Hae
Love Beyond Words

Kuinka kasvattaa taaperoa?

Aika pienestä nyytistä taaperoikään on mennyt yhdessä hujauksessa. Muistan vielä selvästi päivät, jolloin sylissäni oli vielä se pieni, joka ei muuta tarvinnut kuin rakkautta, ravintoa ja unta. Nyt kuitenkin meillä asuu toimelias taapero, jota pitäisi yrittää kasvattaakin. Muistan aikoinani ihmetelleeni, kuinka vanhemmat eivät saa huutaviaan lapsia kuriin kaupoissa tai miten voi olla mahdollista, että lapsi ei opi nukkumaan. Nyt tämä kaikki on meillekin arkipäivää, enkä enää ihmettele mitään! Olen koonnut tähän postaukseen muutaman kriittisen pisteen meidän arjesta.

1. Nukkuminen
Älä alaarvioi taaperoa. Taapero pystyy halutessaan istuttamaan sinua vaikka koko illan sänkynsä vieressä, jos sille antaa siihen mahdollisuuden. Taapero tietää jo, sen että nukahtaessaan aikuinen poistuu huoneesta, joten hän pystyy tahtoessaan pitkittämään nukahtamistaan ikuisuuden. 
Meillä Lilian hallitsee täysin nukkumaanmenoa ja me kiltisti istutaan päivät ja illat nukuttamassa sitä sängyn vierellä. Sen käytöksestä huomaa, että se on sille pelkkää leikkiä, jonka se osaa. Hän pitkittää tahallaan unta ja nyt on alkanut myös karkailemaan sängystä. Jos hänet yrittää laittaa nukkumaan itse alkaa sydäntäriipaiseva, mutta teeskennelty itku. Syksyn tullen koitetaan keksiä jotain fiksua ja saada jokin järki tähän nukkumisongelmaan. 

2. Kauppareissut
Taapero makaa x-asennossa leikkipaikan vieressä ja kiljuu täyttä kurkkua, kun yrität epätoivoisesti maanitella häntä jatkamaan matkaa kohti elintarvikepuolta. Seuraavalla kerralla koitat välttää katastrofin kiertämällä leikkipaikan kaukaa, mutta hermot menee jo maitohyllyllä. Taapero nousee ylös ostoskärryissä ja huutaa ”pois, pois, pois”. Koitat selvitä pikavauhtia kassoille ja haalit kärryihin ne välttämättövimmät. 
Niin tuttua! Lilian ei jaksa nykyään istua ollenkaan paikallaan missään! Joten voitte vaan kuvitella minkälaisia kauppareissut on. Välillä meillä auttaa, että Lilianilla on oma rakas lelu mukana tai lahjonta. Myös se auttaa, jos kaupassa sattuu olemaan omia pieniä ostoskärryjä, mihin Lilian voi myös kerätä tavaroita.  
3. Epämääräiset huutoraivot
Olette normaalisti taaperon kanssa rauhallisesti leikkipuistossa, kun yhtäkkiä hän saa jostain tuntemattomasta syystä kiukunpuuskan. Tähän ei auta sylittelyt tai huomion kiinnittäminen johonkin muuhun. Joudut kantamaan rimpuilevan taaperon vaakatasossa kotiin rauhoittumaan. 
Tälläisiä raivareita, johon ei tepsi mikään ollaan meilläkin saatu kokea jonkun verran. Syynä luultavasti on jokin ihan pieni asia, joka tuottaa suurta harmitusta. Yleensä kuitenkin kotona Lilian rauhoittuu jonkun ajan päästä, kun on saanut huutaa tarpeeksi omassa rauhassaan. 

4. Syöminen
Toisina päivinä taapero syö kuin enkeli koko ruokansa siististi itse ja pyytää suloisella äänellä ”lisää”. Seuraavana päivänä taas mitään ei haluta syödä, eikä enää osatakaan syödä itse, vaikka on silti ihan tyhmää, jos joku koittaa auttaa syömisen kanssa. 
Tällähetkellä Lilianista on tullut kotinaolon aikana taas hieman avuton ja haluaa, että häntä syötetään. No mutta pääasia, että ruokaa kuitenkin saa menemään edes jonkun verran. 🙂

5. Arki 
Arki on aika ihanaa, kun taaperosta on niin paljon seuraa. Sen kanssa pystyy keskustelemaan ja leikkimään. On mieletöntä nähdä, kun taapero onnistuu jossain ja oppii jotain uutta. 
Nykyään on ihana nähdä, kun Lilianin leikit on kehittyneet niin että hän keksii jo vaikka mitä leikkejä itse. Myös puhetta tulee niin paljon, ettei hiljaista hetkeä tule. Lilian ymmärtää kaiken puheen ja osaa olla jo mukana kaikissa keskusteluissa. Hän on myös kiinnostunut kaikista arkipäivisistä asioista ja kokkailukin sujuu hienosti, kun neiti saa katsella vierestä ja välillä varovasti sekoittaa liedellä olevaa ruokaa. 

Terve.fi on koonnut kattavasti kahdeksan tärkeää pointtia mihin kannattaa kiinnittää huomiota taaperon kasvatuksessa. 
1. Elä valehtele
2. Jos uhkailet, niin toimi sanojesi mukaan
3. Elä sabotoi kumppanisi kasvatustapaa
4. Elä lahjo lastasi liian usein
5. Elä riko omia sääntöjäsi
6. Älä menetä hermojasi
7. Toteuta uhkauksesi heti
8. Elä selitä liian pitkään 
Hyviä pointteja, vaikka itse taaperon kasvattaminen asettaa omat haasteensa, sillä toinen on kuitenkin vielä niin pieni, ettei hän välttämättä ymmärrä kaikkien asioiden syitä ja seurauksia. Usean toiston jälkeen kuitenkin pieneen ihmiseen ehkä saadaan taottua jotain järkeäkin. Tärkeää kuitenkin on muistaa ettei mitään kannata ottaa itsestäänselvyytenä. Se asia mikä saattoi eilen toimia taaperon kanssa, saattaa tänään olla jo historiaa. Mutta eiköhän me onnistuta kasvattamaan näistä pienistä ihmisten aluista ihan kunnon kansalaisia 🙂 

4 kommenttia

 1. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  "Muistan aikoinani ihmetelleeni, kuinka vanhemmat eivät saa huutaviaan lapsia kuriin kaupoissa tai miten voi olla mahdollista, että lapsi ei opi nukkumaan."
  Aivan sama täällä 🙂

  Ja hei, mites toi kohta kuusi "älä menetä hermojasi". Buhaha. Joo. En. En koskaan. 😉

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hah joo ei ihan toteudu nukkumaanmentäessä ja kauppareissulla, kun oikein raivotaan 😀

 3. Sarkku kirjoitti:

  Ihan kuin meidän arjesta oisit kirjottanut, taas kerran 🙂 Lahjontaankin olen syyllistynyt harmillisen usein, onneksi esim. kaupassa ne luvatut karkit saattaa unohtua, kerran neiti valitsi itselleen xylitolipastilleja eli kaikki voitti tässä 😉

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahah joo meilläkin lelukauppa reissu päättyi onnellisesti siihen, että neiti valitsi purkin muovailuvahaa 😀 onneksi vielä nää ei osaa vaatinia niitä kaikkein isompia ja kalliimpia juttuja 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *