Hae
Love Beyond Words

Uusi rooli isosiskona

Vaikka vauvan tuloon koittaisi kuinka valmistella tulevaa isosisarusta, on vauvan tulo kotiin varmasti aika shokki. Meillä luettiin Lilianin toiveesta joka ilta ennen vauvan syntymää ”minusta tulee isosisko” -kirjaa, joka varmasti helpotti jonkun verran tajuamaan minkälaisia vauvat oikeasti on. Tärkeimpiä pointteja kirjassa oli, että vauva nukkuu ja syö paljon (vauvasta ei ole siis heti leikkikaveriksi ja syöminen vie paljon aikaa päivästä), vauva on kiinnostunut isosiskon tekemisistä ja oppii koko ajan uutta tältä ja erityisesti se, että vaikka vauva vie paljon aikaa, niin Lilian on silti yhtä rakas. Viimeinen kohta onkin se hankalin ymmärtää näin pienen silmin.
Ennen vauvan syntymää kuvittelin mielessäni minkälainen isosisko Lilianista tulee ja ensimmäiset viikot hän on ollut juuri sellainen: pikkuveljestä on tullut hänen elämän tärkein osa ( tai vanhemmat taitavat vielä tässä iässä viedä voiton :D). Kaikki vauvan hereillä olo ajat hän haluaisi halailla, pussailla, hoivata, vaihtaa vaippaa, syöttää, pukea ja olla ihan kaikessa mahdollisessa mukana. Ongelmia siis lähinnä tuottaa se, että hän välillä innostuu liian rajuihin rakkauden osoituksiin, jolloin kiukkua syntyy, kun häntä pitää koko ajan rauhoitella käsittelemään vauvaa varovaisemmin.

Hän on myös ottanut todella hyvin sen, että vauva on yleensä koko ajan mukana kaikessa ja yleensä jomman kumman meidän sylissä. Ainoa asia mikä vauvan sylittelyssä häntä häiritsee on imetys, sillä vauva syö hänen mielestään liian pitkään tai hän haluaisi itse syöttää vauvaa pullolla. Varsinkin silloin, kun vauva herää unilta ja kiva leikki keskeytyy on se vielä aika vaikea hyväksyä.  Hän ei kuitenkaan yritä kiilata syliin, mutta heti paikan vapauduttua hänkin haluaa huomiota (toki kainaloon voi aina tulla, mutta eihän se nyt ole sama asia..). Kerran hän on ilmaissut selkeästi omaa mustasukkaisuutta sanomalla, että vauva voisi mennä toiseen huoneeseen, kun vauva tuli mukaan myös iltasatuhetkeen. Kerran hän myös sanoi ison kiukkupuuskan jälkeen, että hänellä on vaan ikävä äitiä ja siksi harmittaa. Arvaatte varmaan miten paha mieli tästä tuli itselle, kun on minuuttia aiemmin kiukunnut samalla mitalla neidin vauvamaisesta käytöksestä.
Tällä hetkellä se suurin draama saadaan vaatteiden kanssa, sillä niitä pitää pukea niin älytön määrä, joka kiukuttaa kyllä meistä jokaista. Aikaisemmin neiti on osannut pukea täysin itsenäisesti ulkovaatteensa jokaista yksityiskohtaa myöten, mutta nyt pelkkä haalarinkin pukeminen saa raivon aikaan. Onneksi se kesä tulee kohta.

Lilianin käytös ei juurikaan ole muuttunut kotioloissa, kunhan hänelle antaa tarpeeksi huomiota vauvan ollessa unten mailla. Sen sijaan vieraiden tullessa neiti saattaa pistää pystyyn kunnon shown. Aikaisemmin kaikki tulivat katsomaan meidän prinsessaa, mutta nyt Lilian joutuu katsomaan vierestä, kun ihastelun kohteena onkin jokin muu. Voin kuvitella kuinka se kirpasee kovasti meidän neidin itsetuntoa ja se myös näkyy. Mikäli kylässä on jokin saman ikäinen leikkikaveri, niin tilanne on yleensä parempi ja eilenkin neiti käyttäytyi todella reippaasti, kun olin aikaisemmin pitänyt pikku saarnan hyvästä käytöksestä. Jospa siis kyläilytkin alkaisivat sujumaan kunhan vaan myös neiti saa ansaitsemansa huomion meidän perheen ainoana prinsessana 😉 .

4 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Tsemppiä teille! Meidän Lilianin ikäisellä isosiskolta tulee kohta vuosi täyteen isosiskoilua, ja todella ihanasti nyt leikkivät yhdessä ja toinen toistaan viihdyttävät (toki veli välillä sotkee leikit, ei saa tulla jne. mutta suurimman osan ajasta menee yllättävän hyvin jo "leikit" yhteen ja sanomattakin selvää että sisko saa aina ne parhaat naurut <3 )
  Tuosta pukemishpmmasta tuli mieleen että voi olla että koska veljeä puetaan (riisutaan, vaihdetaan vaippaa, imetetään, kanniskellaan jne) että isosiskokin voi vaan nyt (hetkellisesti) kokea että hänkin haluaa sitä läheisyyttä ja apua siinä pukemistilanteessa. Vanhemmille siis toivotan kärsivällisyyttä, uskon että tuo on ohimenevää ja omasta mielestäni myös isosisko saa olla pieni ja tilanteen mukaan häntä myös puetaan jos niin haluaa, meillä ei enää yleensä ei halua, etenkin jos ollaan ajoissa ja äitikin hyvillä mielin ja kiireettä pukemistilanteessa 😉

 2. Koivulan emäntä kirjoitti:

  Tsemppiä! Ihanaa lukea muiden kokemuksia, miten pikkuinen sisar on otettu vastaan. Kylläpä alkaa täällä jännittää. ?

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, kiitos paljon kommentista. Sain tuosta paljon ajattelemisen aihetta ja lopetin vaatimukset pukemisen suhteen ja nyt onkin mennyt paljon paremmin. Yleensä vihjaan hellävaraisesti pukemisesta, mutta jos neiti ei mene itse pukemaan niin puen hänetkin, mutta aika monesti hän pukee kyllä itsensä. Hänestä kyllä huomaa niin selvästi, että hän vaan kaipaa enemmän läheisyyttä nyt ja hän haluaa varmistella, että hänkin on vielä olemassa 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hih, hyvin se varmasti menee! Kaikki varmasti vaatii sopeutumista uuteen tilanteeseen, mutta nopeasti sitä uuteen tilanteeseen tottuu ja tuntuu, että vauva ois aina ollut mukana 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *