Hae
Love Beyond Words

Raskaudelle uhrattu vartalo

Raskaus saa aikaan kropassa ihmeellisiä muutoksia. Ennen ensimmäistä raskautta kuvittelin, että raskaana ollessa maha vaan kasvaa ja sitten se häviää. On kuitenkin aika harvassa ne naiset, jotka selviävät raskausajasta pelkällä vyötärönympäryksen muutoksella. Toisen raskauden kohdalla huomaan raskauden tuomat muutokset yhä selkeämmin, enkä voi kuin hämmästellä mihin kaikkeen naisen keho on luotu. Jo pelkästään mahan kasvaminen on ihmeellistä, sillä se pystyy venymään useita kymmeniä senttejä, jonka jälkeen se palautuu toisilla lähes samanlaisiin mittoihin mitä se oli ennen raskautta. Muutokset kehossa on jokaiselle omanlaisensa. Toisilla koko kroppa on arpien täyttämä ja jalkoja on vaikea erottaa enää turvotuksen keskeltä. Toisilla taas vatsa näyttää vielä synnytyssalissa pieneltä iltaturvotukselta. 

Toisella kerralla olen osannut nauttia enemmän raskaudesta mahan kasvamisen myötä. Olen kulkenut ylpeänä kireissä vaatteissa, jotka korostavat mahaa ilman että olen murehtinut ylimääräistä rasvakerrosta mahan alueella. Olen ihastellut kasvavaa vatsaa päivittäin peilistä ja saanut energiaa, kun vauva on myllännyt mahan sisällä. Olen tähän asti selvinnyt myös ilman arpia tai suurempia turvotuksia, joten en ole kokenut yhtään negatiivista tunnetta muuttunutta kroppaa kohtaan. 
Odotusajan lähestyessä loppuaan lienee kuitenkin selvää, että mahassa ei enää asu se muutaman sadan gramman painoinen sintti, vaan ihan oikea vauva, jonka kantaminen on raskasta. Kroppa on täydellisesti vielä lainassa hetken hänelle ja aamuisin olo on kirjainmellisesti sellainen, että joku on potkinut sinua koko yön. Maha on niin iso, ettei joudun tarkoin harkitsemaan miten pystyn kurottamaan jonkin esineen lattialta saati sitten pääsemään ylös sieltä. Myös kumartaminen eteenpäin ei tule ollenkaan kysymykseen ja kauhulla ajattelen niitä päiviä, kun neiti 3v heittäytyy hankalaksi ja ei saa omia vaatteitaan ylle. Rimpuilevan 3-vuotiaan pukeminen sylissä on lähes mahdoton tehtävä, kun omatkaan vaatteet eivät tahdo osua päälle. Kiloja kertyy myös jokaiselle raskauden myötä enemmän tai vähemmän. Itse olen vielä alle 10kg kertymässä, mutta jokainen voi jo kuvitella, että yhtäkkinen painonnousu rasittaa joka osaa kehosta. Viimeisen kuukauden aikana painontunne mahassa, selässä ja alapäässä on lisääntynyt kerralla paljon, joten pitkien matkojen käveleminen on tällä hetkellä aika tuskaista. 
Ei mulla muuta, nautitaan niistä viimeisistä hetkistä raskaana, eikö? 😉 

Mitkä raskauden tuomat muutokset olette kokeneet pahimpana?

8 kommenttia

 1. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Alle 10kg kuulostaa ihan huikealta! Itsehän otin Nopsua odottaessa 18kg 😀 Katsotaan miten nyt käy…

 2. Anne kirjoitti:

  Täällä on nimenomaan nyt toi järkky paineentunne alapäässä! Liitoskipuja nää kai on?
  Tsemppiä loppuraskauteen!

 3. Annika kirjoitti:

  Uhmaikäisen 2v pukeminen on kyl taitolaji ison vatsan kanssa. Meillä tyttö on heittäytynyt täysin avuttomaksi ja jos johonki pitää mennä, niin ähinällä puen. Ei edes ulospääsy toimi hyvänä houkuttimena enää 🙂

 4. Maria Kojola / Nyt Heti kirjoitti:

  Mulle tuli reilu 20 kg painoa ja lisäksi vielä arpia kamalasti pitkin vatsaa, kylkiä ja reisiä. Onneksi puolet painosta lähti itsestään ja loput lähtee toivottavasti imettämällä ja kohtuullisilla elämäntavoilla. 😀

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Noo ne on niin yksilöllisiä numeroita, joillain ei auta sekään vaikka koittas elää suht terveellisesti, niin kiloja vaan tulee. Mut viimeksi selvisin kyllä todella helpolla, kun tais tulla yhteensä 8kg, jotka lähti parissa viikossa suklaadieetillä. Tosin ne ne alko tulla takas, kun imetys loppui 😀

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Toivottavasti vauva poraa tietä läpi sieltä 🙂 Mulla nyt painaa enemmän selässä :/

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oivoi, meillä kyllä toimii yleensä se että pääsee ulos, kun ei tuo neiti jaksa olla koko päivää sisällä. Nyt oon mennyt ite pukee toiseen huoneeseen ja sillä välin Lilian on jo pukenut kaikki vaatteet päälle.

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Imetys on kyllä hyvä dieetti 🙂 Mut ei auta stressata kiloista, vaan nauttia siitä ajasta pienen kanssa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *