Hae
Love Beyond Words

Haaste: Minkälainen äiti olen?

Sain Äiti ja melukylän lapset -blogin Terhiltä mukavan ja haasteellisen haasteen omaan äitiyteen liittyen. Haaste kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja toivottavasti vastaukset antavat edes jonkunlaisen kuvan minkälainen äiti olen. 🙂

Minkälainen äiti olet?
Olen rakastava, mutta tiukka äiti jossain asioissa. Yleensä kuitenkin suhtaudun asioihin rennosti. Lilianin ollessa uhma vaiheessa sana ”rento” kyllä unohtuu aika-ajoin, kun tuo pikkuinen saa kiristettyä hermoja sen vahvalla tahdolla ja kovalla äänellä. En siedä erityisesti ruoka pöydässä sotkemista ja julkisilla paikoilla huutamista. Pyrin kasvattamaan Lilianin niin, että perus käytöstavat on kunnossa ja muita ihmisiä kunnioitetaan. Tässä vaiheessa nämä asiat liittyvät lähinnä juuri siihen ettei ruokaa heitellä ympäriinsä ja kavereita ei löydä tai niiden leluja viedä kädestä jne. Olen myös erittäin läheisyyden haluinen ja Lilian hukkuukin päivittäin pusuihin ja haleihin (vaikka lähinnä tällä hetkellä hän juoksee pusuja karkuun :D). Mieltä kuitenkin lämmittää, että välillä äitikin jo saa Lililianilta hellyyden osoituksia 🙂

Eroaako se paljon siitä minkälainen äiti ajattelit olevasi ennen lapsia? 
Muistan ajatelleeni etten stressaisi asioista niin paljon, mutta totuus kuitenkin on, että kaikesta nykyään on kauhea stressi. Alkuaikoina varsinkin se oli ihan järkyttävä: ”onko sillä nyt tarpeeksi vaatetta päällä ja onko se syönyt tarpeeksi, että pärjätään kauppareissu”. Muistan myös ajatelleeni, että voin elää myös vauvan tulen myötä suht ”normaalia elämää” ja käydä vauvan kanssa eri paikoissa, mutta todellisuudessa lapsen kanssa ei vaan niin vaan lähdetä vaan kaikki reissut vaativat ison suunnittelun.

Mitä luulet että muut ajattelevat sinun kasvatustavoistasi?
Kasvatusasioista on aika vaikeaa kiistellä, sillä jokainen lapsi vaatii sen oman kasvatuksensa. Meille on tärkeä asioiden ”helppous” ja jotkut saattavat nähdä punaista, kun vauvaa ei esimerkiksi ruokita rintamaidolla sen koko ensimmäistä elinvuotta.  
Mitä sinun pitäisi mielestäsi tehdä toisin?
Haluaisin antaa tällä hetkellä enemmän omaa aikaa Lilianille, sillä tuntuu että tunnit eivät riitä yhteisiin hetkiin. Valitettavasti vaan ylimääräisiä tunteja päiviin on mahdotonta taikoa. 
Mitä teet mielestäsi oikein?
On ihanaa huomata, kun lapsi oppii ja ymmärtää asioiden merkityksiä kasvatuksen myötä. Palaan jälleen tähän ruokailu kysymykseen. Nykyään ei enää sotketa niin paljon! Myös rutiinit on tärkeitä, johon kuuluu tiettyjen asioiden tekeminen päivittäin samoihin aikoihin. Meillä siis syödään ja mennään nukkumaan samoihin aikoihin, joka helpottaa arkea kummasti.

Oletko varovainen äiti? Annatko lapsen kokeilla esimerkiksi telineeseen kiipeämistä hyvillä mielin vai estätkö toiminnan? Oletko hankkinut turvalukkoja kaappeihin, pistorasioihin suojat tai portteja rappusiin tai joihinkin oviin? Perustelut vastauksiin.
Olen varmaan välillä liiankin varovainen, mutta niin varmaan kaikki esikoisen kanssa. Meillä on pistorasioissa suojat, vaikka ne ovat varmaankin ihan turhia uusissa taloissa. En anna Lilianin kiipeillä mihinkään ilman valvontaa ja sohvalta täytyy tulla aina alas oikeaoppisesti. Onneksi myös Lilian on aika varovainen ja ei kokeile uhkarohkeita asioita ja ollaankin säästytty ruhjeilta. Ensimmäinen saatiin vasta tällä viikolla, kun Lilian oli kaatunut pääedellä asfalttiin päiväkodissa. 
Miten toimit seuraavassa tilanteessa: lapsi huutaa kaupassa pää punaisena ja makaa kaupan lattialla kun et suostu ostamaan jotain tiettyä juttua mitä lapsi haluaa. Annatko olla? Heittäydytkö itsekin maahan? Keskusteletko aiheesta? Annatko periksi? Mitä ajattelet muiden kaupassa asioivien katseista ja huokailuista?
Tälläistä ollaan saatu harjoteltua nyt jo jonkin aikaa. Minua ei oikeestaan yhtään kiinnosta mitä muut ajattelee ja kaikki varmaan tietää tän tunteen, jos on omia lapsia. Yleensä YRITÄN kiinnittää Lilianin huomion johonkin muuhun ja jos tämä ei onnistu, niin loppumatka sisältää paljon kitinää. Kerään nopeasti tavarat kasaan ja suuntaan kassalle ja toivon, että pääsen nopeasti ulos kaupasta. Tällä hetkellä siis harmistus liittyy siihen, kun kaupassa oleviin karuselleihin ei saa jäädä leikkimään koko päiväksi. Jatkossa tälläisten karkki-harmituksien tullessa varmasti tulen toimimaan niin, että mitään ei saa, jos ei käyttäydytä kunnolla. En myöskään ala palkitsemaan jokaisen hyvän kauppareissun jälkeen karkeilla, vaan myös herkkuja saa silloin tällöin.


Miten teidän perheessä suhtaudutaan herkkuihin? 
(Karkit, jäätelö, limut, sipsit, roskaruoka…)
Lilian saa yleensä maistaa jotain herkkua, jos ollaan kylässä tai meillä käy vieraita ja sellaisia on tarjolla. Limsoja meillä ei juoda koskaan ja sipsejä tai roskaruokaa syödään me silloin tällöin, mutta Lilianille ei olla annettu  vielä mitään kovin suolaisia ruokia. Jäätelöä myöskään ei olla syöty talvella, mutta kesällä varmasti Liliankin saa jo osansa 🙂 
Onko lapsillanne tarkat rytmit? Ruoka, uni yms. Perustelut vastaukseen.
Meillä on rytmit juurikin ruokailun ja päiväunien suhteen. Me vanhemmat saatetaan syödä vähän sillon sattuun, jossa ois paljon vielä parennettavaa. Olisi kiva, että ainakin iltaisin, jos olemme kaikki kotona niin söisimme yhtäaikaa. Rutiinit tuovat arkeen helppoutta, kun tiedetään millon on nälkä ja millon väsyttää. Näistä kahdesta asiasta harvoin poiketaan, mutta tuskin se maailmaa kaataisi, jos ruoka-aika onkin tuntia myöhemmin. Myös ulkona pyritään käymään aina ennen päiväunia, mutta varsinkin huonolla kelillä saatetaan olla koko päivä sisällä tai käydä kaupoilla. 
Mitä luulet ja toivot että lapsesi ajattelevat aikuisena kasvatustaidoistasi?
Toivon, että minulle on helppo tulla juttelemaan asiasta kuin asiasta. Toivon, että lapsi ymmärtää niitten rajojen merkityksen, jotka on asetettu. Toivon, että lapsi näkee minut rentona, huolehtivaisena ja ymmärtäväisenä äitinä. Toivon myös, että äidin kanssa on hauskaa myös vanhempana tehdä asioita.

Mitä kasvatustapoja olet kopioinut omilta vanhemmiltasi?
Sen ettei kaikkea aina voi saada ja kaikkia pitää kohdella tasavertaisesti ja huomioonottavasti.

Ulkoiletteko päivittäin?
Jos vaan kelit sallii, niin ulkoillaan 1-2 kertaa päivässä 
Paljon lapsesi saa katsoa telkkaria päivässä ja käyttää esimerkiksi tablettia?
Liliania ei vielä kiinnosta telkkarin katselu ollenkaan. Välillä hän saattaa katsoa jonkun yksittäisen youtube pätkän telkkarista tai kännykästä, mutta sen jälkeen kiinnostus lopahtaa. 
Miten näytät tunteita jälkikasvullesi? Niin positiiviset kuin negatiivisetkin.
Halaamalla ja pusuttelemalla päivittäin sekä olemalla läsnä ja kiinnostunut Lilianin asioista ja leikeistä. Muutaman kerran raskaan päivän jälkeen olen saattanut myös itkeä Lilianin seurassa. Osaan myös korottaa ääntäni silloin, kun tyttöä ei tahdo saada uskomaan millään. Tärkeintä on mielestäni se, että kaikki tunteet pitää pystyä näyttämään ja kertomaan mikä milloinkin on niihin syynsä.

Haastan mukaan seuraavat ihanat äidit:

Pirita: These Are The Days
Minna: MinnaManna
Tiina: Fit Fat Mama
Miia: MammaMiia
Tanja: Our Journey

10 kommenttia

 1. Terhi | Äiti ja melukylän lapset kirjoitti:

  Kiva kun teit tämän. 🙂
  Meilläkään ei Ainoa televisio vielä pahemmin kiinnosta, yleensä saattaa kuunnella jonkun ohjelman tunnarin ja sit lähteä omiin puuhiinsa. 🙂

 2. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Kiitti haasteesta ,teen ens viikolla 🙂

 3. Tanja- Kaunis karuselli kirjoitti:

  Vähänkö kiva haaste, ehkä minäkin saan tämän jossain vaiheessa joltain! 🙂

 4. Miia/Mammamiia kirjoitti:

  Hei kiitti! Täytyy tehdä

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  kerkee sitä telkkaria tuijotella varmasti myöhemmin ihan tarpeeksi 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Haastoin nyt myös sinut 😉

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 8. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Olipa ihana haaste! Kiitos paljon, tykkään pohtia tällaisia 🙂 Nyt pitkä vastaus julkaistuna blogissa 🙂 ps. näin ehkä Lilianin tänään aamulla teidän parkkipaikalla. Tai sit se oli joku suunnilleen samalla tavalla puettu taapero 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *