Hae
Love Beyond Words

Ero

Tämän viikon aiheena Marja Hintikka Livessä oli ero. Itsellä on onneksi kokemusta vain eroamista siinä elämäntilanteessa, kun mukana ei ollut lapsia tai juurikaan mitään muutakaan yhteistä omaisuutta. Jokainen ero kuitenkin on oma suruprosessi ja asiat kannattaa käsitellä hyvin ennen seuraavaa suhdetta, jotta samoilta virheiltä voisi välttyä.
Olen seurustellut lähes koko ajan 16 vuotiaasta lähtien ja mukaan on mahtunut 3 eroa. Jokainen parisuhde on kestänyt enemmän kuin pari kuukautta. On mielenkiintoista, että jokaisen suhteeni toinen osapuoli on ollut lähes vastakohta edelliseen poikaystävään. Erot ovat olleen aina oikea ratkaisu, sillä loppujen lopuksi elämä kasvatti aina eri suuntiin. Itse erotilanne on kuitenkin aina kamala. Ensimmäisen poikaystävän jätin teininä tyylikkäästi kirjeellä, jonka lähetin hänen ollessaan intissä. Toisen poikaystätävän kanssa erottiin kahden vuoden aikana varmaan kuukauden välein, mutta lopulta päätös pysyi ja pystyttiin myös lähtemään yhdessä töihin ulkomaille 3kk ajaksi ihan vaan kavereina. Kolmas suhteeni oli jo aikaisempia ”vakavempi” ja asuttiin myös yhteisessä osoitteessa yli vuosi. Eropäätös ei ollut siis helppo, mutta lopulta ainoaksi ratkaisuksi jäi ero, sillä suhde ei ollut enää onnellinen, eikä siitä päästy eteenpäin. Suurimpien itkujen jälkeen aina nopeasti on tullut helpotus ja vapaus, mutta niinkuin sanottu sillon ei tarvinnut ajatella kuin itseään ja omaa hyvinvointia. Äidin ja isin erotessa lapsiperheessä on ajateltava myös lapsia ja ennenkaikkea sitä, että heillä on kaikki hyvin myös eron jälkeen.

Nykyisessä suhteessa en ole miettinyt edes eroa, vaikka suhteemme on edennyt nopealla vauhdilla, niin olen löytänyt sellaisen miehen, joka on minua kohtaan maailman huolehtivaisin ja Lilianille maailman paras isä. Vaikka arki onkin välillä todella raskasta, niin en vaihtaisi mihinkään niitä hetkiä, kun voidaan olla koko perhe yhdessä ilman kiirettä ja nauttia toistemme seurasta. Tuleva vuosi tulee ehdottomasti olemaan jopa edellistä vauvavuotta haasteellisempi, sillä takana on jo 3 vuotta lapsiperheen arkea, missä ei nukuta silloin kun halutaan. Jossain vaiheessa kuitenkin siellä kaukana tulevaisuudessa tulee vielä se hetki, kun aikaa on myös enemmän olla myös aviopari. 
Uskon siihen, ettei kenenkään kannata erota ainakaan ensimmäisen vuoden aikana, kun lapsi syntyy. Lapsen syntymän jälkeen me kaikki muututaan ja parisuhdetta ei juurikaan ole. Kun tästä pahimmasta shokista on selvitty on jälleen aika alkaa tutustumaan myös siihen kumppaniin. Mikäli huomataan ettei toisesta enää löydy niitä puolia mihin aikoinaan rakastui ja elämä on aika onnetonta toisen kanssa, niin mielestäni parempi vaihtoehto on erota, sillä jossain vaiheessa tämä alkaa myös vaikuttaa perheen sisällä ja myös lapset kärsivät mikäli ilmapiiri kiristyy kotona. Lapsien kannalta aina on parempi mikäli heillä on kaksi onnellista vanhempaa asuivatpa he sitten yhdessä tai erikseen. Parhaimmillaan ero saattaaa pelastaa koko perheen.  Kovin helpolla kumminkaan en ikinä luovuttaisi suhteessa, jossa panoksena on ydinperhe ja äiti sekä isi saman katon alla.

Minkälaisia kokemuksia teillä on eroista? Onko se ollut hyvä ratkaisu, vai onko jokin asia jäänyt painamaan mieltä eron jälkeen? 

4 kommenttia

 1. Sarkku kirjoitti:

  Hyvä kun muistutit, en ehtinyt katsoa vielä tuota jaksoa niin pitää nyt Areenasta ottaa asiaksi.

 2. Minna kirjoitti:

  Amen, vauvavuoden aikana ei kannata alkaa liikoja miettimään suhteen onnettomuutta, ostaa vaikka suklaata välillä ja yrittää kestää vaikka hammasta purren. Vauvan kanssa hommaa on niin paljon ja koko perhe on väsynyt, ettei parisuhteelle ole niin paljon aikaa tai intoa kuin muuten.

  Omat vanhempani erosivat juuri kun täytin 18, miulla on kaksi nuorempaa sisarusta. Ainakin viimeiset viisi vuotta olimme siskojen kanssa toivoneet, että he eroaisivat (tai laittaisivat asiat kuntoon), koska eivät meistä olleet enää onnellisia yhdessä. Parempi kuitenkin eri teillä kun pitkään onnettomina yhdessä.

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo itsekin joudun kattoo aina jälkikäteen, niin saa rauhassa kattoo 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No niimpä. Ei sitä koko elämää ole kiva pilata onnettomana. Täällä kuitenkin ollaan vaan kerran ja se aika pitäisi käyttää elämästä nauttimiseen. Kyllä lapsetkin näkee vanhemmat mieluiten onnellisina 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *