Hae
Love Beyond Words

Sisarusrattailla vai ilman?

Vauvan syntyessä tulee ikäeroa olemaan 3v 3kk. Periaatteessa pärjättäisiin siis varmaan hyvinkin ilman sisarusrattaita, MUTTA minua kauhistuttaa ajatus, että yritän kantaa kainalossa yhtä rimpuilevaa 3-vuotiasta kaameassa lymimyräkässä työntäen samalla vaunuja. Tälläisellä kelillä ei paljon seisomalaudat auta ja hieman epäilen sitä, että Lilian jaksaisi reippaasti kävellä edes 50m metrin matkaa puolen metrin kinoksessa. Arjen helpottamiseksi päädyttiin siis ostamaan myös sisarusrattaat, jotka on varmaan kovassa käytössä ainakin näin talviaikaan. Tavoitteena on kumminkin päästä kodin ulkopuolella käymään harrastuksissa ja kaupoilla heti vauvan syntymän jälkeen. Lilian on viihtynyt tähän asti vielä todella hyvin rattaiden kyydissä varsinkin silloin kun vaatetta on päällä monta kerrosta ja pieniin jalkoihin iskee yllättäen väsymys heti kun ovesta astuu ulos. Kovin suureen investointiin ei kuitenkaan haluttu tässä vaiheessa ryhtyä, sillä luulen että taas kesän tullen neiti kävelee mieluummin itse ja väsyn iskiessä meillä on käytössä seisomalauta. Keräsinkin pienen vertailun halvemmista sisarusrattaista. 
Emman tuplat vaikuttavat perus näppäriltä rattailta. Yksi meidän kaipaama ominaisuus on kuitenkin erilliset kuomut, sillä Lilian tuskin ottaa nokosia rattaissa, joten hän ei varmaan hyppisi innosta, jos kuomu olisi koko ajan alhaalla. Kulkusuuntaa ei myöskään pysty kääntämään ja koen jotenkin hankalaksi, jos vauva ei ole minun suuntaan. Emma merkkiä löytyy mm. Lastentarvikkeesta.
Beemoon tuplat puolestaan vaikuttaa kaikinpuolin hyviltä. Niissä on isot renkaat, joka on ihan pakollinen ominaisuus talveksi. Myös molemmat istuinosat saa käännettyä kumpaan suuntaan tahansa ja runkoon pystyy kiinnittämään kovan kantokopan. Beemoon rattaita löytyy ainakin Jollyroomista.
Kaikista edullisin vaihtoehto löytyy kuitenkin viimeisimpänä. Pongasin näitä Carenan sisarusrattaita jossain vaiheessa Lekmeriltä 350e hintaan! Nämä vaikuttaa kaikin puolin hyviltä hinta-laatusuhteeltaan ja täyttävät kaikki meidän kriteerit: isot pyörät, erikseen säädettävät istuinosat, kulkusuunnan saa käännettyä kantokopalla ja erilliset kuomut. Pari miinustakin löytyi nopealla vilkaisulla, sillä jalkaosia ei saa säädettyä ja vaunukopan irroitus onnistuu pohjasta käsin. Lilianin kanssa olin tottunut pehmeään kantokoppaan, jossa kannoin hänet aina sisälle asti ja hän saattoi jatkaa uniaan siellä vielä hetken, joten saa nähdä kuinka se onnistuu tämän kanssa. 
Löydettiin onneksemme nämä Carenan tuplat todella edullisesti vähän käytettynä torista. Lisäksi meillä on Brio Smile vaunut, joihin saa myös liitettyä auton turvakaukalon. Näillä varmasti tullaan pärjäilemään aika pitkälle. 
Minkälaisia ratkaisuja teillä on ollut käytössä noin kolmen vuoden ikäeron omaamille sisaruksille? 

19 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä keskimmäisellä ja kuopuksella ikäeroa melkein tasan 3v. Sisarusrattaat, seisomalauta tai sisaristuin ei ollut meille edes vaihtoehto. Keskimmäinen ei ollut pitkään aikaan ennen vauvan syntymää istunut rattaissa, joten emme edes harkinneet niiden ostamista. Mutta. Koska me asutaan maalla kaukana kaikesta, niin meiltä liikutaan autolla aina joka paikkaan (kauppaan, puistoon, kerhoon, kavereille..), koska välimatkat ovat pitkiä, joten mitään tarvettakaan ei olisi ollut kuljettaa keskimmäistä enää kolmeveenä rattaissa. Rattaat ovat meillä vauvaa varten.

  Mutta nämä on niin näitä. Se mikä ratkaisu sopii toiselle, on jollekin muulle tuhoon tuomittu ajatus. Jokainen perhe tekee niin, kuten parhaaksi näkee. 😉

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Polkupyörä on ihan hyvä vaihtoehto 3v:lle, jos olosuhteet ovat sellaiset, että teiden auraus toimii (eikä kyseessä ole mikään ison maantien piennar tai vastaava missä lapselle olisi vaarallista ajaa). Muutaman sentin lumi ei vielä lapsenkaan pyöräilyä merkittävästi hidasta, mutta toki jos lunta on tiellä usein enemmän niin sitten se on ongelma.

 3. Anne kirjoitti:

  Ostin käytettynä juurikin nuo sun esittelyssä olevat Emman tuplat, koska halusin varmuuden vuoksi sisarusrattaat. Mutta aion kulkea myös niin, että isompi (2v.) on omissa rattaissaan ja vauva on kantoliinassa. Juurikin tuo taaperon kantaminen ei tule kysymykseen, mutta vauva on liinassa kevyt ja on vielä helppo työntää samalla isompaa rattaissa.
  Tykkään että on siis parikin eri vaihtoehtoa.
  Isompi jaksaa kyllä jo puoli kilometriä kävelläkin reippaasti.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä ikäeroa on päivälleen tasan 3 vuotta ja sisarusrattaat eivät olleet täälläkään edes vaihtoehto (taloudellisista ja tilasyistä ja koska en halua työntää sisarusrattaita :D), vaikka mielelläänhän esikoinen oli siihen asti rattaissa enimmäkseen istunut. Vauvan kotiutumisen aikaan oli vielä tosi kakkakelit, eli suht kova pakkanen ja päälle vielä hitonmoinen tuuli, mutta ilman valituksia matkat meni alusta lähtien. Seisomalauta meillä olisi ollut, mutta kaapin perukoille on jäänyt, sillä en ole kokenut sillekään mitään tarvetta. Eli oma tuntuma on se, että suurin osa juuri 3 vuotta täyttäneistä ei enää *oikeasti* rattaita kaipaa, vaikka se äidin/isän elämää saattaisi joskus helpottaakin 🙂 Sen verran vähän tämä meidänkin muksu oli aikaisemmin kävellyt ja nyt ei kuitenkaan mitään ongelmaa, kun on "pakko" kävellä. Autoa meillä ei ole, eli kävellen ja julkisilla kuljemme. Aikaa pitää vaan varata liikkumiseen vähän enemmän, sillä vajaa metrin mittaisen tyypin askel on tietysti lyhyempi kuin aikuisen. Olen huomannut myös sen, että nyt lapsen kanssa tulee juteltua matkoilla huomattavasti enemmän, kun kulkee siinä vierellä, eikä istu rattaissa. Ja tietysti oppii kauppareissuilla yms. paremmin yleisiä käytöstapoja, kun on konkreettisemmin mukana menossa, eikä passiivisesti istu rattaissa.

 5. Sue kirjoitti:

  Meillä ikäeroa 2v8kk ja löytyy nuo Emmat. Pärjäisi vallan mainiosti ilmankin, mutta ovat ihan kätevät joillain reissuilla, ostoksilla ym. Kevyet työntää ja nousee auton perään ok. ☺

 6. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Meillä tulee ikäeroksi about 3,5 vuotta ja koska vauva syntyy kesäkeleihin, niin tuplia kyllä en missään nimessä aio hommata 🙂 Lasten ikäeronkin ajatuksena mulla oli aina se, että tuplia en tule hommaamaan 😀 (ei nyt siksi että vihaisin tuplia – tykkään vaan vähän isommasta ikäerosta, joka nyt sitä jäi tähän 3,5 vuoteen, koska oma ikä). No joo, siis että meillä mennään Brio Go -vaunut + seisomalauta yhdistelmällä! Ostettiin jo tällä viikolla Go:hun vaunukoppa, eli selvittiin onneksi vaan 50e investoinnilla. Vielä pitää löytää se turvakaukalo, mutta onneksi vielä puoli vuotta aikaa 🙂

 7. Minna kirjoitti:

  Meillä ikäeroa on se 3,5vee. Veenu syntyi elokuussa ja Ellu potkutteli pyörällään vaunujen rinnalla, nyt talvikeleillä hän kävelee ja kulkee pulkassa. Hän on äärettömän reipas kävelijä, joten esim. kaupungilla hän on koko ajan kävellyt.

  Ostin seisomalaudan kaupunkireissuja jne varten, mutta myin sen juuri, käyttämättömänä. 😀 Meillä ovat etäisyydet sellaisia, että joko Ellu jaksaa kävellä tai sitten on lähdettävä joka tapauksessa autolla.

 8. Anonyymi kirjoitti:

  Jäi häiritsemään tämä virke: " Lilian on viihtynyt tähän asti vielä todella hyvin rattaiden kyydissä varsinkin silloin kun vaatetta on päällä monta kerrosta ja pieniin jalkoihin iskee yllättäen väsymys heti kun ovesta astuu ulos." Tyttö on minun mielestä jo sen verran iso, että omilla jaloilla voisi kulkea jo pitempääkin matkaa eikä hypätä rattaiden kyytiin heti pienen kiukun tullessa. Herääkin kysymys, että onko teillä ulos lähtiessä aina rattaat mukana, esim. juurikin siltä varalta jos lapsi "väsyy" ja haluaa työnnettäväksi? Ettei vaan olisi liian hyvälle opetettu 😉

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Äh,miten inhottava tuo aiempi anonyymin kommentti.:D Eiköhän nämä ole ihan lapsikohtasia juttuja,kun niin erilaisia 3 vuotiaita on. Meidän lapsille tulossa tasan 3v ikäero ja juurikin pohdin tätä samaa asiaa. Haluaisin pärjätä pelkällä seisomalaudalla ja en välttämättä tuplia haluaisi,mutta kun oikeasti miettii vaikkapa kauppareissuja kahden kanssa yksin; vauvalla iskee nälkä ja alkaa imettämään kaupassa,ja samalla leikki-ikäinen juoksee kaupan toiselle puolen ja ei usko mitä sanoo,(varmasti kaikilla ei aina 3v. lapsi usko kaikkea mitä sanoo),sillon olisi paljon helpompi kun isompikin istuisi rattaissa ettei mitään sen suurempaa pääse käymään. Tottakai lapsen pitää antaa kävellä mahdollisimman paljon ja saada liikuntaa yms,mutta joissain tilanteissa sisarustattaat varmasti helpottavat arkea kummasti,näin olen ainakin kuullut muutaman kaverini sanovan! -Jade

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo maalla se on aika erilaista, kun ei tarvii myöskään huolehtia siitä että isompi poukkoilis autojen alle 🙂 Silloin ei varmasti meilläkään olisi tarvetta sisarusrattaille, jos ois toinen auto ja/tai asuttas maalla. Silloin varmaan ainoo hetki milloin vaunut on käytössä on lenkit, jolloin pitäs mennä vaan esikoisen tahdissa 🙂

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tätä ei oo kyllä tullut edes ajatelleeksi. Meillä ollaan menty vaan potkupöyrällä ja en tiedä kuinka näppärästi sillä pääsis haalarit päällä 😀

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Itsekin ostin kantoliinan, jota pitäs harjotella käyttämään. Talvella sitäkään ei tule ehkä käytettyä, kun sitten pitäs laittaa vauvalle niin paljon vaatetta, mutta ehkä sisällä, jos tästä tulee sellainen sylivauva 🙂

 13. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hih ehkä sitä on välillä hieman mukavuudenhaluinen, kun haluaa että kaikki sujuis mahdollisimman sujuvasti 😀 Totta varmasti tämä ettei 3v oikeasti tarvitse rattaita, mutta välillä ne on niin helpot varsinkin kun yleensä on kiire. Meillä kauppaan ja lemppari puistoihin on reilu 1km, joten talvella matkanteko olisi aika hidasta ja sitten iskis väsykiukku.

 14. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meillä ei edes nää mahdu autoon, joten on varmaan käytössä vaan just sillon kun mennään pitemmälle puistoon tai vaunulenkile 🙂

 15. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo kesällä onkin kätevä, kun ei tarvii miettiä tälläsiä enää 😉 Toivottavasti löytyy myös turvaistuin. Senkin valmistus on varmaan lopetettu, kun Brion on korvannut se Britax, joka ei ole yhteensopiva nuihin Brion tuotteisiin? Meillä sattui onneksi olemaan Brion kaukalo ja sitten löydettiin vaunut alesta, kun oli poistuva tuote 🙂

 16. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo luulen kans ettei oikeasti tuolle seisomalaudalle tule käyttöä 😀 Voihan se olla ettei meilläkään neiti enää halua olla rattaissa, kun alkaa miettimään, että ne on vauvoja varten 😀

 17. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meillä ei oikeestaan oo rattaat olleet käytössä moneen kuukauteen, koska arkena ei keretä käydä missään pitemmällä puistoissa tms, mutta nyt kun oon jäänyt kotiin, niin aikaa on lähtee ja ne puistot ja harrastukset sijaitsee reilun 1km päässä. Tällöin koen varsinkin vauvan kanssa, että talvella en halua kuluttaa puolta päivää siirtymiseen, koska vauvalle saattaa tulla nopeastikin nälkä ja Lilianistakin olisi varmaan mukava viettää jokunen hetki puistossa ennen kuin pitää taas lähteä sisälle.

  En näe kuitenkaan siinäkään mitään väärää, jos 3v haluaa tulla rattaiden kyytiin milloin haluaa, sillä tuskin hän niissä kuitenkaan enää kovin kauaa viihtyy 🙂

 18. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahhah joo 3-vuotiaita on kyllä joka lähtöön ja koskaan ei tiedä mitä ne seuraavaksi keksii 😀 Ei niiltä voi vaatiakaan yhtäkkistä aikuistumista, kun vauva syntyy, vaan kasvu tapahtuu omaan tahtiin. Ja vaikka ne osaiskin käyttäytyä hienosti joka paikassa ennen vauvaa, niin vauvan syntymä voi muuttaa kaiken ja yhtäkkiä onkin kaksi vauvaa 😀 Mut eihän siinä mitään häviäkään jos on eri vaihtoehtoja liikkumiseen, sillä vain ajan kanssa selviää mikä on sitten itselle se paras, mutta ei ainakaan turhaa stressiä kannata ottaa siitä miten pääsee paikasta a paikkaan b. Tärkeintä on että pääsee liikkumaan ja myös esikoinen pääsee näin eri harrastuksiin ja tapaamaan kavereita 🙂

 19. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Itseasiassa, meidän runko on tosiaan BRITAX Go, että siihen varmasti löytyy helpommin. Yksi tutun käytetty on jo varauksessa, täytyy vaan varmistaa, että se sopii runkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *