Hae
Love Beyond Words

Neuvolatädin merkitys

Jokainen varmasti muistaa sen kutkuttavan tunteen, kun ensimmäistä kertaa astuu neuvolan ovista sisään ja kohtaa neuvolan tädin. Kaikki on uutta ja kysymyksiä tulee miljoonittain. Mukaan saa nipun erilaisia esitteitä, mutta yleensä itse vauvan olemassa oloa ei varmisteta millään lailla. Tällä ensimmäisellä käynnillä kuitenkin luodaan mielikuva neuvolan tädistä, johon tulee yleensä vuosien mittainen suhde. Neuvolan tädillä on suuri merkitys jo heti alkumetreistä lähtien siihen miten raskauteen suhtautuu ja osaako hän luoda odotuksesta mahdollisimman stressittömän matkan kohti vauva-arkea. Valitettavasti matkan varrella yleensä kohtaa paljon myös sijaisia ja neuvolan täti saattaa muuttua monta kertaa. Minulle on osunut yhteensä 7 eri ammattilaista, joista suurin osa on onneksi ollut mukavia. Tärkeintä kuitenkin on, että lasten – ja äitiysneuvolassa on se sama täti, joka tuntee sinut ja lapsen tarpeet parhaiten. Joukkoon on myös mahtunut hieman kokemattomimpia vastavalmistuneita, joiden hermostuneisuus on tarttunut ajoittain myös minuun, vaikka olen koittanut pitää rennon otteen odotukseen. 

En voisi olla kuitenkaan tyytyväisempi omaan (sekä tietysti Lilianin ja vauvan) neuvolatätiin. Hän on todella ammattitaitoinen, mutta myös erittäin rento. Ikinä ei ole täytynyt lähteä ahdistuneena neuvolasta miettien olikohan kaikki nyt varmasti hyvin. Hän osaa luoda myös Lilianin kanssa rennon ilmapiirin, eikä ota stressiä tai pakota häntä tutkimuksiin, mikäli hän ei heti lämpene. Hän varaa käyntiin niin paljon aikaa kuin on tarpeen, että neiti on saanut eka rauhassa tutustua. Myös minun kohdalla hän on osannut sanoa aina ne oikeat sanat. En kestäisi sellaista tätiä, joka koittaa tyrkyttää omia mielipiteitään tai neuvojaan lapsen hoitamisen suhteen. Hänelle on tärkeintä ollut, että äiti ja sitä kautta koko perhe voi hyvin, eikä esimerkiksi saarnaa täysimetyksen puolesta tai tuomitse äitejä, jotka menevät välillä siitä mistä aita on matalin. Toisaalta taas, jos olen kokenut jonkun asian kanssa hankaluuksia, niin hän on osannut rohkaista ja kertoa esimerkkejä asioista mitkä voisivat toimia. 
Molemmissa raskauksissani on kulkenut raskausajandiabetes mukana ja myös tähän suhtautuminen vaihtelee eri tätien kesken. Toiset syynäävät mittaustulokset tarkkaan läpi, kun taas toiset suhtautuvat rennosti muutamaan ylitykseen mittausjaksojen aikana. Tuntuu, että jotkut eivät ole edes ottaneet selvää mitä raskausdiabetes tarkoittaa ja miten eri tavoin se voi näkyä odottajilla. Toiset laittaisivat kaikki erikoisdieetille, missä ei sallita mitään mikä vahingossakin saattaisi nostaa sokereita. Toisilla edes tämä ei auta sokerin nousun kanssa, kun taas toiset voivat syödä radista huolimatta ihan normaalisti koko raskauden ajan ilman, että arvot heittelevät. Huolestuttavaa on myös, ettei kaikki edes tiedä missä ongelmasta on kyse, sillä raskausdiabes ei välttämättä tarkoita sitä, että sokerit eivät laskisi nopeasti syönnin jälkeen vaan sitäkin tärkeämpää on erityisesti syödä säännöllisesti niin ettei sokerit lähtisi nousuun elimistössä. 
Neuvolatäti on kuitenkin se henkilö, johon luotat raskaus- ja vauva-aikana kaikkein eniten. On erityisen tärkeää, että omaan tätiin pystyy luottamaan niissä vaikeimmissakin asioissa, sillä jo sillä itsestään on suuri merkitys omaan fiilikseen odotuksen ja vauva-arjen keskellä. 
Minkälainen neuvolatäti teiltä löytyy? Oletteko olleet tyytyväisiä? 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *