Hae
Love Beyond Words

UNI

Muistan raskausaikana ihmetelleeni äitien valitusta unen puutteesta ja siitä, miten väsynyttä elämä vauvan kanssa oikein on. Uskottelin itselleni, että meidän vauva varmasti nukkuu jo täydet yöunet 3kk jälkeen ja se 3kk menee niin nopeasti. MUTTA kuinka kävikään? Tässä sitä ollaan 1v6kk ikäisen taaperon kanssa ja vieläkin ootan joka ilta kauhulla tulevaa yötä ja niitä herätyksiä. Yöllisiä heräämisiä ei pysty ennustamaan, niitä voi tulla läpi yön tai se voi jäädä siihen yhteen ja jos oikein hyvin käy niin saadaan nukkua koko porukka läpi yön ilman herätyksiä. Vauva-aikaan verrattuna nyt on se ero, että yöllä herättäessä saatetaan jäädä pitkäksikin aikaa sänkyyn hereille. Vuosi sitten riitti, että antoi tilkan maitoa ja uni tuli saman tien. Siihen miksi yöllisiä herätyksiä tulee on varmasti miljoona eri syytä: flunssa, hammaskivut, kasvukivut, painajaiset, eroahdistus jne. On syy mikä tahansa, niin yleensä se jää vielä mysteeriksi.

Harmillista, että juuri nukkumisesta on tullut jollain tapaa stressin aiheuttaja. Oon niin mukavuuden haluinen, että tarviin hyvät yöunet,että mieli on virkeä. Aikaisemmin tykkäsin nukkua viikonloppuisin vähintään sinne 9-10 asti, mutta siitä luksuksesta saa vain vielä haaveilla pitkän aikaa. (ja vaikka sellainen tilanne olisikin, niin kuka nyt malttaisi nukkua niin pitkään, kun saa rauhassa kerrankin touhuta aamulla?)

Toinen mysteeri on iltaisin unen tulo. Joskus uni tulee saman tien ja joskus siinä saattaa mennä reilu tuntikin. Nyt tapana on ollut piristyä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin on pakko käydä kaikki mahdolliset lelut läpi vielä kerran ja kiljuaen juosta ympäri asuntoa karkuun ties monettako kertaa. Eilen jälleen oltiin normaali nukkumaanmenoajasta noin 2h jäljessä, mikä on se asia, joka saa mun pinnan todella kiristymään. Haluan, että tietyistä rytmeistä pidetään kiinni, sillä yleensä aamuherätyksetkin tulevat aina tiettyyn aikaan. Lilian ei kuitenkaan osoittanut mitään väsymyksen merkkejä ja jouduin kantamaan sätkivän neidin sänkyyn. Siellä se aikansa pomppi ylös ja alas ja huusi vastalauseitansa, kunnes viimein silmiin alkoi tulla unihiekkaa. Äitin sydänkin heltyi siinä vaiheessa, kun Lilian otti mun kädestä kiinni ja painoi sen oman pään päälle merkiksi, että hän haluaa, että silitetään. Ja viimein 5minuutin silittelyn jälkeen neiti nukahti tyytyväisenä sänkyynsä.

Silloin, jos yöunille meno myöhästyy niin se tarkoittaa yleensä sitä, että aamulla ei olekaan niin kivaa herätä päiväkotiin ja myös sitä, että voi unohtaa sen ”oman ajan” iltaisella. Puuttellisten yöunien ansiosta haaveet toisesta lapsestakin ovat pysyneet visusti poissa. Elättelen toivoa, että Lilian vielä lähiaikoina oppisi nukkumaan ilman herätyksiä (tai ilman huomionhakuisia herätyksiä) normaali päivinä. Silloin kun se päivä koittaa, niin olen aika onnellinen 🙂

Onko teillä vinkkejä parempiin yöuniin? 🙂 

4 kommenttia

 1. Unknown kirjoitti:

  Meidän tytöt taitaa olla aika saman ikäisiä. Meidän tyttö nukahtaa yleensä iltaisin helpolla, nukahtaa 20-21 välillä ja herää n.klo.7. Öisin herää monta kertaa, ei ole tainnut vielä kertaakaan nukkua koko yötä. Monelta teillä mennään nukkumaan? Meidän tyttö on iltaisin niin väsynyt että menee kai ihan mielellään nukkumaan.

 2. Saija kirjoitti:

  Voih, niiiiin kaipaan pitkään nukkumista aamuisin minäkin!! 🙂 Mitään vinkkejä en osaa antaa – kolmen erilaisen lapsen äitinä nukkumaankäynti ja yöunet ovat edelleen mulle suuri mysteeri 😀
  Nuorimmainen (onneksi) on ollut hyvä nukkuja. Alkoi nukkua muutamia poikkeuksia lukuunottamatta yöt läpeensä noin parin kk:n iästä. Nukuttaminen tuottaa enemmän työtä – nyt pari yötä nukahtanut itse sänkyyn ja toivon, josko se tästä. Koska unillemenon venyminen saa kyllä pinnan kiristymään – seuraava aamu koputtelee takaraivossa, samoin se jokailtainen ns. oma aika. Vanhin heräili aikanaan öisin, mutta nukkui pitkään aamulla ja nukahti kuin unelma. Keskimmäinen sensijaan nukkui ekan kokonaisen yön vasta 3-vuotiaana, ja nukuttaminen oli usean tunnin projekti iltaisin – *vieläkin puistattaa*. Erilaisia siis ovat olleet 🙂
  Tsempit teille öihin! Toivotaan että yöheräilyt jäisi pian!! Vaikkei se nyt lohdutakaan niin kyllä tulee vielä sekin aika, että saa miljoonat kerrat huhuilla jälkikasvua sängystä ylös – kuten meillä vanhempien tyttöjen kanssa nykyään 😀

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Eli muillakin on kaikenlaisia nukkumisvaikeuksia. Positiivista tietää, ettei meidän neiti oo ainut huonosti nukkuva 😀 Toivottavasti teilläkin yö heräämiset loppuisivat! 🙂
  Meillä mennään nukkumaan yleenä 19-20 aikoihin normi päiväkotipäivinä. Aamulla herätys tulee viimeistään klo7.

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oho teillä on ollu kyllä kaikenlaisia tapauksia. Aika hurjalta kuulostaa kyllä tuo keskimmäinen. Siihen verrattuna siis meillä on asiat hyvin 😀 Ehkä ei tätäkään asiaa pitäisi liikaa miettiä, kun jokainen on niin erilainen. Eiköhän se uni maistu joskus kaikilla, niinkuin sanoit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *