Hae
Love Beyond Words

Varhaiskasvatuslain muutokset

1.8.16 astui voimaan liuta muutoksia, jotka vaikuttavat pienten päiväkotilaisten elämään. Ryhmäkokoja suurennettiin ja päivähoitoa rajattiin niin, että lapsi oikeutettu saamaan varhaiskasvatusta 20h/viikossa mikäli toinen vanhemmista on kotona. Jälkimmäinen muutos menee minun järkeen siinä mielessä, jos perheellä ei ole erityisiä tarpeita päivähoidolle toisen vanhemman ollessa täysipäiväisesti kotona, niin max 20h varhaiskasvatusta on ihan riittävä aika. Muutoksella on kuitenkin isompi merkitys, sillä tämä lisää varmasti valtavasti osa-päiväisten lapsien määrää, joten heille kaikille on vaikeaa löytää paikkaa erilaiset hoitotarpeet huomioonottaen. Meidän asuinalueella on päädytty ratkaisuun, jossa osa-aikaisille on rakennettu kokonaan erillinen päiväkoti, johon kaikki osa-aikaiset tullaan sijoittamaan. Mikäli siis lapsella olisi ollut kokopäiväinen hoitopaikka aikaisemmin toisessa päiväkodissa, niin hänet tullaan sijoittamaan toiseen päiväkotiin mikäli hänellä ei ole enää tarvetta kokopäiväiseen hoitoon. 
Osa-päiväinen päiväkoti kuulostaa jo ajatuksena hurjalta, sillä se  ei mielestäni edistä ryhmäytymistä. Pienelle lapselle on tärkeää tuntea kuuluvansa jonnekin porukkaan ja mikäli päiväkodissa lapsien kokoonpano vaihtelee päivittäin ei varmasti ryhmähenki kasva samalla tavalla kuin sellaisessa päiväkodissa, jossa on aina sama pieni ydinporukka. Muutos toki helpottaa päiväkodin henkilöstön elämää, kun ei tarvitse suunnitella kuin kokopäiväisille paikka ja ryhmäkoot pysyvät näin hallinnassa ainakin niissä päiväkodeissa, joissa ei ole osa-aikaisia. Olisi mielenkiintoista tietää miten muutos aiotaan toteuttaa niiden lasten kohdalla, joiden vanhemmat tekevät pätkätöitä välillä kokopäiväisesti ja välillä osa-päiväisesti. 
Tämä asettaa lapset ikävään asemaan, sillä häneltä viedään mahdollisuus tuttuun varhaiskasvatus ympäristöön mikäli perheeseen esimerksiksi syntyy uusi lapsi. Uskon, että moni vanhempi haluaa pehmentää laskua uuteen elämäntilanteeseen tarjoamalle lapselle, joka on tottunut olemaan päiväkodissa, toimintaa tutussa ympäristössä 1-2 päivänä viikossa. Jo vauvan tulo perheeseen on itsestään iso muutos perheen esikoiselle ja tähän lisättynä kokopäiväisen hoidon keskeytys tutussa ympäristössä tuo varmasti haasteita arkeen.
On varmasti kuitenkin totta, että suhtaudun tähän(kin) asiaan liian äitimäisillä tunteilla. Päivähoidon keskeytys olisi ollut alkurumban jälkeen jokatapauksessa meillekin se vaihtoehto, mutta nyt se vaan tulee heti minun töiden loputtua. Olen myös kauhuissani siitä, että miten pystyn tarjoamaan väsyneenä Lilianille tarpeeksi aktiviteetteja vauva-arjen keskellä. Onneksi lähistöllä on paljon harrastusmahdollisuuksia ja Lilian pääsee myös aloittamaan kerhon itsenäisesti 2x viikossa 2,5h/kerrallaan, joka ajaa saman asian kuin osa-päiväinen päivähoito eri ympäristössä vaan.
Onko varhaiskasvatuslain muutoksilla vaikutuksia teidän arkeen? 

7 kommenttia

  1. Ulla kirjoitti:

    Ei oikeastaan ole vaikutusta. Eino aloitti vuosi sitten osa-päiväisten ryhmässä, joka on samassa päiväkodissa kuin missä on ollut kevään kokopäiväisenä ja nyt eskarissa+päivähoidossa. Tuo osapäiväisten päiväkoti on musta vähän kyseenalainen, just noista syistä kuin luettelitkin jo. Toki kaikissa päiväkodeissa ei oo resursseja järjestää puolipäiväsille omaa ryhmää, mutta siinä ainakin tietty pysyvyys toteutuu; sama matka, sama paikka. Voihan toi puolipäivästen päiväkoti olla ihan jees, jos siihen on panostettu kuten kuuluu, varhaiskasvatuslain ym mukasesti eikä vaan roiskastu idea ja toteutettu.

  2. Unknown kirjoitti:

    Ei vaikuta kuinkaan, jäin nyt keväällä äitiyslomalle ja mielestäni oli luonnollisinta ottaa 3v esikoinen kotihoitoon. Meilläkin on leikkitoimintaa 2xviikossa 3h, mikä riittää mielestäni kodin ulkopuolisiin virikkeisiin, kun yhdessä vauvan kanssa voidaan kulkea puistoissa ja perhekerhoissa touhuamassa. Ei olisi toista lasta edes tehty, jos se olisi muuttanut arjen niin raskaaksi ettei esikoista olisi jaksanut kotona vaan kuljetettu päivähoitoon pois jaloista ��

  3. Minna kirjoitti:

    Meillä kolmevuotias jatkaa päiväkodissa kahtena päivänä viikossa ihan omasta halustaan, ei siksi, että olisi "poissa jaloista". Meistä olisi ollut julmaa erottaa lapsi kokonaan päiväkotikavereistaan ja tutuista ympyröistä "vain" siksi, että perheeseen on tullut vauvakin. Näin olisimme tehneet ilman lakiuudistuksiakin, koska meistä päiväkodissa annettu varhaiskasvatus ja toisten lasten kanssa saadut ryhmäkokemukset ovat (kaikille, mutta varsinkin tälle meidän) lapselle arvokkaita.

    Meillä oli tuuria ja Ellun päiväkodissa säilyi mahdollisuus kaksipäiväiseen viikkoon. Muissa lähipäiväkodeissa muodostettiin osapäiväisten ryhmiä, ja me halusimme kaksi vähän pidempää päivää 9-13/5pv viikko -hoidon sijaan. Jotain tuttua siis säilyy tytön elämässä ja odotamme syksyä hyvillä mielin koko perhe. 🙂

  4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Niimpä. Tässä varmasti on suurin syy se, että on helpompi miettiä miten sijoittaa kaikki osa-aikaiset yhteen paikkaan kuin alkaa keksiä paikkoja omasta päiväkodista.

  5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Kerhotoiminta on varmasti ihan riittävää toimintaa tuon ikäiselle, jota se voi tehdä itsenäisesti, mutta pointtina tässä oli se, että lapsen kannalta olisi helpompaa sopeutua uuteen tilanteeseen, jos sillä säilyisi sama porukka, jossa hän pystyy nauttimaan myös samanikäisten seurasta. Kaikilla paikkakunnilla ei välttämättä järjestetä paljon toimintaa tuon ikäiselle saati sitten että lähistöllä asuisi muita lapsia. Paljonhan tähän myös vaikuttaa tulevan vauvan luonne, jos illat, päivät ja yöt menevät itkuisasti, niin äidillä ei varmasti ole voimia lähteä pitkän matkan päähän seurustelemaan.

    Olen samoilla linjoilla Minnan kanssa. Totuus on se, että tämän ikäiset yleensä kaipaavat myös leikkiseuraa saman ikäisistä lapsista. Lilian on viettänyt päiväkodissa 2 vuotta tämän vuoden lopussa, joten hän on myös todella kiintynyt lapsiin ja aikuisiin siellä. Ketään ei haluta pois jaloista ja, jos tilanne olisi se, ettei esikoinen olisi tottunut jo päiväkotiin, niin hän tuskin myöskään kaipaisi muuta aktiviteettia kuin mitä kotona on tarjolla.

  6. Anonyymi kirjoitti:

    Päivähoidon rajaus ei periaatteessa vaikuttaisi meidän elämäämme millään lailla, sillä totaaliyksinhuoltajana voisin pitää esikoisen vaikka kokopäiväisessäkin hoidossa, kun toinen lapsi syntyy. Lisäksi suurin osa meidän tarhan lapsista on maahanmuuttajataustaisia, joten he jatkavat normaaliin tapaan kokopäiväisessä hoidossa, vaikka molemmat vanhemmat saattavat olla kotona. Aika pahalta tosin tuntuu, että tarhassa aloitti nyt syksyllä kaksi alle vuoden ikäistä lasta (eivät osaa vielä kävellä) ja molempien äidit ovat kuitenkin kotona 🙁 Perusteena suomen kielen oppiminen, mitä en itse pidä vielä ajankohtaisena tämän ikäisten kohdalla.

    Meillä esikoinen on ollut siis tähän asti kolmena päivänä viikossa kokopäivähoidossa, sillä olen ollut osittaisella hoitovapaalla. Kun toinen lapsi syntyy, jatkaa hän kolmea päivää, mutta osapäiväisenä. Kerho ei meille olisi ollut edes vaihtoehto, sillä vaatimuksena on esim. itsenäinen vessassakäynti ja meillä se ei vielä tässä vaiheessa onnistu. Kerhoon pitäisi myös mennä bussilla, kun taas päiväkoti sijaitsee samassa rapussa. Sekä päiväkodissa että neuvolassa suositeltiin päivähoidossa jatkamista ihan vain oman jaksamisenikin kannalta ja itsekin olen sitä mieltä, että muutama tunti tarhassa voi olla pelastus monena päivänä, kun ei ole ketään, keneltä pyytää apua. Toki myös 3-vuotias lapsi itse on halukas jatkamaan tarhassa, kun on ollut samassa porukassa jo 1v9kk iästä lähtien ja kiintynyt tuttuihin lapsiin ja aikuisiin.

  7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Hei, kiitos kommentista! 🙂

    Aika jännää, että ulkomaalaistaustaiset voi pitää lastaan kokopäiväisesti hoidossa, vaikka molemmat vanhemmat on kotona ?! Ei tässäkään siis oikeudenmukaisuus toteudu. Lapset kehittyvät niin eri aikaan, joten 2-vuotiaalta ei voi vaatia suomen kieltä ja kyllähän sitä oppii myös omassa pihapiirissä hiekkalaatikolla.

    Kiva kuulla, että teillä järjestyy myös osapäivä hoito samassa päiväkodissa. Tämä varmasti helpottaa sinun arkea ja auttaa myös esikoista sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Toivottavasti arki kahden pienen kanssa alkaa sujumaan hyvin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *