Hae
Love Beyond Words

Raskauden kielletyt herkut

23-vuotiaan siskoni ensimmäinen kysymys raskauteen liittyen oli ”kuinka sä pystyt olemaan 9kk juomatta mitään alkoholia?”. Kysymys, jota muistan pohtineeni kuumeisesti itsekin odottaessani esikoista 23-vuotiaana saa minut nyt purskahtamaan nauruun. Okei onhan se totta, että 9kk on pitkä aika, mutta se on lyhyt aika verrattuna siihen mitä on vielä luvassa. Tämän jälkeen tulee vielä vauvavuoden asettamat rajoitukset ja mahdollinen imetys, jolloin tuntuu olevan myös kaikki kiellettyä nykyään (siitä varmaan sitten oma teksti joskus hamassa tulevaisuudessa). Vaikka tykkäänkin pitää hauskaa ja nauttia lasin viiniä silloin tällöin, niin raskaus on kummallinen olotila, sillä kertaakaan ei ole ollut ikävä kunnon illanviettoa. Toki kesähelteellä muiden nauttiassa lonkeroa joudun itse tyytymään pillimehuun (jonka Lilian senkin varastaa). Tällöin voin jo maistaa kylmän juoman ja aistia rentoutuneen olotilan mitä yksikin alkoholipitoinen juoma saa varmasti nyt aikaan. 
Alkoholi on kuitenkin vaan yksi kielletty aine lukuisten muiden joukossa raskauden aikana. Pannassa ovat suuri osa minun suurimmista herkuista, eli pehmeät pästöröimättömät juustot ja muut pästöroimattomat maitotuotteet, graavatut/kylmäsavustetut lohet ja lihat sekä ilmakuivattu kinkku. Ja minun kohdalla myös kaikki vähänkin kalori – ja hiilihydraattipitoinen, eli kilon säkki irttareita tai purkki ben&jerrys jäätälöä ei tule kyseeseen. Kiellettyjen listalta löytyy siis ihan kaikki minkä parissa olen tottunut rentoutumaan rankan työviikon jälkeen sohvan nurkassa. 
Kuva
Ilman raskautta olisin tälläisistä rajoituksista seonnut täysin, sillä hyvä ruoka on hyvä lohdutuksen väline. Raskausaikana kuitenkin suhdaudun tähänkin siinä mielessä, että mikäli siitä on jotain hyötyä mahassa kasvavalle pienelle, niin pystyn kyllä elämään ainakin sen 9kk ilman näitä ruokia, mutta heti kun olen saanut vauvan punnerrettua ulos niin kukaan ei estä minua juomasta lasia viiniä juustolautasellisen kaverina. Suhtaudun tähän ehkä välillä turhankin vakavasti, sillä en oikeasti usko, että mitään vaaraa vauvalle ei ole esimerkiksi suomalaisista maitotuotteista (ja aurajuustoa kyllä syönkin silloin tällöin) tai tilkasta viiniä. Ehkä tämä on ennemminkin testi itselle, sillä normaali olotilassa en varmastikaan pysty olemaan kieltäytymättä herkuista. Tunnustattekoon en siis täysin kieltäydy myöskään herkuista, vaan voin syödä pari palaa suklaata tai ottaa palan kakkua, jos sellaista on tarjolla. Olen myös testimielessä syönyt bic mac aterian radi-diagnoosin jälkeen ja arvot pysyivät tämänkin jälkeen sallitun rajoissa, joten kovin suurta sokeriaineenvaihdunnan häiriötä ei onneksi ole elimistössä. 
Ja jos ajatellaan järkevästi, niin oikeasti aika harva raaka-aine on täysin kielletty. Pästöröimattomia ja kylmäsavustettuja tuotteita voi hyvin syödä kunhan ne kuumentaa ensiksi. Niitä voi käyttää esimerkiksi pizzassa tai tehdä täytettyä kanafileitä. Vaikka eihän se tietenkään ole sama asia…
Tekeekö teille tiukkaa noudattaa raskauajan ruokavaliota? Kaipaatteko jotain tiettyä herkkua erityisesti?  

2 kommenttia

  1. Minna kirjoitti:

    Mie noudatin Ellusta kaikkea tiukasti, tästä toisesta käytin maalaisjärkeä. Juustoista varmistin, että ne olivat pastöroituja, mutta söin tosiaan tuorejuustoakin, kunhan rasia ei ollut ollut montaa päivää auki. Ja graavilohta ja sushiakin luotettavan oloisissa paikoissa. Ja ehkä pari kertaa myös pienen lasillisen viiniä, ups. 😀 Perustelin syöväni ranskaisten ja aasialaisten raskausajan ruokasuositusten mukaan, niissä on kielletty eri jutut kuin Suomessa. 😉

  2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Hahha ja ihan terve suloinen tyttö syntyi <3 Välillä tuntuu että äitejä oikeen rankaistaan muutenkin raskaassa vaiheessa näillä kaikilla mahdollisilla suosituksilla, jotka ovat suurimmaksi osaksi aika järjettömiä. Ei tainnut olla silloin ennen kun itse oli mahassa tietookaan mistään suosituksista 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *