Hae
Love Beyond Words

Miten lapsi muuttaa kaverisuhteita?

Ennen ensimmäistä vauvaa kuvittelin lapsen saannin merkitsevän myös päivittäisiä kahvihetkiä ystävien kesken sekä uusia tuttavuuksia leikkipuistoista. Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä kolikon kääntöpuolesta, joka merkiksi lukuisia yksinäisiä päiviä neljän seinän sisällä kahdestaan vauvan kanssa. Näitä päiviä oli paljon erityisesti alkuaikoina, silloin kun tunsin eläväni tässä maailmassa kaksin vauvan kanssa. Toisaalta tämä oli ihanaa, mutta toisaalta myös todella ahdistavaa, sillä sosiaalinen elämä rajoittui ainoastaan iltoihin, jolloin mies oli kotona. 
Se miten äidin kaverisuhteet muuttuvat lapsen saannin myötä on suurimmaksi osaksi kiinni äidistä itsestään. Jos äiti ei pidä yhteyttä ystäviinsä, niin yleensä yhteydenpito vähenee myös ystävien toimesta pikkuhiljaa. Monesti myös ystävät haluavat tietoisesti antaa äidille tilaa olla vauvan kanssa, eivätkä ehkä ymmärrä sitä, että äiti tarvitsee myös ystävien tukea arjen keskellä. Toisaalta myös myös käydä niin ettei lapsettomia kavereita yksinkertaisesti kiinnosta nähdä, kun mukana tulee puklulle haiseva huutava olio ja tapaamiset ovat kaikkea muuta kuin rentoa yhdessä oloa.  Itse olin siitä onnellisessa asemassa, että yhteys kaikkiin ystäviin säilyi lapsen saamisen myötä, vaikka yhteistä aikaa on nykyään vaikea löytää. 
Ystävien tapaaminen ilman lasta on puolestaan haaste. Jokaisella on yleensä päivätyö, joten tapaaminen ei onnistu keskellä päivää, silloin kun äidillä on sitä aikaa. Päivät täyttyvät myös muskareista, neuvoloista, perheen yhteisestä ajasta sekä arjen pyörittämisestä. Kaikille sopivat illallinen saadaan sovittua yleensä parin kuukauden päähän, jonne voi lähteä sillä ehdolla ettei lapsi vaan sairastu. Illallisella voi nauttia max kaksi lasia viiniä, sillä aamuvirkku vauva herättelee jo kuuden aikoihin aamulla. Illallista saattaa myös häiritä se, että parin tunnin välein täytyy maitoa pumppailla pois. 

Kaikki varmasti haaveilevat myös siitä, että saisivat lapsen yhtäaikaa parhaimpien ystävien kanssa. Aika suuri yllätys oli varmasti kaikille se, että minä oli meidän porukasta se ensimmäinen uhkarohkea, joka hyppäsi vauvajunaan. Kaksi vuotta sain odotella seuraavia rohkeita. Esikoisen odotus aika on todella tunteellista ja täynnä eri merkkipaaluja. Nämä hetket on tärkeää saada jakaa jonkun kanssa ja mikä ihanempaa kuin olisi saada jakaa ne ystävien kanssa, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Itse lapsen syntymän jälkeen tulee vielä enemmän erilaisia kriisin paikkoja, missä toiset äidit ovat elintärkeitä. Toisaalta on myös hyvä muistaa, että äidit pitävät aina omien lapsiensa puolia. Yhteentörmäyksiä saadaan varmasti aikaan, kun kyseenalaistetaan toisen kasvatusmetodeita. 
Lapsen saamisen myötä kuitenkaan tapaaminen ei käykään ihan niin helposti kuin silloin ennen. Tapaamiset on suunniteltava tarkoin vauvan rytmin mukaan. Matkaan ei voi lähteä tyhjällä mahalla tai vauvaa ei voi herättää kesken päiväunien omasta sängystään. Mukaan täytyy pakata kaikki vähänkin tarpeellinen ja tätä varten on iso hoitalaukku, joka kulkee mukana kaikkialle. Myös liikkuminen on suunniteltava tarkasti ja valittava sellainen aika milloin ei mahdollisesti ole paljon muita ihmisiä liikenteessä. Treffipaikaksi on valittava sellainen, jonne pääsee vaunuilla, jossa on hoitopöytä ja mahdollisuus syöttää vauvaa rauhassa. Treffi aikaan ihan pienen vauvan olisi parhainta nukkua sikeästi, jos nähdään julkisella paikalla. Yleensä helpoiten tapaaminen onnistuukin näistä erinäisistä syistä parhaiten kotona. 
Olen iki onnellinen, että olen tutustunut myös upeisiin äiteihin kotona ollessani. Meillä kaikilla on samanikäiset lapset, joten puheenaiheet eivät ikinä lopu kesken. Aina on lähes samat ongelmat meneillään, jossa kullanarvoiset vinkit ovat tärkeitä. Kotona olo aika opettaa myös paljon uusia sosiaalisia taitoja, sillä kaikki äidit  varmasti kaipaavat myös aikuisten välistä vuorovaikutusta. Tällöin on vaan lähdettävä siihen lähipuistoon tai perhekahvilaan, vaikka kuinka uudet tilanteet pelottaisi. 
Ainakaan omalla kohdalla lapsen saannin myötä elämä ei ole enää ollut kahviloissa istumista tai kaupoissa luuhaamista. Ehkä olen pikkuriikkisen kateellinen niiden vauvojen äideille, joille tämäkin on mahdollista. Loppujen lopuksi vauvan luonne on se, mikä lopulta määrittää miten sosiaalista elämä on äitiyslomalla. 
Onko teidän kaverisuhteet muuttuneet lapsen saannin myötä? 

7 kommenttia

 1. Sarkku kirjoitti:

  Sulla on kyllä hyviä ystäviä. Itellä kun on ne entiset ystävät kaikonneet, tuntuu että "vauva" on niinku tutto, jota kartetaan. Myös erilaiset elämäbtilanteet toki vaikuttaa, mutta eipä ole keltään tullut kutsuja käydä vaikka kahvilla, tai illanviettoihin sen jälkeen, kun ekan sain. Itehän koitin vauvan ollessa pieni käydä silti kylässä kavereilla, mutta kun senkään jälkeen ei vastavuoroisesti vierailla, niin enpä kyllä itekkään jaksa enää yrittää pitää kontakteja. Onneksi on tullut myös uusia ihmisiä elämään, mutta kyllä semmonen syvempi ystävyyssuhteen luominen vaatii sen verran paljon, että just nyt ei vaan ehdi semmosten luomiseen… :/

 2. Sarkku kirjoitti:

  Hirveitä typoja! Ruttoa tarkoitin.

 3. Sarkku kirjoitti:

  Hirveitä typoja! Ruttoa tarkoitin.

 4. Sarkku kirjoitti:

  Sulla on kyllä hyviä ystäviä. Itellä kun on ne entiset ystävät kaikonneet, tuntuu että "vauva" on niinku tutto, jota kartetaan. Myös erilaiset elämäbtilanteet toki vaikuttaa, mutta eipä ole keltään tullut kutsuja käydä vaikka kahvilla, tai illanviettoihin sen jälkeen, kun ekan sain. Itehän koitin vauvan ollessa pieni käydä silti kylässä kavereilla, mutta kun senkään jälkeen ei vastavuoroisesti vierailla, niin enpä kyllä itekkään jaksa enää yrittää pitää kontakteja. Onneksi on tullut myös uusia ihmisiä elämään, mutta kyllä semmonen syvempi ystävyyssuhteen luominen vaatii sen verran paljon, että just nyt ei vaan ehdi semmosten luomiseen… :/

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Toi on kyllä tosi kurjaa :/ Varmasti on myös monia tälläisiä tilanteita, jossa lapsettomia kavereita ahdistaa vauvan seura, kun kyläilyt ei ole enää niin rentoja tapahtumia, kun sen äidin huomio on koko ajan vauvassa. Äitiyden myötä onneksi löytää yleensä paljon uusia kavereita muista äideistä, mitä sinäkin oot onneksi löytänyt 🙂 Toivottavasti näistä kehkeytyy ajan kanssa syviä ystävyyssuhteita! 🙂

 6. Inka / Lapsen Askelin kirjoitti:

  Onhan se aina vähän säätämistä vauvan kanssa kaupungille lähtiessä mutta meillä on käynyt tuuri siinä että tyttö on aina viihtynyt rattaissa tosi hyvin! On saanut rauhassa kahvitella kun toinen simahtaa ennen kun päästään ovesta ulos ja jos nyt herää ennen kotiin tuloa niin tykkää tuijotella ihmisiä. Mielestäni se on paljon haastavampaa mitä lähemmäksi taaperoikää mennää kun nuo meno halut yltyy ja ei enää jaksetakkaan viihtyä paikoillaan niin kauan 🙂
  Mutta olet joo onnekas kun ystävät ovat pysyneet matkassa mukana kun ainakin täällä suurin osa lapsettomista ystävistä on vähentänyt hurjasti yhteydenpitoa vauvan synnyttyä…

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo nyt se ei ole enää todellakaan mahdollista ilman että olisi leikkipaikka siinä vieressä 😀 Totuushan se on että varmasti kaikilla on haasteita löytää enää sitä aikaa, kun kaikilla on ne omat rytmit ja menot. Varsinkin, jos kaverit asuvat pitkän matkan päässä niin pelkkä matkustaminen on haasteellista :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *