Hae
Love Beyond Words

Diagnoosina raskausdiabetes

Lilianin odotusaikana saatu radi diagnoosi yllätti minut. Olin normaalipainoinen, 23-vuotias, eikä huomattavaa sukurasitetta ollut. Kuitenkin painoindeksi oli tasan 25, joka lähetti minut sokerirasitukseen. Pohjatietojen perusteella ei ollut kovin todennäköistä, että minulla todettaisiin radia, mutta niin vaan tuomio tuli. Silloin paastoarvo oli hyvä, 1h arvo tasan mikä on sallittu ja 2h arvo yhden kymmenyksen yli. Loppuraskauden mittailin verensokereita ja söin terveellisesti. Kertaakaan arvot eivät ylittyneet ruokavalion ansiosta (lukuunottamatta muutamaa kesä juhlaa). Radin takia (ansiosta) kiloja kertyi alle 10, joten voisi kuvitella että laihduin samalla kun vauvasta aiheutuneita kiloja kertyi, sillä kuukausi synnytyksen jälkeen painoin 4kg vähemmän mitä ennen raskautta.
Tällä kertaa mennessäni sokerirasitukseen olisin ollut ennemminkin ihmeissäni, jos samaa diagnoosia ei olisi tullut. Arvot heitti jälleen 1h ja 2h arvoissa muutaman kymmenyksen, joten nyt pääsen seuraamaan ruokavaliota jo aika aikaisessa vaiheessa. Viimeksi en joutunut tekemään kovin suuria muutoksia ruokavaliooni. Tärkeintä on syödä säännöllisesti 3h välein. Välipalat lounaan ja päivällisen väleissä ovat tärkeitä, sillä elimistö alkaa muuten tuottamaan liikaa sokeria. Tärkeää on myös huomioida hiilihydraattien laatu. Aamupalalla toimii hyvin hitaasti imeytyvät hiilarit, varsinkin jos lounaaseen on pitkä aika. Eniten muutoksia tuotti toki nopeiden välipalojen pois jättäminen. Enää kaupasta ei lähtenyt mukaan sitä pientä suklaapatukkaa tai jäätelöä kesä helteillä. Myöskään mehua ei tullut juotua kuin iltaisin yksi pieni lasillinen. Lounaaksi söin yleensä ruokaisan salaatin ja ilta ruuaksi jotain perinteistä kotiruokaa. Edelleenkin yksi suurimmista ongelma kohdista on kasvisten vähyys. Kasviksilla on hyvä korvata pastaa ja riisiä. Kasviksissa ei ole hiilareita nimeksikään ja niiden avulla vältytään myös gluteenin aiheuttamasta turvotuksesta.
Liliania odottaessa enin panikointi raskausdiabeteksen osalta liittyi toki vauvan painoon. Mitä enemmän mentiin lasketun ajan yli sitä ahdistavampi tilanne minulle oli, sillä viimeisillä viikoilla vauvalle kertyy vain massaa. Onneksi neiti oli normaalipainoinen, vaikka viikkoja oli synnytys hetkellä jo 42+1. Raskausdiabetes diagnoosin saaneen äidin vauvoilla seurataan myös tarkemmin veren glugoosi pitoisuuksia heti syntymän jälkeen. Vaarana on, että ne saattavat olla liian matalat, jolloin lisämaidolle on käyttöä.
Raskausdiabetes diagnoosin pitäisi olla myös odottavalle äidille herätys, sillä hänellä on myös kohonnut riski sairastua II-tyypin diabetekseen. En usko, että sairaalloinen lihominen on omalla kohdalla vaarana, sillä pyrin kuitenkin syömään terveellisesti ja liikkumaan. Tiedostan sen hyvän fiiliksen, joka tulee hyvästä ruuasta ja liikunnasta. MUTTA tiedostan myös sen hyvä fiiliksen, joka tulee siitä hetkestä, kun herkkuja syö. Normaali tilanteissa tämä onkin se suurin ongelma, sillä suklaan syömistä ei yleensä pysty lopettamaan siihen yhteen palaan, vaan siihen tulee himo. Varsinkin äitiyslomalla ollessani huomasin, että itsensä palkitsi monesti kahviaikaan keksillä tai leivoksella, joka yleensä kuuluu vain kyläily hetkiin. Kaupasta saattoi myös mukaan lähteä pieni suklaapatukka päiväuni hetkiä ajatellen, sillä ajatusmaailma meni siihen, että on ansainnut jotain hyvää rankan aamun päätteeksi. 
Kokonaan  herkuttelua ei saakaan unohtaa, sillä se tekee asiasta vain vaikeampaa, mutta ehkä arkena itsensä palkitsemiseen olisi hyvä keksiä jotain terveellisempiä vaihtoehtoja myös raskausajan jälkeen. 

Onko lukijoissa muita raskausdiabetes diagnoosin saaneita? Minkälaisia vinkkejä teillä on ruokavalion suhteen? 

4 kommenttia

 1. EMMI // Rakkaudella, Äiti kirjoitti:

  Mulla todettiin toisessa raskaudessa radi! Paastoarvo oli 0,1 liikaa johonkin suuntaan ja silsi jouduin myös mittailemaan pari kertaa viikossa. Ylityksiä ei myöskään tullut ollenkaan, joten ihan loppuraskaudessa sain jättää mittaamisen pois. Ruokavalioon en tehnyt suurempia muutoksia, hieman ehkä terveellisemmin "yritin" syödä.. Poika oli reilu 4kg, mutta ei mikään jättiläinen ja arvot hänellä syntymän jälkeen hyviä:) Noin vuosi synnytyksen jälkeen meen sitten uuteen rasitukseen, toivottavasti siellä kaikki hyvin:)

 2. Milla / millamainen kirjoitti:

  Mä en ole vielä käynyt radi-testissä, eikä siitä oikeastaan ole edes ollut neuvolassa puhetta. Painoni ja ikäni perusteella se pitäisi ilmeisesti testata… Nyt on 24+5 ja ajattelin parin viikon päästä neuvolassa kysyä testistä. Haluaisin varmuuden vuoksi käydä siinä, varsinkin kun tulee herkuteltua enemmän tai vähemmän päivittäin… Hupsistarallaa..

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mä en ees muistanut mennä siihen uusinta testaukseen, kun kukaan ei muistutellut siitä silloin. Munkaan ei tarvinnut mittailla lopussa sillon. Toivotaan, että nyt myös arvot pysyy hyvinä näillä pienillä muutoksilla 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Näissä on kuulemma kunnissa eri systeemit. Mun kaverikaan ei oo joutunut Helsingin puolella, vaikka on yli 25v. Onneksi Vantaalla ollaan tarkkoja ja viimeksi jouduin tähän, sillä muuten oisin varmaan syönyt suklaata huoletta 😀 Toivottavasti kuitenkaan sulla ei oo pelkoa radista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *