Hae
Love Beyond Words

Äitiysloma miinus CV:ssä

Vaikken ole vielä pohtinut hetkeäkään töihinpaluuta, niin sain ajatuksen kirjoittaa aiheesta äitiysloma ja sen vaikutus cv:ssä. Itsellä on ensi vuonna jälleen se tilanne, kun työpaikkaa on alettava etsimään ja se, jos mikä on ahdistava tilanne, jos viimeiset vuodet on vaan ”lomaillut” kotona. Vaikka itse en tätäkään sanoisi ihan lomaksi ja nykyajan työantajien tulisikin ottaa töihinpalaavat äidit vastaan positiivisin mielin, sillä vuodet kotona jos mitkä kasvattaa naisista motivoituneita työntekijöitä.
Työmarkkinoilla toivotaan nykyään ennen kaikkea sosiaalisia ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulevia ihmisiä. Mikään ei ole parempi koulu tähän kuin äitiys. Ilman äiti-leimaa ei minun tulisi mieleenkään mennä puhumaan normaalina arkipäivänä täysin tuntemattomalle ihmiselle niitä näitä ja vaihtaa yhteystietoja ja sopia treffejä ensi viikolle. Jos en olisi äiti, niin tuskin tutustuisin noin vain täysin 10 vuotta vanhempiin ihmisiin ja viettäisin heidän kanssaan aikaa. Mutta, koska olen äiti, niin tämä on normaalia ja tutustun ja juttelen erilaisten ihmisten kanssa viikottain. Juttutuokio saattaa kestää vain hetken, mutta parhaimmillaan juttua riittää niin hyvin, että kotiin palatessa toivon törmääväni pian pihalla uudestaan tuohon mukavaan ihmiseen.
Hyvän työntekijän ominaisuus on myös osata tehdä monta asiaa saman aikaisesti. En tiedä ketään ammattiryhmää, joka hallitsisi tämän taidon paremmin kuin äidit. Taito korostuu silloin, kun on kavereita kylässä, jolloin keskityt syvälliseen analyysiin parhaan kaverin mieshuolista, samalla kun koitat valmistella iltaruokaa imettäen vauvaa. Samaan aikaan estät taaperoa tyhjentämästä koko keittiönkaappia ja vastaat miehellesi viestiin ”miten päiväsi on mennyt?”. Tässä vaiheessa enää haasteet työelämässä lähinnä naurattavat, jos päivän aikana suurin kriisi on mihin väliin pystyt sijoittamaan lounastauon, sillä kotona saat syödä lennossa päivän ruuan samalla kun yrität nukuttaa vauvaa kantoreppuun ja esikoinen kiljuu tylsyyttä lattialla.
Työntekijän tulee olla myös ahkera ja motivoitunut tekemään parhaansa työajan puitteissa. 8h työpäivä verrattuna 24/7 päivystykseen kuulostaa aika lastenleikiltä. 8h sisältyy myös kahvi- ja lounastauot ja ehkä se paras ylellisyys – vessassa pääsee käymään YKSIN! Ja mikä voisi ollakaan se paras motivaatio tehdä töitä ja saada parempi tulevaisuus – omat lapset. Kukapa ei haluaisi, että omilla pikkusilla olisi myös jatkossa asiat hyvin. Uskon, että myös moni äiti pelkästään kotiäitinä vietettyjen vuosien jälkeen palaa halusta näyttää kyvyt työelämässä. He haluavat olla muutakin kuin Äiti. He haluavat, että rinnukseen kiinnitetään heidän oma nimensä ja he saavat päivän tehdä asioita mitkä saa heidät tuntemaan itsensä ylpeiksi omasta osaamisestaan.
Työntekijän tulee olla kärsivällinen ja pyrittävä määrätietoisesti saavuttamaan tavoitteet, vaikka sen saavuttaminen vaatisi ponnisteluja. Tietäsittepä meidän nukutusmaratoonit! Kärsivällisyyttä koetellaan liiankin paljon ja tavoitteeseen pääsemisen on välillä erittäin tuskallista. Tavoite on kuitenkin kirkkaana aina mielessä ja siihen pääseminen on kuin lottovoitto joka ikinen ilta.
Äitiysloma CV:ssä tulisi olla jokaisen äidin kohdalla todella iso plussa. Kotona vietetyt vuodet ovat kouluttaneet naisista varmasti motivoituneempia ja sosiaalisesti taitavempia työntekijöitä kuin mitä he olisivat ilman antoisia (ja hermoja raastavia) lasten kanssa vietettyjä hetkiä. Miksi kuitenkin edelleen parempi vaihtoehto kysymykseen työhaastettelussa ”mitä olet tehnyt nämä viimeiset vuodet” on yrittää sivuuttaa koko aihe tai mumista jotain ”olen ollut vaan kotona lasten kanssa ja etsinyt omaa alaani opiskellen itsenäisesti verkossa”?
Näetkö sinä äitiysloman enemmän miinuksena vai plussana CV:ssä? Miten työnantaja on suhtautunut äitiyslomaasi? 

4 kommenttia

 1. Sarkku kirjoitti:

  Itse näkisin kyllä plussana, mutta toisaalta oon itse koittanut vähän kompensoida äitiysloma-aikaanikin osallistumalla erilaisiin vapaaehtois- ja luottamustoimiin. Ite oon ehkä ankarin ittelleni mutta aattelen, että ainakin näkevät, että en oo pelkästään "lorvaillut" äitiyslomalla vaan oon siinä sivussa jotain pientä kuitenkin puuhastellut.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Enpä usko, että tulen laittamaan koko lomaa cv:hen. Palaan takaisin samaan paikkaan ja jos jossain vaiheessa haen uutta paikkaa, niin laitan cv:hen vain nykyisen työpaikan alun -> nykypäivä.

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo näin minäkin tein ekalla äitiyslomalla, kun opiskelin samalla opinnot loppuun ja oli fiilis, että pitäisi aina saada jotain muuta tehtyä. Nyt täytyy myöntää ettei todellakaan olisi aikaa 😀

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo en mäkään laita 😀 Mut eipä siitä kannata lähtee valehtelemaan jos tulee puhetta mitä on tehnyt viimeiset vuodet jne. Tulee sit ilmi kuitenkin kun eka lapsen sairasloma tulee ja sit ois todella ikävässä tilanteessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *