Hae
Love Beyond Words

Pikaopas lapsiperheen tukiin

Eilen oli ns. Kela-neuvola, josta sain kelaan lähetettävän raskaustodistuksen. Nyt on siis mahdollista hakea äitiysrahaa, vanhempainrahaa, lapsilisää sekä äitiysavustusta. Tukiviidakko on aikamoinen ja ensisynnyttäjän kannattaa rohkeasti kysyä neuvoja Kelasta sekä palkanlaskijalta miten eri lomakkeiden kanssa tulee toimia.
Normaalisti vamhempainpäiväraha kauden tuet määräytyvät tällä hetkellä 2014 tulojen mukaan, mutta Kelan sivuilta löytyy kattava lista millä eritavoilla vanhempainpäivärahan voi laskea. Esimerkiksi, jos olet ollut työtön/opiskelija vuonna 2014 kannattaa käyttää hyväksi viimeisimpiä 6kk tuloja. Tulot on myös mahdollistaa esittää myös vain niiltä ajanjaksoilta, kun olet ollut töissä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana mikäli sinulla on paljon lyhyitä työsuhteita. Mahdollisuus on myös käyttää aikaisemman vanhempainpäivärahakauden tuloja, mikäli lapsi on äitiysloman alkaessa alle 3 vuotta. 

Äitiysvapaalle voi jäädä 5-8 viikkoa ennen laskettua aikaa, mutta kannattaa muistaa mitä aikaisemmin jäät, niin sitä aikaisemmin vanhempainrahakausi loppuu. Vuosilomaa kertyy myös nykyään aikaisemman 9kk sijaan vaan 6kk ajalta, kun olet lapsen kanssa kotona.  Loma-asiat  on hyvä ottaa puheeksi esimiehen kanssa ja mieluiten siirtää käyttämättömät jääneet lomapäivät myöhempään. Äitiysrahaa maksetaan 4kk ajalta. Kannattaa selvittää maksaako työantajasi osan ajasta, vai tuleeko raha kokonaisuudessaan Kelasta. Tämän jälkeen vanhempainrahaa maksetaan 6kk ajalta. Lapsi on tällöin yleensä 9kk, jonka jälkeen on mahdollista jäädä vielä hoitovapaalle kunnes lapsi täyttää 3 vuotta.
Voit hakea näitä kaikkia tukia kerralla, joita tulet saamaan vanhempainraha kaudella ja ne kannattaa muistaa hakea viimeistään  2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Myös isällä on oikeus jäädä isyysvapaalle 54 arkipäivän ajaksi, josta  18 arkipäivää voi pitää yhtä aikaa. Arkipäiviksi luetaan päivät ma-la, vain jos isä näin tahtoo, eli mahdollista on siis ”pidentää” jaksoa pitämällä isyysvapaata vain ma-pe välinen aika. Myös tässä kohtaa kannattaa selvittää se maksaako työantaja palkkaa isyysvapaan ajalta. 
Äitiysavustus on kuitenkin tässä kohtaa ehkä se mielenkiintoisin aihe. Ottaako avustus pakkauksen muodossa vai rahana? Esikoisen kohdalla valinta oli selvä, sillä äitiyspakkauksessa on se tietty fiilis, kun pääsee hypistelemään ihania vauvan vaatteita ja tarvikkeita. Meidän kohdalla kuitenkin lähes kaikki jäi käyttämättä, sillä vaatteet olivat väärään aikaan sopivia tai en vaan innostunut niistä. Tällä kertaa päädytään ottamaan siis äitiysavustus rahana, sillä saadaan tuolla 140e enemmän meitä miellyttäviä tarvikkeita ja vaatteita. Vaikka pakko sanoa, että näitä kollaaseja tehdessä kieltämättä alkoi tehdä mieli tilata pakkaus, sillä löysin yllättävän monta pojalle sopivaa vaatetta. Käyttöä löytyisi myös petivaatteille, villahaalarille sekä myssyille. Myös makuupussi on todella hyödyllinen talvivauvalle, mutta se onkin ainoa tuote mikä säilytettiin edellisestä pakkauksesta. 
Mitä mieltä te olette? Äitiyspakkaus vai raha? 

*kuvat Kela 

6 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Me myös otettiin esikoiselle pakkaus ja suurin osa tavaroista pääsi käyttöön, erityisesti makuupussi. Toiselle ei enää otettu pakkausta, koska kaikki tavarat olivat vielä jäljellä edellisestä pakkauksesta.

 2. Tuija - Pieni tytön tylleröinen kirjoitti:

  Me otettiin Lotalle pakkaus, jotenkin tuntui että niin vaan kuuluu tehdä ja olihan sitä pakkausta ihana hypistellä. Vaatteet ei oikein päässeet meilläkään käyttöön ja käytössä olleet (mm. makuupussi, kynsisakset, villahaalari) säästettiin. Venlaa odottaessa olisi tuntunut tyhmältä ottaa pakkaus, vaikka sen hypistelyn takia sitä ottamistakin mietin. 😀 otettiin kuitenkin rahana ja hyvä niin. 🙂

 3. Minna kirjoitti:

  Meillä otettiin raha kummallekin tytölle. 🙂 Järkeilin, että äitiyspakkauksen vaatteet olisivat meille sopivia väärään aikaan, ja saipahan ostaa juuri sellaisia kuin halusi.

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on varmaan aika harvassa että esikoisellekaan ei otettas pakkausta. Sen verran ihana niitä on hypistellä! Makuupussi oli kyllä todella hyödyllinen myös meidän syysvauvalle viimeksi 🙂

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahha eli ihan sama juttu teilläkin! 🙂 140 e on kuitenkin iso raha, jolle keksii paljon sijoittamisen kohteita näissä hankinnoissa 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Ohoo, wow! Te ootte olleet rohkeita 😉 Mutta varmasti fiksu valinta, meilläkin kun meni lähes kaikki suoraan kirpparille, josta kukaan ei ees niitä ostanut, kun kaikilla muillakin samat tuotteet myynnissä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *