Hae
Love Beyond Words

Oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen lapsen sairastuessa

Ensimmäinen syysflunssa on iskenyt meillekin. Aika kauan pysyttiinkin koko perhe terveenä, sillä edellisen kerran neiti oli päiväkodista pois tammi-helmikuussa. Toivotaan, että flunssapöpöt menisivät pian ohi, sillä ensi viikolla on kauan odettu toinen yhteinen lomaviikko koko vuonna, jolloin olisi tarkoitus tehdä kaksikin pienempää reissua. Lapsen sairastuessa vanhemmalla on onneksi oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen mikäli molemmat käyvät töissä. Käytännöt vaihtelevat kuitenkin kovasti eri alojen ja työehtosopimusten mukaisesti.
Itse työnskentelen tällä hetkellä KVTES:n alaisuudessa, joten onnekseni en joudu hakemaan lääkärintodistusta neidin tultua kipeeksi. Ehkä kurjinta olisi lapsen sairastuessa repiä hänet kuumeisena ylös sängystä jonottamaan terveyskeskukseen muiden sairaiden seuraksi ja pahimmassa tapauksessa matkustaa sinne vielä vesisateessa julkisilla. Tässä tilanteessa voisi olla ainakin varma ettei tauti ainakaan helpota rasittamalla lisää pientä potilasta. Työnantajalla on kuitenkin oikeus vaatia jo lapsen ensimmäisestä sairaslomapäivästä lääkärintodistus.Toisaalta tämä varmasti vähentää ns ”turhia poissaoloja”, sillä uskon että jotkut käyttävät myös hyväkseen oikeutta tilapäiseen hoitovapaaseen. Nämä ihmiset on kuitenkin varmasti niitä samoja työntekijöitä, jotka saikuttavat myös itsensä takia mitä turhimmista syistä.
Toinen asia mikä varmasti mietityttää on se onko molemmilla vanhemmilla oikeus pitää tilapäistä hoitovapaata. Laki sanoo, että lapsen takia saa olla kotona 4  työpäivää ja sen voi halutessaan jakaa. Toisella vanhemmalla ei siis ole oikeutta omaan 4 päivään saman sairauden takia, mutta en usko että kovin monikaan työnantaja lähtee kyselemään onko tämä jo mones lapsen sairasloma päivä. Se ettei työantaja vaadi lääkärintodistusta antaa myös mahdollisuuden helpommin jakaa tilapäistä hoitovapaata, sillä yleensä lapsen takia kirjoitetaan suoraan 3 päivää saikkua, joten ei ole enää mitään järkeä lähteä toisen vanhemman raahaamaan lasta uudestaan lääkäriin oman sairaslomatodistuksen takia. Työnantajalle sopisi myös varmasti paremmin, että toinen on 2 päivää kotona ja toinen toiset 2.
Eroja on myös kuinka monta päivää tästä 4 on palkallista ja miten ne päivät lasketaan. KVTES:n mukaan 3 päivää saa olla palkallisella tilapäisellä hoitovapaalla, mutta päiviksi lasketaan myös viikonlopun päivät, vaikkei ne olisivatkaan työpäiviä. Esimerkiksi, jos lapsen eka sairaslomapäivä olisi perjantai, niin maanantai olisi jo 4, päivä ja näin ollen palkaton.
Me ollaan lähes aina vuoroteltu sairaslomapäivät, sillä kummankin työ on aika hetkistä ja poissaolopäivät tarkoittavat tuplatyömäärää työparille tai tuplatyömäärää itselle, kun työpaikalle saapuu poissaolonsa jälkeen. Lapsen sairastuessa ei kuitenkaan tarvitse miettiä yleensä viedäkö hänet päiväkotiin vai ei, sillä jokainen ymmärtää, että lapsen paikka on silloin kotona. On taas toinen juttu jääkö kotiin jokaisen pienen nenän valumisen takia vai odottaako kunnon kuumetta. Nenä vuotaa yleensä lapsilla harvase viikko, mutta yleisvointi kertoo jo paljon ja, jos lapsi jaksaa leikkiä normaaliin tapaan ja päivärytmi pysyy samana niin ei ole mitään syytä olla kotona. Meillä yleensä flunssa vaikuttaa paljon myös nukkumiseen, koska neiti saa monesti kovan yskän, jolloin uni ei tule. Lilianin kohdalla yleisimmät syyt päiväkodista pois jääntiin ovatkin olleet kuume tai kova yskä.

Kumpi teillä jää kotiin lapsen sairastuessa? 

10 kommenttia

 1. T // Tasapainoilua kirjoitti:

  Kun olimme molemmat työelämässä, olimme miehen kanssa vuorotellen kotona sairaan lapsen kanssa. Miehen työnantaja suhtautui poissaoloihin ihan kivasti eikä mieheni tarvinnut mitään todistuksia toimittaa, oma työnantajani taas vaati tuon todistuksen kaikista poissaoloista. Päivystyksissä tuli istuttua ihan riittämiin 🙂 Nyt olen kyllä onnellinen, kun lapset ovat kotihoidossa niin ei tarvitse näistä enää niin paljoa stressata!

  https://arjenunelmientasapaino.blogspot.fi

 2. Milla / millamainen kirjoitti:

  Me ollaan tästä jo puhuttukin Niken kanssa. Sitten joskus kun palaan työelämään, olen toivottavasti luokanopettaja. Nikke taas on HKL:llä metrojen parissa töissä, joten hänen ois helpompi ainakin kesken työpäivän lähteä hakemaan kipeä lapsi päiväkodista. Myös kotiinjääminen ois hänelle helpompaa, mun pitäisi hankkia sijainen ja tehdä sijaisohjeet. Saa nähdä miten sitten joskus päädytään tekemään! 😛

 3. Minna kirjoitti:

  Mekin ollaan jääty kotiin vähän vuorotellen ja tilanteen mukaan. Paristi myös jaoimme päivän puoleksi, mie menin aamuksi töihin tärkeään tapaamiseen ja päikkäriaikaan sitten läpsystä vaihto ja mies omaan kokoukseensa. Työnantaja arvosti tätä kovasti, naisvaltaisella alalla kun äidit tuppaavat aina jäämään kotiin ja sijaisjärjestelyjä on tosi paljon.

 4. Ulla kirjoitti:

  Mä pääasiassa, mut onneksi A:lla yötyön myötä on arkivapaita ni joskus tuurilla osuu niihin. Tää syksy on toistaiseksi mennyt aika iisisti, ei oo tullu sairaspoissaoloja vielä! ?

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tuo on kyllä todella stressaavaa, jos joutuu lähtemään sairaan lapsen kanssa jonottamaan heti aamusta :/ Mullakin vaadittiin edellisessä paikassa sairaslomatodistus jopa siinä tapauksessa, että olin jo aamulla mennyt töihin ja lapsi sairastui päivällä.

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on kyllä varmasti paljon helpompaa olla kotona, jos tietää ettei siitä koidu kauheesti vaivaa toisille. Vaikka eihän siinä muuta mahdollisuutta ole kuin jäädä kotiin lapsen kanssa, mutta silti miettii mitä töissä odottaa.

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niimpä. Mekin ollaan tehty niin, että oon ollut töissä päivän ja sitten Kimmo on mennyt töihin vielä illalla, vaikka normaalisti ollaan molemmat aamulla töissä. 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Toivotaan, että sama jatkuu ja pysytte terveinä! 🙂

 9. Mama Lina / Liinakoo kirjoitti:

  Me vuorotellaan ihan tilanteen mukaan. Ei ole mitään sovittu että kumpi on vaan se katsotaan ihan kumman työtilanne enemmän sitä antaa. Välillä ollaan tehty niin että itse olen klo 8-13 töissä ja sitten lennosta vaihto ja J on töissä klo 12-18. 🙂

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Näinhän se varmasti hoituu parhaiten molempien kannalta, että pystyy vuorottelemaan, niin ei tarvii kummankaan olla älytöntä määrää poissa töistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *