Hae
Love Beyond Words

Äitiyden kirjoitetut säännöt

Jos on uskominen mammapalstoihin ja neuvoloihin on äitinä oleminen aika rankkaa. Äitiyden kirjoitettuja sääntöjä on miljoona ja ollakseen hyvä äiti tulee näistä kaikista selviytyä kunnialla. Äidiksi kasvaminen alkaa jo raskausaikana, jolloin tärkeää on oman ruokavalion seuranta sekä omasta hyvinnoinnin ylläpitäminen. Tämä tietysti on itsestäänselvyys, sillä kaikki mitä syöt menee myös mahassa kasvavan vauvan elimistöön. Yksi suurimmistani peloista raskausaikana liittyi juuri vauvan kehitykseen ja kasvuun, sillä minulla todettiin raskausajandiabetes. Loppu raskausaika menikin sitten täysin omia syömisiä tarkkaillessa, mikä oli erittäin positiivinen asia myös omalle kohdelle, sillä raskauskilot pysyivät 10 kilossa, sekä jaksoin ja voin hyvin koko raskausajan. Eli ainakin omalla kohdalla neuvolan ja muiden pelottelu jätti vauvasta toimi ja loppujenlopuksi viikoilla 42+1 syntyi täysin normaalipainoinen vauva.

Raskausaika on kuitenkin vain lämmittelyä tulevaa vauva-arkea kohtaan, missä oikeasti äitinä olo tullaan punnitsemaan. Suoraan sanottuna nämä kaikki niin sanotut ”hyvän äidin säännöt” ovat kaikki täysin typeriä. Äitiys on jo tarpeeksi stressaavaa ilman ulkoupuolisten määrittelemiä onnistumisen merkkejä. Näitten asioiden sijaan pitäisi kuunnella ennen kaikkea itseä ja sitä mikä tuntuu itsestä ja oman lapsen lapsen kannalta oikealta. Halusin listata tähän muutaman tälläisen ”säännön”, mitkä tuntuvat olevan niin monille äideille niitä ensijaisen tärkeitä asioita.

Ensimmäinen rasti on IMETYS. Hyvä äiti imettää täysimettää ihan minimissään sinne 6kk asti, mutta suositus on vähintään 1 vuoteen asti, josta lopetus käy lapsen ehdoilla. Okei onhan rintamaito terveellistä, nopea tapa saada ravintoa ja täysin ilmaista, mutta kasvaa ne vauvat korvikkeellakin. Vaikka imetys ei jostain syystä onnistutakaan siitä ei todellakaan kannata kantaa huonoa omaa tuntoa. Jossain tapauksessa korvikkeen antaminen rintamaidon rinnalla saattaa tuntua äidistä jopa helpottavalta, sillä tällä tavoin myös isällä on mahdollisuus antaa vauvalle ravintoa nälän hetkellä.

Imetyksen jälkeen tulevatkin sitten SOSEET. Imetystä siis tulisi jatkaa sinne puoleen vuoteen asti, jonka jälkeen sitten pikkuhiljaa aloitetaan sosoiden maistelu. Meillä soseet aloitettiin jo 3kk jälkeen, kun maitomäärä kohosi litraan vuorokaudessa. Päätös oli hyvä, sillä sosoiden aloittamisen jälkeen Lilian oli taas kylläisempi ja tyytyväisempi pitempia hetkiä päivässä. Mitkään soseet eivät myöskään aiheuttaneet masuvaivoja tai allergisia reaktioita. Me tehtiin kasvis- / lihasoseita itse, mutta paljon mentiin myös kaupan purkeilla. Ne on kätevä ottaa mukaan suoraan reissuun ilman sulatus rumbaa. Ravinnon osalta pidän tärkeämpänä sitä, että vauva saa aina tarvitsemansa määrän ruokaa olipa se sitten itsetehtyä tai purkkiruokaa.

Kolmas tärkeä asia on UNI. Muitan lukevani useasta eri paikoista kuinka vauva ei enää tarvitse ravintoa yöllä 4-6kk iässä, joten siinä on taas yks stressin aihe lisää, kun oma vauva heräileekin vielä 10kk iässä parin tunnin välein syömään. Kaikkialta saa lukea unikouluista ja muista keinoista saada lapsi nukkumaan yönsä hyvin. Nukkuminen on myös niin yksilöllisistä ja ehkä kannattaa aina varautua siihen kaikkeen ”pahimpaan”, kuin pyöritellä mielessä sitä, että lapsen pitäisi osata jo nukkua koko yö. Lilian nukkui ensimmäiset kokonaiset yöt 10kk iässä, mutta edelleen on viikkoja jolloin heräillään kerran pari yössä.

Äitiyttä voidaan määritellä myös sillä, kuinka kauan äiti on KOTONA. Itse olisin rehellisesti sanottuna tullut varmaan hulluksi, jos olisin vuosikaudet pelkästään kotona kiinni. Itse jaksoin paremmin viikkoja kotona, kun pystyin välillä irrouttumaan kotielämästä koulun penkille tai näkemään kavereita ilman Liliania. Ei kannata unohtaa, että äidin hyvinvointi on suuressa osassa myös siinä miten arki sujuu vauvan kanssa.

On hyvä muistaa, että me kaikki olemme yksilöitä, mutta silti maailman parhaita äitejä omille lapsillemme.  Äidit saa olla myös itsekkäitä tai laiskoja välillä!  Hyvä äiti voi olla myös äiti, joka käy töissä; äiti, joka syöttää lapselleen pelkästään korvikkeita tai kaupan purkkiruokaa; äiti, joka käy kerran kuukaudessa kampaamossa tai äiti, joka antaa lapsensa yökylään jo parin kuukauden ikäisenä. Kaikille äideille kuitenkin se tärkein asia elämässä on olla HYVÄ ÄITI.


Ps. Lilianillakin on jo ihan ammattilaisen otteet vauvan hoidon suhteen, niinkuin kuvista näkyy 🙂 

4 kommenttia

  1. Selina Kun äiti kelaa kirjoitti:

    Hyvä postaus Maria ja ihana Lilian! 🙂

  2. Pirita | Pandamama kirjoitti:

    Ihana teksti <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *