Hae
Love Beyond Words

Miten sujuu päiväkodissa?

Lilian on ollut nyt vähän yli vuoden päiväkodissa. Pienen lapsen kanssa ajantajun menettää ja minusta tuntuu, että Lilian on ollut siellä aina. Vauvan kanssa vietetty aika kotona on pyyhkiytynyt aika tehokkaasti pois mielestä, mutta onneksi olen kuvannut joitain videoita myös siitäkin ajasta, sillä pikku vauvaa meillä ei ole asunut enää pitkään aikaan. Ajattelin vähän jokatapauksessa kirjoittaa päiväkodin kuulumisia, sillä meillä oli tällä viikolla ensimmäistä kertaa VASU-keskustelu. Koen tälläiset keskustelut erittäin hyvinä, sillä niissä saa ajan kanssa keskustella neidin kuulumisista. Päivän päätteeksi vaihetut pari lausetta ei oikein anna kovin kattavaa kuvaa siitä miten päiväkodissa oikeasti sujuu.
Lilianilla sujuu päiväkoti arki erittäin hyvin. Tämä kyllä viestittyy myös kotiin ilman sanomistakin. Hän lähtee aamulla reippaasti päiväkotiin ilman kiukutteluja ja iltapäivisin on ihan tohkeissaan kaikista kivoista asioista mitä päivän aikana on tehty. Hän haluaa joka kerta esitellä askartelunsa ja sisälle on palattava niitä ihastelemaan, vaikka neiti olisi kerennyt jo ulos asti. Lilian on saanut päiväkodista monta rakasta kaveria. Erityisesti hänen sydämensä on vienyt eräs nuori herrasmies, josta hän höpöttää joka päivä kotona. Hän myös tykkää leikkiä isompien tyttöjen kanssa, sillä niitten kanssa pystyy jo oikeasti leikkimään. Sen sijaan saman ikäiset tytöt ei ole kovin suosittuja leikkikavereita.

Lilian sai erityistä kiitosta omatoimisuudesta. Hän osaa pukea kaikki vaatteet päälle ja syödä itse sotkematta. Myös vessapuuhat sujuvat hienosti. Erityisen hienosti neidiltä sujuu puheen tuottaminen. Lilian on kova tyttö höpöttämään ja hän pystyy juttelemaan aiheesta kuin aiheestä. Välillä huvittavaa on kuunnella sanajärjestystä, sillä hänellä on joskus tapana sijoittaa sanoja hieman eri järjestykseen. Lilianin leikit ovat myös monipuolisia ja todella hyvällä mielikuviteksella varustettuja. Erityisesti kotileikeissä on aina hyvä juoni. Päivän aikana hän saattaa mm. syödä nukkejen kanssa, käydä kaupassa (ja tietysti maksaa kassalla ostokset) ja laittaa ne nukkumaan. Leikkien suhteen hän on kuitenkin erityisen tarkka. Esimerkiksi nuken peitto on oltava millilleen oikein, muuten tämä pikkuäiti kiukustuu (tästä ominaisuudesta voidaan taas kiittää mun rakasta miestä :D). Ehkä juuri tämä tarkkuuden ja leikkien oikeen sujumisen kannalta saman ikäiset (tai nuoremmat) lapset eivät vielä ole kovin haluttua leikkiseuraa Lilianin mielestä.
Tämä pikku prinsessa ehti kauan olla oman ryhmänsä pienin tyttö, joten huomiota hän on saanut myös sen puolesta päiväkodin tädeiltä. Tänä keväänä kuitenkin neidin maailma romuttui kun ryhmään saatiin vielä pienempi tyttö, joka tottakai on tarvinnut alkuun paljon huomiota. Lilianilla on ollut paljon harjottelemista oman mustasukkaisuuden ja temperamenttinsa kanssa ja kerran myös päiväkodin täti sai osansa neidin nyrkistä mustasukkaisuus kohtauksen iskiessä. Tämä on se asia mihin jatkossa kotona yritetään kiinnittää yhä enemmän huomiota. Pikku prinsessa ei voi saada kaikkea heti eikä hän voi määräillä muitten tekemisiä. Ketään ei saa kohdella väärin ja kaikki on otettava mukaan leikkiin. Toki nämä ovat todella haastavia asioita vielä näin pienelle neidille, mutta onneksi hän ymmärtää jo selkeää puhetta. Eri asia vaan haluaako hän toimia sen mukaisesti.
Varmaan monet vanhemmat myös huomaavat eron päiväkodin ja kodin välillä. On välillä vaikea tunnistaa tuota omatoimista ja yhtä hymyä olevaa päiväkotilaista omaksi lapseksi? Jossain välissä matkalla kotiin kaikki nämä ominaisuudet ihmeellisesti katoavat, sillä ei meillä kotona välillä vaikea saada edes paitaa päälle saati sitten koko ulkovaatekerrastoa. Myöskin eteisessä kiljuva taapero, joka ei tahdo tehdä mitään on kaukana siitä yhtä hymyä olevasta suloisesta neidistä,  mistä saan joka päivä kuulla. Tälläkin viikolla sain kuulla etteivät päiväkodin tädit muista edes koska Lilian olisi itkenyt… Mielenkiintoista, sillä neiti kyllä raivosi minulle koko illan. Voi olla, että vahingossa otin väärän taaperon mukaani päiväkodista. Siellä oli nimittäin lapsen vaihtoviikot menossa, sillä hakemaan mennessä ihan erinäköinen neiti juoksi innoissaan halaamaan minua päiväkodin portilla 😀

Käyttäytyykö teillä lapset erilailla hoidossa ja kotona? 

6 kommenttia

 1. Minnaa kirjoitti:

  Meillä ollaan aika samanlaisia kotona ja päiväkodissa, tosin Ellu on monissa asioissa ollut kotona paljon omatoimisempi, johtuen varmaan siitä, että hän on ryhmänsä vanhinta sakkia ja heitä on sitten automaattisesti autettu samalla kuin pienempiäkin. Olemme sitten esim. vasu-keskusteluissa kertoneet, mitä Ellu harjoittelee kotona ja että toivoisimme samaan harjoitteluun mahdollisuuksia myös päiväkodissa, ja hyvin on sitten onnistunut. 🙂

 2. Unknown kirjoitti:

  Kiva kuulla että tyttö viihtyy! Voisiko tuo iltakäyttäytyminen olla kuitenkin ikävää ja/tai protestointia sitä että ootte päivät erossa. Ikävää ainakin pienten lasten on vaikea näyttää..

 3. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Hei jännä, että teillä vasta nyt eka VASU, meillä on ollut jo kaksi. Toisaalta, eipä niissä mitään ihmeellistä kyllä ollut. Ja todellakin N on myös paljon omatoimisempi tarhassa, kuin kotona. Vielä keväällä olemisessa oli muutenkin selvä ero – hoidossa oli paljon hiljaisempi, jopa vähän ujo, eikä näyttänyt negatiivisia tunteita lainkaan. Kotona sitten kiukuttiin eka tunti kaikkea päivän aikana kertynyttä. Nyt ero on tasoittunut huomattavasti. Hoidossa oleminen on tosi kivaa (tosin, meillä luksus 7h/pv ja vain 4pv/vk) ja siellä viettää päiväänsä aikalailla sama tyyppi, kuin asuu täällä meillä kotona 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mekin kerrottiin nyt, että aletaan panostaa enemmän tuohon kuivaksi opetteluun kotona. Neiti on ainakin innoissaan tästä uudesta jutusta. Toivottavasti into jatkuu ja tehdään kohta hirveetä säästöä, kun enää ei tarvii vaippoja 😀

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Varmasti se on iso osasyy, sillä monesti päivät on pitkiä n.9h luokkaa. Joka kolmas viikko on sitten pikkasen lyhemmät päivät, mutta niinä viikkoina ei sitten nää oikeastaan ollenkaan isiä. Kiukuttelu johtuu myös varmasti siitä, että on vaan ihan väsy päiväkoti päivän jälkeen, kun on aikainen aamu ja paljon touhua koko päivän.

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Voi olla, että elokuussa ois ollut myös, mutta Lilian oli koko kuukauden pois ja olisko sitten unohtaneet koko homman? Teillä onkin ihanan rento päiväkoti viikko. Mäkin haluun yhden extra vapaan neidin kanssa! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *