystä pitää maksaa palkkaa. 4. vuoden tradenomille palkkasuositus on 1800-2300 euroa. Tätä summaa en ole nähnyt yhdessäkään ilmoituksessa, mutta en myöskään sellaista vaatisi. Kohtuullista olisi, että työnantajat maksaisivat tehdyn työn mukaan palkkaa. Jos työtehtävät vastaavat vakituisen henkilön työkuvia tulisi myös harjoittelijan saada samaa palkkaa. Jos työstä ei makseta lainkaan palkkaa on kyseessä työhön tutustuminen. Tämä tarkoittaa, että paikalla on oltava työnohjaaja 24/7, eikä työtehtävät sisällä mitään itsenäisesti suoritettavia työtehtäviä. Minä en myöskään ymmärrä ajatusta, että menisin ”vaan jonnekkin” suorittamaan työharjoittelun. Tästä ei luultavastikaan olisi mitään hyötyä mun tulevaisuuden uran kannalta, sillä työharjottelupaikka on sitä varten, että siellä opitaan ja luodaan niitä suhteita tulevaisuutta varten.

Opiskelijalle hyvän harjoittelupaikan saaminen on elintärkeää. On tärkeää saada kokemusta alalta ja luotua suhteita. Onkin ymmärrettävää että tässä taloudellisessa tilanteessa monet työpaikat käyttävätkin ryöhkeästi opiskelijoita hyväksi, sillä ne tekevät edullisesti tai jopa palkatta vakituisen työntekijän hommia. Onkai nyt vihdoin myönnettävä, etten ole varmaan kovin kovaa valuuttaa työmarkkinoilla, sillä olen lähes puolitoista vuotta maleksinut kotona vähän samalla opiskellen ja nyt minulle on myös lapsi, joka tulee aiheuttamaan paljon poissaoloja. Näillä tekijöillä ei pitäisi olla mitään vaikutusta työntekijän valintaa, mutta valitettavasti nämä tekijät ovat juuri se asia miksi joku toinen opiskelija kiilaa aina minun edelle.

Pahoittelut tuohtuneesta postauksesta. Tämän tarinan opetus on, että opiskelkaa ja hankkikaa vakituinen työpaikka ennen lapsia! 


14 kommenttia

 1. Elina | PikkuPeikkoPrinsessat kirjoitti:

  Ääh, harjoittelut on ihan pepusta! Mulla kävi tuuri kun sain työpaikan juuri ennen valmistumista ja sain siinä ohessa suoritettua viimeisen harjoittelun. Mutta mullakin kävi mielessä että pakko etsiä palkatonta kun muuta ei löydy. Mun mielestä se on vaan jotenkin niin törkeää opiskelijan hyväksikäyttöä ja olisin suostunut palkattomaan vaan jos firma olisi ollut ihan superhyvä ja siellä olisi oikeasti oppinut jotain ainutlaatuista!

  Kun suoritin ensimmäisen harjoitteluni, oli taloustilanne huono ja joka paikassa yt:t. Firmat ei saanut edes palkattomaan ottaa… Onneksi kuitenkin paikan löysin ja toivon niin kovin että sinäkin löydät 🙂

  Hoitoalan harjoittelut on aina palkattomia ja mun mielestä se vääristää koko alaa. Kun pomot tietävät että aina joku opiskelija on tulossa ilmaiseksi, ei valmistuneita palkata töihin. Vaikka joo, eihän opiskelijaa saa laske työvoimaksi 😉 Sinällään ollaan siis hyvällä alalla että suurin osa harjoitteluista on kuitenkin palkallisia! 🙂 (mäkin siis trade)

 2. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Voi sinua!! Siis voin vaan kuvitella tuon stressin ja ahdistuksen (ja *tutuksen) määrän. Tällä hetkellä kaikkien työpaikkojen saaminen on niin kiven alla, että et kyllä ole ainoana tuossa tilanteessa. Ihana, kun jaksat nähdä tilanteen valoisan puolen, nimittäin sen, että Lilian pääsee aloittamaan päivähoidon kevyesti. Se on kuule suuri plussa se! Ja voit myöhemmin olla siitä tosi kiitollinen. Nyt vaan kaikki peukut ja varpaat ristiin, että paikka löytyisi!!

 3. Tuija - Pieni tytön tylleröinen kirjoitti:

  Tsemppiä!

  Mulle ehdotettiin myös kerran palkatonta harjoittelua, mutten todellakaan suostunut siihen. Itselläni tosi kaikki kolme opintoihin kuuluvaa harjoittelujaksoa suoritin eri paikoissa, eikä niistä kyllä jäänyt oikein mitään käteen, kun ihanne tilanne olisi ollut, että harjoittelupaikasta voisi saada myös sitten valmistuttua työpaikan.

 4. Nea kirjoitti:

  mä en ees tienny että harjoittelusta voi saada palkkaa! 😮 täällä käpykylässä varsinkin toimistoharjoittelijoita on niii paljo enemmän kuin paikkoja, että on vain tuurista kiinni saada jalka jonkun yrityksen oven väliin. Jännästi näissä on näi suuri ero paikkakunnissa 🙂 tarkemmin kun mietin, ei kukaan tuttavanikaa oo saanu harjoitteluista palkkaa…
  Hyvä jos opiskelijoille maksettaisiin siitä 🙂 samaa hommaahan he tekevät. Mutta jos vain saa paikan jostai nii kannatan sen vastaan ottamista 🙂

 5. Sarkku kirjoitti:

  On tuo kyllä yhtä riistoa, jos mitään ei saa takasin päin… Meillä ainakin yliopisto maksaa jonkun osan tietyistä harjoittelupaikoista työnantajalle ja tämä sen edelleen palkkana, ei teillä ois vastaavaa systeemiä? (Ja jos ei niin äkkiä opiskelijajärjestöt sitä vaatimaan!) Tekis ite mieli välillä opiskella, mutta eipä tulis sitten juurikaan toimeen… :/ Onnea työnhakuun joka tapauksessa!

 6. Silkkitassu kirjoitti:

  Mä en täysin ymmärrä noitten liittojen suosituspalkkoja. Meille tilitoimistoon tulee paljon työhakemuksia juuri valmistuneilta joissa palkkatoive on 2500e. Ja kukaan ei ole katsonut alan tessistä mitä palkkoja työnantaja todennäköisesti maksaa. Esim. Tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä, joka minäkin olen, saa sen 2300 euroa. Aloittava taitaa saada 1600euroa.
  Mä tein aikoinani puolen vuoden harjoittelun palkatta. Myös oppari oli omasta aiheesta enkä siitäkään saanut keltään rahaa kuten jotkut luokkalaiset. Harjoittelun jälkeen tein paikalle palkallisena sitten puolikuukatta töitä joten jotakin siitä jäi käteen.

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos taas rehellisestä postauksesta. Minä ymmärrän harmistuksesi, vaikka itse olen toiminut niinkuin viimeisessä lauseessa kehoitat 🙂 Olen itse alalla johon kuuluu pakollinen harjoittelu ja suurin osa työnantajista noudattaa liiton palkkasuositusta harjoittelun ajalta, (joka on hiukan alle puolet vasta valmistuneen palkasta) ja se on mielestäni hienoa! Pieni raha, suurempi kuitenkin kuin opintotuki. Säännöllisesti työpaikallani opiskelijoita on ja koko henkilökunta osallistuu heidän ohjaamiseen tarvittaessa, muutaman kerran olen myös ollut nimettynä tutorina. Toki ymmärrän että työpaikkoja on erilaisia, mutta kyllä opiskelijan ohjaukseen menee vakihenkilökunnalta aikaa, ei mielestäni olisi mitään perusteita maksaa täyttä palkkaa opiskelijalle, vaikka hän tekeekin samoja hommia kuin muut, mutta kuitenkin neuvotaan ja opastetaan. Myös työntekijänä minua ärsyttäisi jos opiskelijat saisivat saman palkan kuin valmistuneet. Vaikka muistan harjoitteluaikana ajatelleeni että ansaitsisin saman palkan kuin muut työntekijät 😉
  Tiedän että tällä hetkellä harjoittelupaikat ovat alalla kun alalla kiven alla. En ymmärrä miksi et menisi palkattomaan harjoitteluun, jos muuta ei ole saatavilla? 10 viikkoa tuntuu lyhyeltä ajalta, jos siitä saa loppuelämäksi tutkinnon, ja ehkä parempia töitäkin. Toki pyrkisin harjoittelupaikkaan, jossa saisin jatkaa harjoittelun jälkeen, vaikka aluksi kesätöissä jne…
  Tsemppiä sinulle! Toivottavasti kiva harjoittelupaikka löytyy!
  Ja mielelläni luen lisää ihanan Lilianin päivähoitojutuista etenkin!( jossain vaiheessa meillekin ajankohtaista, nyt olen osittaisella hoitovapaalla ja meidän 1v3kk on vielä kotona ainakin syksyyn asti)

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Sama tilannehan se nyttekin on, joten on aika tiukalla mikä tahansa työ. Mäkin oon nyt tullu siihen lopputulokseen, että mielellään meen vaikka tekee palkattomana jonnekin, jos oikeesti se yritys on hyvä ja siellä voi jotain oppia.

  Mut sulla on kyllä käyny hyvä tuuri! Minäkin toivoin, että ois käynyt yhtä hyvä tuuri ja oisin saanu ennen tammikuuta vakkaripaikan jostain ja siinä samalla sen harjottelunkin, mutta aina kaikki ei mee niinkuin suunnittelee :/

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos tsempeistä! <3 Kyllähän se on kiva, kun ei vielä tarvii nousta hirmu aikasin ja lähtee kuskaa Liliania päikkäriin (vaikka se tänään nousikin jo klo 7 ylös). Mutta jokatapauksessa joudun sen joka aamu kiikuttaa sinne ja se jos vasta mikä tuntuu turhalle, kun tuunkin vaan yksin kotiin. No mut jonain päivänä vielä mä pääsen töihin 😀

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tuohan se ois parasta! Tänään mulle tuli s-postia ja kyseltiin just mielipidettä, että suorittaisin harjottelun palkatta jonka jälkeen ois aika varma työpaikka. Tää kuulostaa kyllä ihan hyvältä sopimukselta, sillä työpaikka on tossa vieressä ja kyseessä vielä sellanen paikka missä varmasti oppii asioita.

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No tässä sen näkee miten eri paikoissa vaihtelee nää jutut 😀 Onhan palkkatasokin ihan eri kun mennään täältä etelästä pois päin ja samoiten asumiskulut laskee. Ja eroja on myös eri alojen välillä. Tradenomeille kyllä yleensä täälläpäin maksetaan jotain, mutta nyt yhä enemmän palkattomia harjoitteluita. Kannattas suorittaa harjottelut kesällä, niin sillon luultavimmin sais palkkaa 😀

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Ei kyllä oo amk:ssa tuota käytäntöä ainakaan tuolla meillä :/ Tuo ois kans ihan hyvä, sillä se varmaan houkuttelis enemmän työnantajii myös antamaan harjottelija paikkoja.

 13. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Näissä palkoissa on varmaan myös paikkakuntakohtaisia eroja. Täälläpäin avustava kirjanpitäjä saa ehkä noin 2100e/kk ainakin tuollasissa isommissa yrityksissä. Kaupungillakin toimistosihteeri saa 1900e/kk.
  Mutta tuo 2500 aloituspalkka on ehkä jo vähän yli 😀 Mä oisin erittäin tyytyväinen johonkin 2000e/kk sitten kun valmistun, se ois tällä hetkellä aika iso raha.

 14. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos tsempeistä! <3 Ja postaustoiveesta. Yritän kirjotella tällä viikolla lisää kuulumisia. Fiilikset meni aika ylös ja alas viime viikolla päiväkodin suhteen. Tänään onneksi oli ihan hyvä fiilis, vaikka jouduin viemään Lilianin itse ja itku tuli jo kotona kun sanoin sanan "päiväkoti".

  Päämääränä toki on, että työpaikka irtoaa harjoittelun jälkeen heti ja toivon mukaan vielä samasta yrityksesä. Nyt mulla on yksi tälläinen paikka kiikarissa ja toivon tosiaan että nyt en enää joutus pettymään. Kyseessä on palkaton harjoittelu, mutta paikka vaikuttaa jus täydelliseltä ja tärkeintä tosiaan on juuri se, että siellä luvataan mahdollista jatkoa harjoittelun jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *