Hae
Love Beyond Words

Tuoko raha onnea?

Varmaan moni teistäkin on kuunnellut Suomipopilla Henry Aflechtin haastattelun, ja jos ei ole, niin kannattaa ihmeessä mennä kuuntelemaan täältä. Haastattelun teemana oli aina tunteita herättävä raha. Aflecht on tienannut elämänsä aikana paljon maailmasta mammonaa tekemällä törkeän paljon töitä. Hän on miljonääri, jonka ei 43-iässä tarvitse tehdä enää päivääkään töitä, mutta silti raha ei ole tuonut hänelle sitä kaikkein tärkeintä, eli onnea
Rahan saaminen vaatii yleensä paljon töitä, jos ei ole syntynyt kultasikka suussa tai äkkirikastunut lotossa. Raha tuo valtaa ja helpoutta elämään, sitä ei voi kieltää kukaan. Yksin eläessä on helppo painaa pitkää päivää, sillä on vaan vastuussa itsestään, eikä kukaan odota kotiin. Yksin eläessä voi myös tuhlata itseensä kaikki omaisuutensa tai niihin asioihin, mitkä itselle on tärkeitä. Ei tarvitse kuunnella kenenkään mielipiteitä omasta rahan käytöstä tai omasta työpanoksestaan. Mutta  asioilla on kuitenkin aina kääntöpuolensa. Onko raha kuitenkaan se asia, mikä tekee sinusta loppupeleissä onnellisen? Millaista elämä on, jos 40-vuotiaana heräät siihen, ettei tarvitse päivääkään tehdä töitä ja kukaan ei kaipaa sinua aamulla kello kahdeksan työpaikalla? Sinä et ole myöskään töiden takia kerennyt hankkimaan parisuhdetta tai lapsia, joten ketään ei ole myöskään odottamassa sinua kotona. Vaikka nyt sinulla olisi kaikki se vapaa-aika mistä olet aina haaveillut, niin ei ole ketään kenen kanssa se jakaa, sillä myös kaikki kaverit ovat työelämässä päivisin. 
Rahan merkitys on muuttunut paljon viimeisien vuosien aikana omassa elämässä. Aikaisemmin oli kivaa, kun kävi töissä ja tienasi omaa rahaa, jotka pystyi tuhlaamaan itseensä. Lapsen saannin jälkeen olen nähnyt myös sen puolen, ettei rahaa välttämättä ole niin paljon käyttää itseensä ja myös sen, että palattuani työelämään tämä huoleton elämä oli jälleen mahdollista. Nyt minun on helppo sanoa kumpaa ajanjaksoa arvostan korkeammalle. Se vaati minun kohdalla sen, että palasin työelämään, että näen kuinka paljon arvokkaampaa aika kotona oman lapsen kanssa on. Sitä ei voi mitata rahan määrässä. 


Päiväkodissa sinäänsä ei ole mitään pahaa, sillä lapsi kyllä olemaan siellä ja saa sieltä hyviä kavereita. Mutta tälläkin on hintansa, sillä aika vanhempien kanssa jää todella lyhyeksi. Ehkä raastavinta ikinä on kuunnella pienen lapsen itkua ”miksei toinen tule jo töistä kotiin”. Tämän ikäisen on vielä mahdotonta ymmärtää varsinkin sellaista tilannetta, jossa toinen vanhemmista viettää koko päivän töissä ilman tietoa siitä monelta hän pääsee kotiin.  Yleensä kuitenkin taloudellisesti jossain vaiheessa ei ole enää muita vaihtoehtoja kuin palata töihin, mutta lapsen kannalta se on kivempaa, jos hoitovapaata saa venytettyä edes muutamasta kuukausesta, puoleen vuoteen tai vuoteen. Koko elämän mittapuulla tämä aika on todella mitätön, jos ajattelee siitä saatua rahallista tuottoa suhteutettuna miten arvokasta on nähdä oman lapsensa ensimmäiset vuodet aitiopaikalta. 
Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia ja ymmärrän myös naisia, joille on myös ura tärkeä. Niin se on myös minulle, mutta ymmärrän nyt ettei se parin vuoden tauko työelämässä merkitse mitään (jos ja kun toivotavasti hoitovapaan jälkeenkin töitä löytyy). Ajallisesti minulla on vielä työvuosia todella kauan jäljellä, eikä 30 ikävuoden tultua mittariin minulla ole muuta kuin työelämää edessä. Useimmilla taas vastaavasti alkaa vasta lasten suunnittelu tässä vaiheessa. Toki se olisi paljon stressittömämpää jäädä kotiin hyvästä vakituisesta työsuhteesta, mutta nykymaailman tilanteessa kukaan ei voi ikinä ennustaa sitä, koska itse joutuu seuraavan kerran etsimään töitä. Tällä hetkellä pidän valintaani aika hyvänä. Olen 27- vuoden ikään mennessä päässyt tekemään töitä opintojen lomassa useita vuosia eri aloilla, nähnyt maailmaa yksin ja perheen kanssa, opiskellut kaksi eri ammattia ja nykyisestä työsuhteestani saanut todella arvokasta kokemusta siltä alalta, mitä toivon, että jatkossakin haluan päästä tekemään. Mikä tärkeintä: minulla on maailman suloisin tyttö, ihana aviomies ja mahassa kasvaa uusi perheenjäsen. Jos kuitenkin voisin tehdä jotain toisin, niin olisin unohtanut hetkeksi itseni ja omat tavoitteet ja jäänyt kotiin vielä hetkeksi pidempään.

Mitä teille merkitsee raha? Onko suhtautuminen siihen muuttunut vuosien saatossa? 

11 kommenttia

 1. Mama Lina / Liinakoo kirjoitti:

  Ei se tuo onnea, mutta on se mukavaa että rahaa kumminkin löytyy myös elämiseen eikä tarvitse miettiä onko varaa ostaa uusi talvihaalari lapselle ja syödä pelkkää puuroa ja makaronia loppu kuukausi 🙂 mutta ei se tarkoita että uisi rahassa jos on rahaa välillä ostella vaatteita itselleen ja lapselle. 🙂

  Pikkutyttönä luulin että jos on rahaa paljon niin oikeasti olisi onnellinen, mutta en usko siihen enää pätkääkään!

 2. MinnaManna kirjoitti:

  Raha helpottaa kummasti elämää, mutta ei se tuo sitä onnea mitä ihminen todella kaipaa ja tarvitsee.

 3. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Itselle työnteko on tärkää myös muun, kuin rahan takia. Haluan päästä kehittämään itseäni, oppimaan uutta, olemaan osa työpaikan sosiaalista ryhmää. Täydellinen yhdistelmä olisi 80% työaika; siinä saisi viikosta neljä päivää omistaa täysin työlle ja silti jäisi ne kolme päivää lapsen kanssa. Valitettavasti tuo ei juuri nyt ole mahdollista – ehkä vielä joskus tulevaisuudessa.

  Rahasta sen verran, että säännöllinen kuukausipalkka tuo kyllä semmoista itselle tärkeää perusturvaa, jonka koen merkityksekkääksi erityisesti kun perheessä on lapsi. Ja ehkä pystyy ostamaan laadukkaampaa ruokaa ja ehkä pystyy tekemään myös muutamia reissuja perheen kanssa, että pääsee lapsi näkemään maailmaa 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No niimpä! Ois kyllä aika ankeeta sellainen, jos joutus jatkuvasti elämäään sellaisessa tilanteessa, että joutus koko ajan miettimään mitä syö ja mitä voi ostaa.

  Varmaan sitä sekois ihan täysin jos sais hirveen määrän rahaa jostain. Sillai sopivasti olisi hyvä, että joutus tekee jonkun verran töitä, mutta silti sais unelma asunnon ja ostaa mitä haluaa 😀

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Aina pienen palan onnea sillä saa, mutta ei se kanna pitkälle, jos ei oo muuten asiat kunnossa 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hyvä kommentti!

  Oon kyllä samoilla linjoilla. Olisi todella kurjaa tehdä sellaista työtä, josta ei pitäis, mutta joutuisi tekemään vaan rahan takia. Tää sosiaalisuus ja "oma aika" on kyllä sellainen mitä tulee kohta ikävä, mutta koitan olla todella paljon aktiivisempi myös kotona ollessa tutustumaan muihin äiteihin, vaikka voin sanoo jo nyt että varmaan hermot menee päivittäin 😀 😀

  En mäkään voisi elää silleen kovin kauan, että ei ois perusturvaa tuloista, mutta ehkä mä voin sen pari vuotta elää köyhemmin, vaikka tykätään sen verran reissata jne. Mutta nyt se tulee olemaan taas hankalampaa, joten ei ainakin ens kesänä pysytään koti suomessa. ehkä 😀

 7. Ida / Pikkukolmiossa kirjoitti:

  Tosi hyvä kirjoitus! Tuntuu että nykymaailmassa ja siinä sivussa myös välillä omassa ajatusmaailmassa raha saa ihan liikaa valtaa. Se, miten sitä saisi lisää, mitä sillä voisi ostaa ja hankkia ja se, jos sitä ei ole niin paljon, että voisi ostaa kaiken haluamansa. Vaikkei niin pitäisi olla, sillä vaikka raha mahdollistaa paljon, esimerkiksi juuri matkustelua, jota rakastan, niin se oikea onni tulee jostain ihan muista asioista.

  En muuten pitkään aikaan oo lukenut kunnolla blogeja ja tänään eksyin pistkästä aikaa blogiisi. Onnea odotukseen! 🙂

 8. Unknown kirjoitti:

  Ei se yksinään onnea tuo, vaikka nyt kun on pitkään joutunut kituuttelemaan,tuntuu ehkä vähän siltä, että toisi. Ainakin pääsisi matkustelemaan ja näkemään maailmaa, josta olen pitkään haaveillut.

 9. Unknown kirjoitti:

  Ei se yksinään onnea tuo, vaikka nyt kun on pitkään joutunut kituuttelemaan,tuntuu ehkä vähän siltä, että toisi. Ainakin pääsisi matkustelemaan ja näkemään maailmaa, josta olen pitkään haaveillut.

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, kiitos kommentista! 🙂 Huippua, että eksyit tänne!

  Varmaan aika moni sekoaisi, jos rahaa olisi niin paljon ettei millään olisi väliä. Ei se matkustelukaan yksin olisi lopulta kovin kivaa, jos ei olisi paikkaa minne palata 🙂

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo voin kuvitella, että näkee maailman ihan eri lailla, jos rahaa ei ole. Toivottavasti pääsisit toteuttamaan unelmia matkustelun suhteen! Se on kyllä sellainen asia varmasti mitä moni kaipaa niinä hetkinä kun rahaa ei ole. Asiat näyttää heti paljon valoisemmilta, kun pääsee vähän eri maisemiin, sitten on taas kipa palata kotiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *