Hae
Love Beyond Words

KUKAT JA MEHILÄISET

Tän viikon aihe on varmaan aika monelle vanhemmalle haastava paikka: selittää lapselle seksistä ja lapsen omasta seksuaalisuudesta. Itse en ole edes alkanut pohtimaan aihetta, sillä niin kaukaiselta se vielä tuntuu, vaikka todellisuudessa onhan nuo pienet jo vauvasta lähtien kiinnostuneita omasta kropasta.
Totuushan on se, että kaikki lapset varmasti viihtyvät alasti ja eivät näe siinä mitään outoa. En näe myöskään itse siinä mitään outoa, jos Lilian haluaa heittää paidan pois, kun ollaan kylässä (ja niin hän myös tekee lähes aina :D). Onhan se varmasti miljoona kertaa siistimpää juosta alasti ympyrää, kun olla jossain äidin pukemassa hiertävässä tyllihörhelössä. Jossain vaiheessa lapsen kasvaessa on kuitenkin keskusteltava siitä missä kaikkialla on soveliasta olla ilman vaatteita ja mitä kaikkea saa tehdä julkisesti. 
Lilian on nyt myös siinä iässä, että kyselee kaikkea mahdollista. Käydään läpi kaikki ruumiinosat läpi niiden oikeilla nimillä. Neiti on kova tyttö höpöttämään ja ne intiimitkin ruumiinosat saattaa joskus vilahdella puheessa. Onneksi Lilian pitää ne oikeassa asiayhteydessä ja yleensä asiaa tulee silloin, kun ollaan vessassa tai suihkussa. Jos kakkapippeli juttuja alkaisi tulla enemmänkin julkisilla paikoilla olisi hienovaraisesti osattava opastaa jutut jälleen siihen ajankohtaan milloin on sopivaa keskustella myös näistä asioista.
Tärkeintä kuitenkin on, että kaikista asioista on osattava puhua. Näin lapselle ei jää sellaista oloa ettei jostain asioista pystyisi puhumaan vanhempien kanssa. Kun mennäään tästä kuukausia ja vuosia eteempäin muuttuvat aihealueet entistä haastavammaksi. En haluaisi sellaista tilannetta, että Lilianista tuntuisi siltä, että olisi noloa jutella äidin kanssa myös niistä kaikista henkilökohtaisimmista asioista. Naiseksi kasvamiseen liittyy monia hornomimyrskyjä, joiden selvittämiseen oma äiti on varmasti paras apu. Tämä on tietysti vaikeaa, kun ikää tulee lisää. Äidin pitäisi osata kasvattaa, pitää kuria, mutta samalla pysyä kavereina, joille voi tulla puhumaan kaikesta. Ainoa tapa päästä tähän on pystyä keskustelemaan aina rehellisesti sekä avoimella yhteistyöllä luoda oikeanlainen suhde lapseen. Rajat ovat rakkautta, mutta jostain on myös hyvä joustaa tietyissä tilanteissa.
Jos Lilianin luonne pysyy samanlaisena, niin voin sanoa, että Kimmo tulee olemaan pian pulassa kosijoiden suhteen. Pikku neiti on kyllä sellainen sydänten valloittaja, jota harva poika varmastikaan ei pysty vastustamaan. Tyttären ja isän suhde näissä asioissa liittyykin varmasti enemmän myöhempään ikään, kun konkreettisesti alkaa olemaan se aika, että poikaystäviä alkaan ilmaantumaan ovelle. Silloin käydään varmaan monet keskustelut siitä onko tämä mies tarpeeksi hyvä omalle tyttärelle.
Onko teidän perheeseessä sattunut kiusallisia tilanteita? Miten teidän perheessä tapahtuu lapsen seksuaalinen kasvatus? 

8 kommenttia

 1. Selina Kun äiti kelaa kirjoitti:

  Meillä on alkanut kysely, mistä vauvat tulevat, mutta en ole kokenut tarpeen pitää vielä perustavanlaatuista seksuaalivalistusta – haikara ei tosin tuo vauvoja kenellekään, vaan vauvat syntyvät äidistä. Muistan, kun se vaihe oli pinnalla, että miksi isi on erilainen kuin äiti, mutta siitäkin selvittiin puhumalla. 🙂

  Olen samaa mieltä, että asioista pitää puhua lapselle. 🙂

 2. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Tää on mun suosikkiaihe! Yksi niistä 🙂 Mä kannatan alusta asti semmoista asioista oikeilla nimillä puhumista – ikätasoon sopivasti. Itseasiassa, olen tähän aiheeseen käynyt pari koulutustakin vapaaehtoistyön merkeissä. N tietää kyllä "paikkojen" oikeat nimet (tai no, sellaiset lapselle sopivat, eli *ppeli ja *ppi). Myös kerran kun hän näki mun vaihtavan kuukautissidettä ja kysyi, "mikä toi on", niin kerroin, että "Se on side. Vähän niinkuin vaippa. Aikuisilla naisilla on välillä kuukautiset ja silloin tarvitsee tämmöisen jonkinlaisen suojan. Se on ihan tavallinen juttu, eikä satu ollenkaan." (tosin pidin huolta, ettei hän näki vain puhtaan siteen).

  BTW okei, onpa muuten räväkkä aihe kirjoitella näin internettiin! 😀 😀

  Mut joo, siis olen ehdottomasti sitä mieltä, että ikätasoon sopivasti, suoraan ja rehellisesti. Jos kaksivuotias kysyy, että "Mistä vauvat tulee?", niin vastaisin, että "Äitin masusta". Se varmaankin useimmalle riittäisi tyydyttämään tiedonjanon. Jos vielä asia mietityttäisi lisäkysymyksen "Miten ne sinne menee?" verran, niin vastaisin, että "Isi laittaa sinne vauvan siemenen ja siellä se sitten kasvaa ihan oikeaksi vauvaksi."

  Näin 🙂 Ymmärsitte varmaan pointtini. Lopetan nyt jaarittelun 😀

 3. Terhi | Äiti ja melukylän lapset kirjoitti:

  Hyvä postaus. 🙂
  Meillä keskustellaan näistä lasten kanssa avoimesti ja niiden oikeilla nimillä. Haluan että tämmöisiä asioita ei vain sivuuteta, eikä niistä tehdä asioita joista ei keskustella. Esikoista varsinkin nykyään kiinnostaa paljonkin. 🙂

 4. Annu Tuulia kirjoitti:

  Odottelen itsekin tuota kyselyä.. Myt on kolmevee kiinnostunut siitä kuka kenenkin mahassa on kasvanut. ?

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo ehkä perusteellinen valistus olisi aika järkkyä vielä nuin pienelle 😀

  Meilläkin on tuota kyselyä miksi isi on erilainen jne. Siitä ei oo kyllä vielä yhtään ihmettelyä herännyt mistä vauvat tulevat, kun ei oo nähnyt sellasta isoa vauvamahaa vielä kellään 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mullakin on aina välillä vaippa Lilianin mielestä 😀 En tiiä kyllä onko ihan tajunnu vielä, että se on eri tarkoitusta varten mitä Lilianin vaipppa on 😀

  Hahah oot hassu selittelijä! Just ihana <3 Toi sun vauvantekokertomus on niin paras! Oon tainut kuulla sen jo joskus aikasemminkin 😀 Voi olla päiväkodin tädeillä aina hauskaa, kun kuulee tälläsiä juttuja nuilta pieniltä 😀

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos! 🙂
  Toi on hienoa, että pystytytään jo keskustelemaan! Toivottavasti meilläkin toteutuu tämä sitten kun on sen aika 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hih, mä kyllä ootan sitä, että Lilian tajuaa että vauvat tulee mahasta 😀 Siinä voi olla ihmettelemistä, kun näkee jonkun ison mahan ja sit vielä näkee vauvan liikkeet siellä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *