Hae
Love Beyond Words

Liian nuori äidiksi?

Ensisynnyttäjien keski-ikä on jatkuvassa nousussa: kun vuonna 1987 ensimmäinen lapsi saatiin 26,5 vuotiaana niin tänä vuonna keski-ikä on jo 29 vuotta. Eniten vauvoja syntyy 30-34 vuotiaille äideille. Tämän hetkisessä yhteiskunnassa pelko tulevaisuudesta on kova, joten lapsien saantia halutaan venyttää siihen asti kunnos oma taloudellinen tilanne on vakaa, mikä on toisaalta fiksua ja helpottaa lapsiperheen kokemaa stressiä valtavasti. Toisaalta taas lapsen saanti vanhempana lisää riskejä monella eri tavalla ja äidiksi tuleminen ei saata käydä enää niin helposti.
Tämän tilaston valossa olin aika nuori ensisynnyttäjä saadessani Lilianin 24-vuotiaana. Olinko silloin liian nuori äidiksi? Olin kaveripiirini ensimmäinen pitkän aikaan, joka sai lapsen. Alkuun vanhemmuuden tuoma vastuu ja vapauden menetys pelotti, sillä olin tottunut menemään miten huvitti. Lapsen saaminenhan tarkoitti automaattisesti pysähtymisestä ja omasta elämästä luopumista. Pikkuhiljaa kuitenkin ajatus äitiydestä sai minut puolelleen ja tajusin, ettei se tarkoitakaan mistään luopumista, vaan tärkeät asiat saavat uuden merkityksen elämässä. Nykyään ei ehkä kavereita näe niin usein, mutta silloin kun niitä näkee osaa tapaamisia arvostaa enemmän.

Olitpa minkäikäinen äiti tahansa, niin meitä kaikkia yhdistää yksi tekijä: mustat isot silmäpussit

Nuoresta iästä huolimatta en muista kenenkään ikinä arvostelleen sitä, että minusta tulee äiti ”niin nuorena”. Ehkä omaksikin ihmetykseksi olen saanut asiaan liittyen pelkkää positiivista palautetta, joista 3 muistan hyvin selkeästi. Muistan mieheni sanoneen ensimmäisinä päivinä, että ”onneksi olet siinä, sillä tiesit heti miten vauvaa käsitellään”. Alkuaikoina eräs ystäväni kouluajoilta, jota en ollut nähnyt pitkään aikaan sanoi myös huomanneen, että minulla on ollut vauvakuume jo pitkän aikaa. Yksi ystävistäni puolestaan sanoi, että  ”äitiyden roolin ottaminen on käynyt helposti, sillä olen hyvä ja huolehtivainen äiti, mutta osaan myös unohtaa äitiyden pitää hauskaa ilman lasta. ”

Paluttuani työelämään olen ehkä vielä paremmin sisäistänyt äitiyden merkityksen. Olenkin ehkä ollut jopa hieman yllättynyt miten luontainen rooli se on minulle. Olen luonteeltani rauhallinen ja huolehtivainen, joten minusta on ollut ihanaa, kun olen voinut hoivata ja hukuttaa pusuihin oman pienen lapseni. Toisaalta olen myös aika rento, joten osaan myös heittäytyä lapsen maailmaan ja olla ottamatta stressiä pienistä asioista. Rakastan myös kaikkea käsillä tekemistä, joten nautin siitä, että nykyään voin leipoa ja askarrella Lilianin kanssa. 

Rehellisesti en usko, että äidiksi tulemiseen on mitään oikea ikää, sillä ikinä ei ole oikeasti valmis äidiksi, ennen kuin ensimmäinen lapsi tulee. Kaikki peruspilarit elämässä voi olla kunnossa, mutta mikään ei silti valmista sinua siihen mitä arki oikeasti äitinä on. Olitpa sitten 16-vuotias tai 40-vuotias ensisynnyttäjä, niin arki voi olla yhtälailla helppoa tai vaikeaa vastasyntyneen kanssa. Itse tottakai koen, että 24-vuotta on erittäin hyvä ikä saada lapsia, sillä siinä iässä on yleensä opiskellut itselleen jonkun ammatin ja ollut työelämässä. Myös sitä huoletonta opiskelija elämää on ehtinyt viettämään monta vuotta ja  lapsen kanssa valvomiset jaksaa vielä ehkä hippusen paremmin. 

4 kommenttia

 1. mummo kirjoitti:

  Kivoja ajatuksia nuorelta äidiltä. Oma tyttäreni odottaa esikoistaan 28-vuotiaana ja miniä sai ensimmäisen lapsen lapseni 22-vuotiaana. Molemmat juuri silloin kun tuntui parhaalta.

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos! 🙂 Tärkeintähän onkin, että itsestä tuntuu sopivalle iälle tulla äidiksi juuri silloin kuuntelematta muiden mielipiteitä. (kunhan nyt ehkä ei meinaa ihan lapsena/teininä niitä lapsia hommata :D)

 3. Spireida kirjoitti:

  Itselläni on nuoret vanhemmat, oma äitini ehti täyttää juuri 17 kun synnyin! Ehkä siksi halusin itsekkin nuorena äidiksi, koska pidin siitä että vanhemmat ovat niin nuoria! Vaikka olemme aviomieheni kanssa olleet yhdessä sen 11 vuotta, on meillä nyt vasta ensimmäinen laps joka on 8½kk vanha ja itse olen nyt 28. Toisaalta harmittaa että meni tämä lapsen saaminen myöhäselle, mutta jos olisimme aikaisemmin saaneet poikamme, en tiedä kuinka suhteemme olisi sen kestänyt. Nuorempana kun oli yhtä jos toista murhetta ja masentuneisuutta kuvioissa! 🙁 eikä pojankaan saaminen ollut itsestään selvää, häntä kun toivoimme jo yli vuoden verran, ennen kun ilmoitti tulostaan!

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kaikki ei tosiaan mene niinkuin suunnittelee 🙂 Lapsen saanti ei ole ratkaisu, jos oma elämä on sekaisin. Onneksi nyt kuitenkin kaikki on hyvin ja saitte toivomanne lapsen! <3 Ja oothan vieläkin nuori 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *