Hae
Love Beyond Words

3-vuotiaan loppumaton puhetulva

Nyt kun olen taas kotiäitinä koen ja näen nämä niin sanotut ”lapsen eri vaiheet” jälleen aitiopaikalta. Töissä käydessä ei paljon uhmaraivarit hetkauttaneet, kun kaikki arkipäivät ”sai” kuitenkin olla töissä. Muutenkin arki meni niin nopeaa ettei iltasin juuri muuta kerennyt tehdä lapsen kanssa kuin arkipuuhat. Turhautumiselle ja tylsistymiselle ei paljon jäänyt aikaa.
Tällä hetkellä neidillä on menossa vaihe, jossa puhetulva on loppumaton. Päivässä ei liene minuuttiakaan etteikö hän kysyisi, juttelisi, laulaisi tai huutaisi. Ja hänellä tuppaa olemaan myös erittäin voimakas ääni, joten voi luoja, että olen puhki illalla. En osannut arvatakaan, että jonkun puheensorina voi uuvuttaa näin paljon. Töissä totuin omaan huoneeseen ja rauhaan, joten jatkuva puhetulva on alkuun aika outoa. Ehkä osakseen tämä on vielä sitä, että Lilian haluaa jatkuvaa huomiota kysymyksillään. Hänellä on varmasti myös kova tarve purkaa sosiaalista energiaa, sillä tämä on päiväkotiin verrattuna täysin erilainen ympäristö. Päiväkodissa oman itsensä esiintuominen lienee välttämättömyys, että omat tarpeet tulee kuulluksi. 

Jäädessäni äitiyslomalle suurin huolenaihe oli se, että Lilianilla olisi tylsää kotona. Ehkä osaksi tämä puheripuli on myös sitä, sillä jos hän ei saa heti vastausta tai vastaus ei tyydytä saattaa hän jäädä jankuttamaan samaa asiaa. Isoksi osaksi kuitenkin jatkuva äänenkäyttö on mielikuvituksen tuotetta, sillä hän puhelee leikkien lomassa nukeilleen. Käytös yleensä muuttuu aina radikaalisti, jos hänellä ei ole mitään järkevää toimintaa toisten lasten kanssa, jolloin hän menettää oma-aloitteisuuden leikkien keksimisten suhteen, jolloin hänellä on myös kova tarve saada koko ajan huomiota omalle tekemiselle. Ihan ymmärrettävää, sillä kaikista eniten varmasti tuon ikäinen saa inspiraatiota kaikkeen tekemiseen muiden leikeistä.

Lapsen kasvatuksen yksi suurimmista haasteista onkin se, jos lapsen luonne on täysin erilainen verrattuna vanhempien. Lilian on luonteeltaan temperamenttinen, sosiaalinen ja tyttö, joka tekee kaikkensa saadakseen haluamansa. Itse puolestaan olen luonteeltani rauhallinen. Välillä ollaan törmäyskurssilla neidin kanssa, kun toinen haluaa leikkiä hippaa koko päivän ja toinen haluaisi välillä istahtaa ja rauhoittua. Lilianin kasvaessa hän on onneksi oppinut myös nauttimaan rauhallisemmista leikeistä ja tykkää myös näperrellä pikkutarkkoja juttuja käsillään, mutta loppumattomalle puheensorinalle ei sen sijaan loppua näy. Välillä tekisi mieli pyytää häntä olemaan hiljaa hetken, mutta olisi aika julmaa tällä tavoin kieltää hänen tarpeitaan ilmaista itseään. Loppujen lopuksi onhan se ihana, kun tyttö niin nauttii laulamisesta ja osaa muutenkin ilmaista itseään, ehkä aikuiset vaan aina ajattelee asioita liikaa ja ei osaa heittäytyä höpötyksen maailmaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *