Hae
Love Beyond Words

Omat vai yhteiset rahat?

Tällä viikolla Marja Hintikka Livessä päästiin varmasti monessa perheessä puhuttuvaan aiheeseen: raha. Meillä raha ei aiheuta draamaa, vaikka kuittaillaan aina puolin ja toisin toisen ostokäyttäytymistä. Miehen mielestä lastenvaatteita on liikaa ja itse valitan, kun koko ajan pitää laittaa rahaa johonkin kalliiseen, jota ei välttämättä just sillon tarvitse. Rahasta valittaminen on sinäänsä aika turhaa, sillä suurimman osan ajasta me molemmat ollaan tienattu, joten molemmilla on oikeus käyttää rahat miten itse kokee parhaaksi. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys mikäli toinen painaa pitkää päivää, niin miksei hän saisi myös hemmoitella välillä itseään ansaitsemalla rahalla? Toki lasten ollessa pieniä ja äidin ehkä ollessa kotona pitää muistaa, että äidillä on myös rankka työ kotona, jota ei valitettavasti arvosteta rahallisesti. 
Rahat meillä on oikeestaan ollut ihan alusta lähtien yhteisiä, vaikka molemmilta omat pankkitilit löytyykin. Laskujen suhteen mies maksaa enemmän, sillä hän tienaa enemmän. Itse hoidan yleensä kaikki lastentarvikkeisiin- ja vaatteisiin liittyvät menot, pienemmät laskut sekä osan ruokamenoista. Meille on itsestään selvää, että kun olemme perhe, niin myös kaikki rahat ovat yhteisiä mitä talouteen tulee. Mikäli meillä olisi entuudestaan velkoja, niin niistä toki huolehtisimme yksin, eikä toisella olisi velvollisuutta maksaa esimerkiksi opintolainaa. 
Raha merkitsee meille arjen helppoutta. Elämä on huolettomampaa, kun ei tarvitse ruokakaupassa miettiä tarvitseeko koko viikko syödä puuroa ja makaroonia tai voiko ostaa uuden tietokoneen, jos entinen hajoaa. Raha tuo myös luksusta arkeen, kun voi tehdä asioita yhdessä, kuten matkustella tai syödä ravintolassa. Nykyään rahaa kuluu enimmäkseen yhteisiin asioihin, kuten asumiseen, ruokaan, autoon ja matkoihin. Itse tuhlaan myös paljon Lilianiin, sillä lastenvaatteet nyt vaan on niin suloisia! 
Olemme molemmat tarkkoja talouden suhteen ja haluamme, että rahaa on, joten mitään ylilyöntejä emme koskaan tee tuhlaamisen suhteen. Itse olen ollut ennemminkin säästelijä kuin tuhlaaja ja aika usein koitan jarrutella isompien hankintojen suhteen. Olen myös todella tarkka siitä, että saan rahaa täysin oikean summan. Minusta on todella huolestuttavaa, että ihmiset yleensä luottavat siihen, että heidän tililleen tulee automaattisesti täysin oikea summa palkkaa kuukausittain ilman että he vaivautuvat sitä tarkistamaan. Olen huomannut esimerkiksi omassa palkassa vuoden sisällä isojakin virheitä ja myös viimeisimmässä äitiysraha päätöksessä oli jätetty kokonaan huomioimatta  yli 2000e edestä tuloja, jotka olisivat tehneet todella ison loven kuukausittaiseen äitiyspäivärahaan. Kannattaa muistaa, että näitä päätöksiä ja palkkoja laskee vain ihmiset ja yleensä ne menevät monen eri viranomaisen kautta, jolloin virheitä voi sattua.

Minulle oli viimeksi kova pala elää enimmäkseen miehen rahoilla ollessani äitiyslomalla, sillä olen tottunut tekemään myös ntojen ohessa töitä niin ettei lainarahaan ole koskaan tarvinnut turvautua. Summa, jonka äitiyslomalla menettää ansioina kuulostaa hurjalta, mutta tärkeämpää on kotiäidin työ lasten ollessa pieniä. Äitiysloma aika vaatiikin  molemmilta venymistä, sillä tulotaso tippuu viimeistään hoitovapaan alkaessa todella paljon. Olisi toivottavaa, että mies tässä vaiheessa osaisi myös arvostaa naisen työtä kotona ja elää sen ajan säästeliäämmin mikäli äiti haluaa olla mahdollisimman pitkään kotona lasten kanssa. 

Miten teillä hoidetaan raha-asiat? 

4 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Meilläkin homma menee just noin. 🙂 Meillä on omat tilit, mutta yhteiset rahat, palkkapäivinä aina katsotaan, kumpi maksaa minkäkin laskun ja kumpi siirtää säästötilille tai toiselle käyttörahaa. Aloimme olla yhdessä rahattomina opiskelijoina, sitten mie olin töissä kun mies vielä opiskeli, joten meille on ollut ihan luontevaa jakaa rahoja myös nyt kun mie olen kelan tuilla kotona. 🙂

 2. Unknown kirjoitti:

  Meille oli oikeastaan itsestäänselvyys heti alusta asti että rahat ovat yhteisiä. Tili on yhteinen ja sinne menee molempien tulot. Tilanne on pysynyt samana äitiyslomalla ja aina toisen (ja välillä molempien) opiskellessa. Tämä toki vaatii sen että kulutustottumukset ovat samanlaiset ja isommista hankinnoista keskustellaan. Kuten itsekin kirjoitit, meillä vaimo laittaa mielellään rahaa lastenvaatteisiin ja itse ostan kalliimpia tavaroita.

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kuulostaa fiksulta! Ois aika kurjaa, jos toinen "omis" rahat, sillä yhdessähän sitä tässä eletään 🙂 Tulee yleensä molemmille hetkiä, kun rahatilanne ei ole se paras 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahah eli ihan samanlailla 😀 Joskunhan voi olla, että lapsiin menevät kulut on jopa isommat mitä nuo yksittäiset elektroniikka ja sisustusjutut, mutta sitten tulee vielä se suurin erä, eli asuminen, joka menee lähes täysin miehen tililtä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *