Hae
Love Beyond Words

Milloin lapsi on tarpeeksi vanha hoitoon?

Raskausaikana moni varmasti kuvittelee, että lapsen voi antaa hoitoon helposti vauvasta lähtien. Omaa pientä voi helposti pyytää kaverit katsomaan kauppareissun ajaksi tai antaa hänet yökylään isovanhemmille rauhallista elokuva iltaa varten. Todellisuus on kuitenkin erilainen, sillä pelko siitä, ettei toinen pysty tuntemaan omaa lasta niin hyvin kuin vanhemmat, saa heidät pitämään lapsensa turvallisesti tutuissa kotiympyröissä. Toisaalta tämä on ihan totta, mutta kukaan ei myöskään ikinä voi oppia tuntemaan lastasi ennen kuin uskallat antaa hänet jonkun muun hoitoon ilman vanhempien läsnäoloa.
Omiin vanhempiin luottamus siitä, että he pärjäävät lapsenlapsensa kanssa tulee nopeammin. Ovathan ne selvinneet myös silloin joskus omien lastensa kanssa. Mieleen varmasti palaa nopeasti ne silloin opitut asiat mitkä on koettu hyviksi rauhoittelu keinoiksi. Lapsikin oppii nopeasti luottamaan isovanhempiin, kun he pääsevät alusta lähtien tutustamaan häneen myös keskenään. Voi olla ettei samat keinot välttämättä tehoa, mutta nopeasti sen kyllä huomaa itkun kasvaessa. Lapsen luottamus kasvaa pikku hiljaa ja pian ne oppivat, että myös isovanhemmat osaavat olla tukena. Meillä on pitkään ollut se vaihe, että isovanhempien luona oleilu on juhlaa arjen keskellä. Yökylään vaaditaan päästä, vaikka tällä hetkellä ei meillä ole sellaiseen niin kova tarve, kuin ehkä sitten taas ensi vuonna.

Kaverit onkin sitten taas jo ihan eri asia. Heillä välttämättä ei saata vielä olla paljon hoito kokemusta pienistä lapsista ja ainakin minun on ollut todella vaikea pyytää ketään katsomaan hetkeksi Liliania silloin, kun hän ei osannut vielä itseään ilmaista sanallisesti. Nyt tilanne alkaa olla erilainen, koska tiedän ettei tule sellaista ongelmaa vastaan, jota Lilian ei osaisi selittää. Minun kaverit ovat myös tuttuja, sillä hän näkee niitä yleensä kuukausittain. Jossain määrin Lilian on vieras korea ollessaan hoidossa, joten mitään suurempaa draamaa ei pitäisi syntyä ainakaan lyhyillä hoito keikoilla.
Perjantaina oli ensimmäinen kerta, kun jokin muu kuin isovanhempi (tai päiväkodin tädit) hoiti Liliania koko työpäivän ajan. Aika kauhistuttavaa, sillä takana oli juuri 4 päivää varahoidossa (jonne neiti kyllä kerkesi todella hyvin jo kotiutua). Eri päiväkodissa vietetyn ajan jälkeen oli kuitenkin aina kova ikävä äitiä ja isiä, joten kovin innoissaan neiti ei jäänyt kotiin koko päiväksi uuden hoitajan kanssa. Lilian oli kuitenkin tosi reipas ja heillä oli todella kiva päivä, lukuunottamatta pientä ikävä raivaria. Laura sai myös Lilianin päiväunille tuntia ennen normaalia päiväuniaikaa. Kokemus oli varmaan kiva molemmille, vaikka kuulemma tämä oli Lauralle ( jolla ei ole juurikaan mitään lastenhoito kokemusta ) kesän rankin päivä 😀 Nyt neiti jo kyselee, että koska Laura-täti tulee uudestaan hoitamaan häntä, joten on hienoa huomata, että Lilian sopeutuu hyvin vähän erilaisempiin päiviin. Ensi vuonna varmasti otetaan kaikki mahdollinen hoitoapu innolla vastaan ja Lilian varmaan lähtee innosta kiljuen viettämään laatua-aikaa sellaiseen paikkaan, missä hän saa olla keskipisteenä!
Onko teillä mielessä mitään ikärajaa milloin lapsi on tarpeeksi vanha olemaan hoidossa? 

4 kommenttia

 1. Onneli kirjoitti:

  Meidän tytöllä alkoi siinä yhden vuoden kieppeillä todella voimakas vierastusvaihe, joka ei ole vieläkään ohi (hän on nyt 1,5v). Kavereita nähdään sen verran harvoin, että tässä kohtaa kavereille hoitoon jättäminen ei tunnu hyvältä idealta. Isovanhemmat asuvat niin kaukana, että heillekään ei voi hoitovastuuta jakaa. Mutta kyllä tuo vierastusvaihe varmaan jossain kohtaa menee ohi ja sitten tilanne on taas ihan eri. 🙂

 2. Mama Lina / Liinakoo kirjoitti:

  Meillä käy paljon ystäviä kylässä ja Oliver on tottunut heihin, vielä en heille silti antaisi Oliveria hoitoon koko päiväksi. 🙂
  Nyt kyllä jo voisi puolisen päivää, mutta ehkä kun Oliver oppii enemmän pyytämään ja kertomaan asioita niin sitten se on eri asia.

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on varmasti vaan vaihe muiden joukossa. Meillä ei ollut oikeestaan koskaan sellaista, mutta muita vaiheita senkin edestä 😀

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niimpä, tuolla sanallisella kehityksellä on niin suuri merkitys, kun ei tarvii huolehtia siitä ettei vieraampi hoitaja tietäs mikä toisella on hätänä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *