Hae
Love Beyond Words

Ne ensimmäiset sanat!

Ensimmäiset sanat, joita jokainen vanhempi innolla odottaa voi olla välillä aika huvittavan kuuloisia muunnelmia oikeista sanoista. Meillä Lilian toisteli jo 3-4kk iässä ”tä-tä-tä”, mutta tämä taito unohtui aika nopeasti. Kesällä reilun puolen vuoden iässä hän alkoi toistelemaan ”äitä”, mutta edelleen saadaan aika harvoin kuulla neidin suusta ”äitä” tai ”ishi”. Syksyllä oli jonkun aikaa neiti myös toisteli kovasti sanaa ”##ttu”, mikä onneksi jäi hyvin nopeasti. Hieman epämukavaa käydä kaupassa, kun typy huutelee ”##ttu”kassan tädille 😀

Lilian on viime aikoina kehittynyt paljon myös puheen kehityksen saralla ja ensimmäisiksi oikeiksi sanoiksi ovat muodostuneet aika arkipäiväiset asiat. Oikeita sanoja ovat ainakin ”potta”, ”pissi”, ”auto”, ”nenä”, ”mennään”, ”ei” ja ”pää”. Myös sanat ”äitä” ja ”ishi” ovat käytössä, mutta näitä sanoja Lilian käyttää todella säästeliäästi. Lilianilla on myös ollut todella kauan käytössä sana ”papa”, joka tarkoittaa napaa. Myös päivittäin vilahtelee sanoja ”hauva” = koira ja ”hauva” on myös  vauva,  ”ma” = maito ja ”että” = vettä. Käytössä on myös erittäin paljon sana ”oho”, kun Lilian tekee jotain kielettyä tai hauskaa. Aika petollinen sana, sillä eihän pikku neidille voi olla mitenkään vihainen, jos sieltä tulee niin suloisesti aina ”oho”. Lilian toistelee myös usein sanaa ”tosta”, kun osottelee esimerkiksi jotain.

Lilian ymmärtää jo oikeastaan kaiken mitä hänelle sanotaan. Onkin eri asia haluaako hän totella tai kuunnella mitä hänelle sanotaan. Sanojen merkityksen ymmärrys on isoa ja pikkuhiljaa ne alkavat löytävän tiensä myös puhevarastoon. Alottessa töitäni, niin Lilian osasi myös hienosti sanoa ”töihin”, kun kysyttiin missä äiti on. Kerran hän oli jopa ottanut laukun käteen ja suunnannut ovea kohti ja sanonut ”töihin”. Niin fiksu pieni <3

Vielä kuitenkin puhe on enimmäkseen omaa kieltä, mutta nuo tutut sanat vilahtelevat päivittäin puheessa, kun esine/asia sattuu kohdalle.  Esimerkiksi ulkona ollessa Lilian aina sanoo ” hauva” nähdessään koiran tai kun hän haluaa potalle niin sanotaan ”potta” tai ”pissi”. Joskus Lilian toistaa perässä jonkun uuden sanan, mutta yleensä se unohtuu samantien. Tällä hetkellä taas oman tahdon läpi vienti onnistuu lähinnä parhaiten jälleen huutamalla, kun eroahdistus on taas aika kovaa.

Miten teillä höpötellään? 

10 kommenttia

 1. Saija kirjoitti:

  Ihana Lilian! <3 Tosi kauniita kuvia – niinkuin kauniista pikkutytöstä tietysti saakin! 🙂
  Täällä asustaa myöskin aikamoinen höpöttelijä 😀 Toi puheen kehittyminen vaan on jotenkin niin ihanaa seurata! …ja mielenkiinnolla odottaa, mitä sanoja sieltä tulee ;))) Meillä äiti ja isi tulee hyvinkin selvästi jo. Tällä hetkellä apinoidaan lähes kaikkea mitä muut sanoo, ja pakko sanoa että yllättävänkin hyvin. Yleisesti ja tiheästi käytössä on sanat "kyyä" (kyllä), "titi" (lähinnä haluaa tabletilta kattomaan titiä ym, haha), "nonni", "namii", "kakka", "joo", "aappa" (kauppa) jne. Myös mummot, papat ja muut tutut sanotaan nimeltä sekä eläinten äänien matkiminen on ihan huippujuttua :))

 2. Tuija - Pieni tytön tylleröinen kirjoitti:

  Kylläpäs siellä jo osataan! Meillä tulee kauppa, kakka, vauva ja pää selvästi, sitten on esimerkiksi poppu = loppu ja monesta sanasta tulee vasta yksi tavu, esim pa=pallo (ja aika monta muutakin asiaa) ja ka=sukka. Musta on kyllä jännä seurata, miten puhe kehittyy ja hauska on just toi, että joistain sanoista tulee ensimmäinen tavu ja joistain viimeinen, välillä myös keskeltä (esim makkara tai hakkarainen on myös ka).

 3. Heidi Maria kirjoitti:

  Meillä on vielä aika vähän sanoja: Äiti, vauva, pappa ovat yleisimmät 🙂 mut ikääkin vasta 1v 1 kk 🙂 Mistä on noi Lilianin ihanat vaaleenpunaiset housut?

 4. Selina Kun äiti kelaa kirjoitti:

  Ihana Lilian! <3 Ja kauniita kuvia!

 5. Minnaa kirjoitti:

  Suloinen Lilian. ♡ Ensimmäiset sanat ovat niin ihania ja tärkeitä!

  Ellu höpisee kuin papupata. R ja J ovat vielä vähän hukassa mutta muuten puhe on aika selkeää. Tyttö myös imee päiväkodista sanastoa kuin sieni, on hassua kuulla hänen käyttävän sanontoja joita emme todellakaan itse käytä. Uhmailuun sieltä on joltain kaverilta napattu hieno argumentti "ei tarvi". Mitäpä siihen sanomaan… 😀

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meilläkin sanotaan "ahhahhaa", kun halutaan kattoo ihahaa videota 😀

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo meilläkin tuo "pa" oli tosi kauan käytössä. Esimerkiksi "pa" oli kauppa, pallo jne. 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Siitä se lähtee! 🙂 Ja hienostihan teillä on opittu jo nuin monta sanaa nuin pienenä! Lilian on nyt 1v5kk ja nyt alkaa tulla sanoja varastoon 🙂 Vaalenpunaset housut on mummolta saatu. Tais olla Ciraf merkkiset 🙂

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo päiväkodin aloittamisen jälkeen alkoi nuita erilaisia sanoja ja äänteitä tulla paljon nopeemmalla tahdilla. Ennen sitä yleensä vaan puhuttiin omaa kieltä tai pelkkiä tavuja. Hahah ihana tuo "ei tarvi" 😀 Taaperot on niin huvittavia <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *