Hae
Love Beyond Words

Voihan 4 kuukauden hulinat

Tähän asti kaikki vauvavuoteen kuuluvat ”hulinat” ovat menneet kivuttomasti, vaikka näitä eri kausia on riittänyt 4kk aikana jo vaikka kuinka paljon. Ekan vauvan kohdalla onneksi oppi sen, että jokainen vaihe loppuu lopulta ja mikään päivä ei ole koskaan samanlainen. Koen, että 4kk hulinat on kuitenkin itselle tähän mennessä se pahin koettelemus, sillä se on hävittänyt pienimmänkin rytmin meidän päivästä. Hulinat alkoivat yöllisellä ”tiheänimun” kaudella, jota on nyt jatkunut enemmän tai vähemmän vajaa kuukausi. Maitoo on tankattu  2 jälkeen tunnin / puolen tunnin välein tai sitten vaan haettu läheisyyttä. Itseltä yleensä tämä menee vähän ohi, sillä olen koko ajan kuitenkin puoli unessa. Ehkä tästä tissillä olemisesta johtuen maitotilaus on mennyt pojalla vähän överiksi ja nyt sitä maitoa suihkuaa oikein kunnolla. Nyt hän on sitten  koko ajan tukehtumassa tissillä, joten ote irtoaa melkeen samantien ja alkaa kova huuto. Lopulta koko hommasta ei tule mitään ja syöminen lopetetaan ennen kuin ollaan kylläisiä.

”4 kuukauden hulinat alkoivat yöllisellä ”tiheänimun” kaudella, jota on nyt jatkunut enemmän tai vähemmän vajaa kuukausi. Ehkä tästä tissillä olemisesta johtuen maitotilaus on mennyt pojalla vähän överiksi ja nyt sitä maitoa suihkuaa oikein kunnolla.”

Tästä tietenkin seuraa, että päikkäreille mennessä maha ei ole täynnä, joten päikkärit on tosi lyhyitä. Olen saanut heittää viime aikoina hyvästit sille varmalle klo 9-11 ajanjaksolle sijoittuville päiväunille, jolloin on päästy tekemään Lilianin kanssa omia juttuja ja viettämään aikaa puistoissa rauhassa. Tämän myötä myös neiti on ollut entistä kiukkusempi, kun vauva on herännyt samantien, kun ollaan oltu puistossa ja sille on tietenkin iskenyt heti nälkä. Välillä koko päivä on ollut yhä nukuttamista, sillä lyhyet päikkäripätkät eivät kovin pitkälle riitä. Paljon leikkiaikaa yhdessä Lilianin kanssa ei päivälle jää puhumattakaan siitä, että pienen osan vauvan päikkäriajasta voisi itse istahtaa alas kahvikupin kanssa. 

Vauvan uni muuttuu pois vauvaunesta

Luin vasta faktatietoa 4kk iästä, jolloin nukkuminen muuttuu pois vauvaunista, jolloin heti vajotaan syvään uneen. Nyt syvään uneen pääseminen saattaa kestää ja unisyklien välillä saattaa tulla vaikeuksia päästä takaisin syvään uneen itsenäisesti. Erityisesti tämän voi huomata siinä ettei paljon enää nukuta sillon, jos tullaan kotiin ja Lilianilla on huuto päällä. Myös vauvaa joutuu oikeasti jo nukuttamaan. Aikaisemmin on riittänyt, että maha on täynnä ja vaunut lähtee liikkeelle. Välillä uni on tullut jo kun on saatu vaatteet päälle. Varsinkin nyt, kun vaunuissa ei välttämättä ole tarvinnut olla kuin sisävaatteet, niin tilaa on paljon, mikä on innostanut potkimaan ja tutkimaan käsillä eri paikkoja. Unen tulo on saattanut kestää pitkänkin aikaa, vaikka vaunut on liikkuneet. Onneksi näin kesän tullen varmasti saadaan jotain tolkkua päiväuniin, kun kiinteät alkaa. Tämän myötä  ruoka-ajat selkeentyy ja ruoka myös täyttää ihan eri tavalla. 

Tämä kuva nyt ei ehkä liity muulla tavalla aiheeseen, kuin että onneksi muru jaksaa olla päivänsäde katkonaisista unista huolimatta. Ihanaa kun herätessään vauvat on AINA hyvällä tuulella. Tänäänkin aamulla heräsin siihen, kun minityyppi nipistelee mua naamasta ja naureskelee. Okei klo 6.00 ajankohtana on ehkä liian aikainen minulle (ja Lilianille, joka ei osaa nukkua, jos kuulee että muut on hereillä). Mut eihän nyt siitä voi tulla kuin hyvälle tuulelle, kun saa heräillä iloisen kaverin vierestä. 

Onko teillä 4kk ikä ollut jotenkin erityisen haastava? 

4 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Täällä pikku neiti vähän reilu 4 kk. ja kuulostaa niiin tutulta. Meillä juuri kuvailemasi kaltaisia yöt olleet tässä nyt kohta kuukauden. Eikä päivälläkään meinata enää nukahtaa millään. Tsemppiä sinne. Toivotaan että tämäkin vaihe menee nopeasti ohi. -Tuija

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tsemppiä sinnekin! Varmasti tääkin vaihe menee ohi ja sitten helpottaa nukkumiset 🙂 Meillä eilen unta riitti isin vieressä päivällä melkeen pari tuntia. Meillä nukahtaa yleensä aika hyvin väsyneenä vaunuihin, mutta jos ajoitus on väärä, niin ei niinkään helposti 😀

 3. Katja / Kurkistus kirjoitti:

  Ihana hymyilijä ? Tsemppiä hulinoihin, toivottavasti helpottaa pian!

  Mun poika on nyt 8 kk, ja kauhulla muistelen tuota hulinajaksoa. Meillä se alkoi 3 kk tiheänimulla ja jatkui liki viisikuiseksi asti. Yöt meni kuivailemallasi tavalla ja päivisin oli myös melkoista känkkäränkkää. Jälkikäteen uskon, että syynä oli pitkälti yliväsymys, kun uni oli niin katkonaista päivin ja öin. Meidän vauva on aina ollut melkoinen sylitapaus, mutta tämä hulinajakso etenkin meni kokoajan sylissä tai manducassa. Vietettiin myös paljon aikaa jumppapallolla hytkyen, kun ei imetys muuten tahtonut päivisin onnistua. Myös päiväunet nukuttiin vain äidin sylissä. Meillä tähän hulinajaksoon kuului myös hirvittävä huuto yöunille käydessä. Siihen ei lopulta auttanut kuin aika, vaikka helpotusta haettiin niin aikaisemmasta unille käymisestä, iltapesujen poisjättämisestä sekä iltojen rauhoittamisesta. Onneksi kaikki vaiheet loppuu aikanaan ?

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo se on lohduttavaa aina ajatella, että yleensä nää vaiheet menee jossain vaiheessa ohi 🙂 Tuo yliväsymys on varmasti pääsyy miksi kaikki unet menee huonoksi. Meilläkin jatkuu nää todella katkonaiset päikkärit ja yönunet. Ehkä sitten kun 5kk kohdalla aloitetaan puuroa, niin uni riittäs pitemmäksi aikaa. Nyt on alettu vetää koko yö 1-2h pätkissä :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *