Hae
Love Beyond Words

Kuka vie lapsensa hoitoon lomalla?

Näin loma-aikaan yksi suuri pahennusta herättävä asia on lapsen päivähoitoon vieminen omalla lomalla. Yleinen mielipide on jyrkästi tätä vastaan, vaikka tätä varmasti tapahtuu enemmän tai vähemmän kaikkialla. Pakko heti tunnustaa tähän väliin, että myös minä vein eilen Lilianin hoitoon omana lomapäivänäni ja minulla oli oikein rentouttava päivä. Ennen kuin kaikki kukkahattutädit kivittävät minut niin puolustelen itseäni, että käytin vain yhden lomapäivistäni täysin itseeni sekä Lilian oikeasti viihtyy päivähoidossa. Nyt neiti saakin nauttia pitkästä kesälomasta, sillä pidämme vain yhden viikon samaan aikaan Kimmon kanssa lomaa. 
Välillä minua kummastuttaa sanonta ”päiväkoti on lapsille työtä”. Toki he joutuvat heräämään sinne aikasin, leikkimään päivän metelissä, sopeutumaan tarkkaan rytmiin ja ottamaan aina muut huomioon. MUTTA päivät on silti täynnä yleensä erilaista aktiviteettia, jotka on yleensä heille mieluisia ja he saavat nukkua päiväunet. Kotiin tullessaan he ovat väsyneempiä kuin kotipäivän jälkeenkin, mutta niin sen kuuluukin mennä.  Onhan päivä ollut täynnä erilaista tekemistä ja sosiaalista kanssakäymistä. En näe myöskään huonona, että päiväkodissa opitaan rajat ja toisten huomioiminen sekä päivässä on tiukat rutiinit miten mukaan toimitaan. Tämän vastapainona päiväkodissa myös osataan pitää hauskaa; pukea vaatteet väärinpäin nurinkurin päivänä, herkutella toisten synttäreillä, iloita toisten kanssa ja saada paljon hauskoja muistoja yhteisistä asioista. 

En silti hyväksy sellaisia vanhempia, jotka laittavat lapsensa hoitoon lomalla nauttiakseen itse auringosta (ehkä sitä yhtä päivää lukuunottamatta). Päivähoidon vastapainoksi lapsen tulee myös saada näitä yhteisiä kokemuksia oman perheen kanssa, sillä arkena se on mahdottomuus kiireen keskellä. Loma on aikaa, jolloin voida olla rauhassa yhdessä ja tehdä niitä asioita mihin ei ole muulloin aikaa. Näin pienelle on tärkeää saada mahdollisimman pitkä loma päivähoidosta, jotta hän pääsee myös tutustumaan siihen äitiin ja isiin, joka ei ole koko ajan kiireinen ja väsynyt. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös monella perheellä sitä, että yhteinen loma jää lyhyeksi, mutta lapsi saa laatuaikaa molempien vanhempien kanssa. 
Kuitenkin jokainen vanhempi on myös ansainnut työvuoden päätteeksi myös sen oman lomapäivän täysin itselleen. Tämän voi toteuttaa toki eri tavoin vaihtamalla hoitovastuuta perheen sisällä tai antamalla lapsen olla se yksi lisäpäivä päiväkodissa. Lapsilla kuitenkin yleensä sitä lomaa on kesällä enemmän, kun lasketaan yhteen molempien vanhempien lomat, mutta niinhän sen kuuluukin mennä. Tällä omalla vapaapäivällä minä kiertelin kaupoissa, nukuin päikkärit ja tapasin ystäviä, joilla ei ole lapsia. Voi mitä luksusta onkaan viettää aikaa tälläisten henkilöiden seurassa, ehkä minuutiksi jopa unohdan arjen kotona, kunnes taas havahdun todellisuuteen ja tajuan ettei elämäntapa kahvittelujen ja shoppailujen merkeissä enää ole minulle. Se mitä minulla on nyt on paljon enemmän ja tälläisen oman päivän ansiosta aina sen muistan taas paremmin. 

8 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Äitinä mie ymmärrän vanhempien tarpeen yhteen tai pariin omaan lomapäivään, tiedän, että moni juoksee silloin hammaslääkäristä virastoon ja muihin lapsettomiin paikkoihin tai siivoaa varaston, tai että se on se ainoa vapaapäivä vuodessa ilman lapsia – ei kaikilla ole hoitoapua esim. isovanhemmista koskaan.

  Varhaiskasvattajana kuitenkin toivoisin, että vanhemmat AINA miettisivät asiaa ihan oikeasti myös lapsen kannalta. On ihan eri asia, jos nelivuotias lomaa vuoden varrella viettänyt lapsi on pari päivää useampiviikkoisesta vanhenpien (porrastetusta) kesälomasta hoidossa kuin että kaksivuotias on vanhempien viikon lomasta vain kaksi päivää lomalla. Koska jos me aikuiset emme jaksa töissä ilman lomia, niin vielä vähemmän ne lapsetkaan jaksavat päiväkodissa.

 2. Viivi kirjoitti:

  Oma loma tulee aika monelle tarpeeseen ja tollanen yks päivä on miun mielestä ihan hyväksyttävää vielä. Toista on sit ne, jotka tuovat öapsen hoitoon esim. Siks, että voi joka päivä käydä salilla… Mut joo, hoitopäivä on lapselle moninkertasesti kuormittavampi kuin kotipäivä; siitä tuo sanonta 🙂

 3. Mama Lina / Liinakoo kirjoitti:

  On eriasia että pidät itse sen yhden päivän vapaata lapsettomana kuin että lapsi on esim koko 4 vkoa päiväkodissa. 🙂
  Tämän me vanhemmat myös ollaan ansaittu, yksikin päivä auttaa taas jaksamaan 🙂

  Meillä on heinäkuussa päiväkoti kiinni että ne kenellä ei ole lomaa tai haluavat viedä lapsen koko kesäloman ajaksi päiväkotiin joutuvat päivystys päiväkotiin jossa on todella paljon lapsia näin kesän aikaa.

 4. petra kirjoitti:

  Ihana lukea jotain positiivista päiväkodeista 🙂 ja kyllä olet sen yhden oman päivän ansainnut 🙂

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Näinhän se on 🙂 Kyllähän lapset tarviivat lomaa siinä missä aikuisetkin. Monesti vielä nämä lapsen päiväkotipäivät ovat jopa aikuisten työpäiviä pitempiä, joten vapaa päivät tulevat todella tarpeeseen 🙂

  Minullakin oli aamulla yksi tapaaminen, johon halusin mennä rauhassa, josta tämä kokonaisesta päivästä yksin lähti . 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on kyllä väärin, että tuollaisia vapaa-ajan harrastuksia hoidetaan lapsen kustannuksella. Toisaalta vaihtoehtona on kuntosalin lapsiparkki, niin ehkä lapsi viihtyy jopa paremmin siellä omassa ryhmässä sen ajan. Itsekin myönnän, että välillä hoidan kauppareissun päiväkodista haku reissulla ennen kun haen neidin. Nopeampaa ja niin paljon stressittömämpää. 😀

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meilläkin on juhannuksesta lähtien päiväkoti kiinni. Lilian joutuu pariksi viikoksi päivystyvään päiväkotiin sillä kummallakaan ei ole silloin lomaa. Onneksi päivystävä päiväkoti on naapurissa ja neiti oli siellä jo joulun aikaan, jolloin viihtyi todella hyvin. Tämä varmaan on viimeinen kerta kun hyödynnetään päivystyksiä, sillä ehkä tulevaisuudessa neiti viihtyy jo pitempiä aikoja mummolassa, jos kummallakaan ei ole lomaa 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kyllä oon tykännyt tuosta meidän päiväkodista. Se on pieni, jonka ansiosta leikkikavereina on monen ikäisiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *