Hae
Love Beyond Words

Patrik 5kk

Viime viikolla tuli täyteen 5 kuukautta. Enää kuukausi ja maaginen puolen vuoden ikä on saavutettu. Kesällä tämä aika tuntuu vaan lentävän, sillä koko ajan tuntuu olevan jotain ohjelmaa ja tekemistä. 4-5kuukauden  välinen ikä on ollut kuitenkin kehityksen kannalta merkittävä, sillä ollaan aloiteltu soseet ja opittu kääntymään! Myös kaksi ekaa hammasta tuli läpi viime viikolla 5 kuukautis päivän kunniaksi.

Ruokailu

Ruokailuun on tullut selkeää rytmiä soseiden aloittamisen jälkeen. Annetaan sosetta yleensä 3x päivässä. Ensimmäisen kerran 10-12 aikoihin, toisen kerran 17 aikoihin ja kolmannen kerran 19-20 aikoihin. Päivän aikana tulee maisteltua hedelmiä, kasviksia sekä puuroa. Pikkuhiljaa aletaan myös käymään läpi eri lihoja ja kalaa. Yhdellä kerralla Patrik yleensä syö kaksi jääpalaa/ puoli purkkia sosetta, vaikka hän kyllä söis varmaan koko päivän pelkkää sosetta, jos suuhun vaan lapioisi sitä. Toivottavasti ruokahalu olisi aina yhtä hyvä. Lilian on ollut todella innokas soseiden syöttäjä ja hän onkin siinä niin taitava ettei minun tarvitse enää siihen hommaan paljon osallistua. Tällä hetkellä me ollaan maisteltu bataattia, porkkanaa, perunaa, kesäkurpitsaa, maissia, parsakaalia, mangoa, persikkaa, päärynää, omenaa, luumua, makaroonia sekä kaurapuuroa. 

Nukkuminen

Meillä jatkuu edelleen levottomat unet, eikä päivisin tai edes useimmiten öisinkään malteta nukkua pitkää pätkää kerrallaan. Päivisin on nykyään haasteellista saada edes tuntia unta kerrallaan. Päikkäreitä on yleensä kolmet, joista ensimmäiset ovat 9.30-10.00 aikoihin, toiset 12 jälkeen ja kolmannet 16-17 aikoihin. Vaikka joinain päivinä näistä pätkistä kertyy hädintuskin tunnin uniaikaa yhteensä, niin silti Patrik on yleensä hyvällä tuulella. Yöunille mennään 20 maissa ja koko yö saattaa mennä 1-2h unipätkissä tai sitten ensimmäinen herätys on vasta 1-2 aikoihin ja toinen 3-5 aikoihin. Päivään Patrik herää 7-8 välissä. Toivon, että kiinteiden myötä saataisiin ainakin öihin säännöllisyyttä.
Tällä hetkellä myös päikkäreille nukuttaminen tuottaa haasteita, sillä ollaan siirrytty vauvakopasta pois, joten näköalat ovat parantuneet ja poika ei malta ollenkaan painaa silmiä kiinni. Myös jaloilla ja käsillä keksii vaikka mitä uutta tutkittavaa, joten äiti tai isi saa tehdä aikamoisen työn ulkona lenkkeillen ennen kuin Patrik malttaa sammua. 

Sosiaalisuus & Liikkuminen

Patrik on iloinen ja rauhallinen poika, joka ei turhasta itkeskele. Hänelle parasta ajanviihdettä on katsella siskon puuhia ja hän olikin pikkuisen kiukkusella tuulella pari viikkoa, kun siskoa ei paljon näkynyt, kun isi lomaili ja oltiin mummon luona. Patrik olikin pelkkää hymyä, kun päästiin takaisin arkeen ja siskokin kiinnitti taas ihan erilailla huomiota pikkuveljen touhuihin. Patrik hymyilee paljon ja enää hymyjä ei tarvitse paljon kalastella, sillä pelkkä huomion kiinnittäminen häneen riittää auringon tuomaan hänen kasvoilleen. 
Patrik osaa kääntyä selältä mahalleen, mutta ei takaisin päin. Viime viikolla hän myös löysi mummolassa varpaat. Kesäisillä helteillä niitä olikin kiva tutkia kun ei ollut turhia kerroksia vaatteita häiritsemässä. Uusi juttu on myös istumaan nouseminen yritys. Hän on aika jäntevä poitsu, joten osaa tukevasti istua sylissä selkä suorassa. Nyt istumaan pitäisi nousta myös kaikkialla muualla: sitterissä, kaukalossa, rattaissa, hoitoalustalla jne. Istuminen olisi ihan parasta pojan mielestä, sillä lelujen tutkiminen on niin paljon mielenkiintoisempaa. Vielä kuitenkin pitäs hetki odottaa, että oikeasti pystyy istumaan ilman tukea. Tänään kokeiltiin ekaa kertaa keinua myös siskon kanssa, joka oli ainakin Lilianin mielestä ihan parasta. Patrik rauhallisempana kaverina otti asian coolimmin.

Mitat 5kk (4,5kk) 

Pituus: 67,5cm (66cm)
Paino: 7750g (7485g)
Pään.ymp: 44,3cm (43,8cm)

Onko muilla ollut vastaavaa levottomuutta nukkumisen suhteen? Hyvät vinkit laadukkaisiin uniin ovat tervetulleita! 

5 kommenttia

 1. Anne kirjoitti:

  Meidän poika juhannuksena 5kk ja viimeiset 2vko ollu levotonta tunnin välein havahtumista öisin. Oikein oppikirjamaiset 4kk hulinat siis. Ja meillä sama kääntymisen suhteen, ei ole kuin pari kertaa kääntynyt/kellahtanut mahalta selälleen, vaikka hyvin osaa toisinpäin.
  Suloinen poika!

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Samaa mieltä <33

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo meilläkin tätä hulinointia on jatkunut nyt jo aika kauan 😀 Ehkä nyt kiinteät vihdoin tois vähän rauhaa. Luin että esikoisen kohdalla oli vaan yhtäkkiä parantunut unet 6kk, niin että heräs vaan kerran (!). Toivottavasti sellainen ihme kävis tänkin kohdalla 😀

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Ja tsemppiä teidänkin hulina vaiheeseen <3 Kyllä se jossain vaiheessa taas helpottaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *