Hae
Love Beyond Words

KATEUS

Yksi tämän kevään lemppari ohjelmia tulee varmasti olemaan ylen Marja Hintikka Live. Vielä syksynä en tajunnut välillä koko ohjelman olemassaoloa, mutta tänä keväänä varmasti tulen katsomaan paljon intensiivisemmin ko. ohjelmaa. Ajattelin myös alkaa pitämään viikoittain omaa postaussarjaa ohjelman aiheista, johon otan kantaa omasta näkemyksestäni. 
Tämän viikon aiheena oli kateus toisenlaisesta elämäntavasta, jota pohdittiin niin sinkun kuin perheellisenkin näkökulmasta. Olen siitä onnellisessa asemassa, että ensimmäinen raskaus tuli yllätten, joten en joutunut pohtimaan mahdollista lapsettomuutta. Saan siis olla ainakin yhden maailman kauneimman lapsen äiti. 
Sen sijaan kateellisuutta sinkkuelämää (eli aikaa ennen lapsia) kohtaan tulee hetkittäin, mutta niinkuin moni ohjelmassakin totesi, on nämä vain pieniä hetkiä jolloin toivoisi olevansa jossain muualla. Listaan alle kuusi kohtaa mistä olen aika-ajoin ehkä pikkasen kateellinen sille minälle, joka olin tasan 3 vuotta sitten.

1. UNI 
Voi kuinka paljon arvostankaan nykyään nukkumista. Olen tosin aina tykännyt nukkua ja PALJON. Lilianilla koko yön nukkuminen on vieläkin aika hankalaa, mutta tähän on jo tottunut että jossain vaiheessa yötä kuuluu epämääräistä ääntä. Ehkä tämä jossain vaiheessa kääntyy niin, että häntä ei saa millään ylös sängystä tai sitten hänestä tulee yhtä aamuvirkku mitä isästäkin, joka saattaa lähteä aamu viideltä kahville huoltoasemalle vapaapäivänäkin. Ei siis tarvitse yhtään ihmetellä keneltä hän tälläiset geenit on perinyt. 
2. TEKEMÄTTÖMYYS
Se fiilis, kun töistä palatessa ei tarvitse tehdä yhtään mitään tai edes saisi 5min olla vaan sohvalla. No sellaista päivää ei tule varmaan 10 vuoteen. Onneksi arjen ulkopuolella on mahdollisuus aika-ajoin ottaa pientä omaa-aikaa ja käydä vaikka kavereiden kanssa kahvilla tai elokuvissa.

3. URHEILU
Tätä aktiivista sali-lenkkeily harrastusta on oikeastaan aika kova ikävä. Totta on se, että aikaa löytyisi nyttenkin jos vaan järjestäis. Kukaan ei estä minua jumppaamasta vaikka kotona klo 21, kun neiti on unilla, mutta arvaa vaan jaksaako? Sohva (useimmiten sänky) on jo siinä vaiheessa liian kutsuva. 

4. VIIKONLOPPU
Silloin kun joskus viikonloppu oli pyhitetty kavereille, niin nyt se on pyhitetty kaikelle mitä ei kerkeä tehdä viikolla, eli siivoukselle ja perheen yhteiselle ajalle. Tosin just viime viikonloppunahan me poikettiin tästä kaavasta ja varattiin extempore reissu. Raskaus aikana lähinnä mietin lähinnä niitä kaikkia illanistujaisia, joihin ei ole mahdollista päästä, mutta tälläistä ei ole oikeastaan ikävä. Käydään molemmat pari-kolme kertaa vuodessa ulkona, joka riittää hyvin. Niistä kerroista vaan nauttii enemmän kuin sellaista ei pääse tekemään kovin usein.

Myös ystäviä olisi ihana päästä näkemään viikoittain, mutta harmiksi viikossa on vaan kaksi vapaapäivää ja monet tekevät vielä vuorotyötä, joten tämä on aika mahdoton yhdistelmä. Onneksi some käy kuumana, joten mitään kuumaa juorua ei menetä.

5. HILJAISUUS
Varsinkin kovimman uhmaiän ollessa päällä toivoisi, että kotona olisi joskus edes hetken hiljaista. Myös kaupassa olisi kiva, jos joku ei  saisi raivareita kesken viikko-ostosten ja kiireisinä aamuina olisi hienoa, jos pikku taapero ei heittäytyisi täysin toimintakyvyttömäksi. Voi sitä luksusta, kun sai torkuttaa viimeiseen asti ja lähteä kotoa 5minuutin varoitusajalla. Nykyään päiväkotiin vienti aamuina saa varata lähes tunnin siihen, että selvitään ovesta ulos, sillä kaikkea yllättävää saattaa sattua ennen sitä!

6. RAHA
Oli aika, kun pystyi kuluttamaan kaiken tienaamansa vain itseensä. Vitsit me oltaisiin nyt rikkaita, kun molemmat käydään töissä. Raskausaikana mietin, että eihän vauva edes vie paljon rahaa, kun se vaan juo maitoa ja nukkuu. Noh, aikamoista rahanmenoahan se oli, kun vaatteet kestää vaan 1kk, vaippoja menee paketti kaupalla ja päälle vielä maidonkorvikkeet  puhumattakaan kaikista kalliista vauvanhoitotarvikkeista, jotka oli vaan pakko saada.
Mitä isommaksi lapsi kasvaa sitä enemmän se vie myös rahaa. En halua edes kuvitella sitä rahanmenoa, kun Lilian keksii jonkun kalliin harrastuksen, johon pitää ostaa isommat varusteet joka vuosi ja maksaa kalliita vuosimaksuja.

Mutta niinkuin sanottu nämä kaikki kateuden kohteet ovat hetkittäisiä. Oma lapsi tuo paljon iloa ja onnea elämään. Perheellisenä onnen aiheet tulevat yhteisistä asioista ja oman lapsen kehityksen seuraamisesta ja niistä pienistä hetkistä, kun voi unohtaa myös sen arjen. Sinkkuna ollessa arki oli yleensä aika seesteistä, joten pientä extreemiä on siihen ihan pakko etsiä paljon useammin. Nykyään riittää, että saat pari kertaa vuodessa vapaa-illan lastenhoidosta.

Oletko sinä jostain kateellinen sinkku kavereillesi? 

3 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Samoilla linjoilla oon.. kateus on tavallaan väärä sana ainakin omalla kohdalla, en osaa kadehtia jos joku kaveri saa nukkua kauemmin tai muuta mutta KAIPAAN just noita juttuja mitä rustasit 🙂

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo niimpä. Tähän aikaan vaan liittyy se ettei saa nukkua niin pitkään kuin haluaa. Lapsien kasvaessa sekin on taas mahdollista ja sitten puolestaan kaverit saattaa olla siinä tilanteessa ettei enää nukuta 😀

 3. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Hyvä aihe. Itse en silleen pitkäaikaisesti ole kateellinen kenellekään lapsettomalle kaverille, koska meille lapsi oli erittäin toivottu ja tiedän samalla, että yksi hyvä ystäväni haluaisi maailman eniten lapsen, mutta hänelle se on tosi vaikeaa. Kuitenkin; silloin kun on itsellä syystä tai toisesta vähän raskasta ja haluaisi vaan työpäivän jälkeen rojahtaa sohvalle ja viettää illan siellä kyhjöttäen, niin.. niin.. no.. se ei kaksivuotiaan äitinä ihan onnistu 🙂

  Mun kateudet kohdistuu rankimmin niihin lapsiperheisiin, joilla on koko ajan apua saatavissa arkeen. Ai että, se pistää kateeksi se!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *