Hae
Love Beyond Words

Näin selviät junamatkasta lasten kanssa

Ensimmäinen pidempi junamatka lasten kanssa onnistuneesti takana! Ollaan harjoiteltu junalla matkustamista kesän aikana HSL:n junilla ahkerasti ja alkukesästä meillä oli pitemmällä 4 tunnin matkalla mummo mukana. Nyt mentiin sitten ekaa kertaa ihan kolmistaan. Ois voinut luulla, että olisin ollut reissusta enemmän paniikissa, mutta nyt ajattelin vaan, että pahinta mitä voi tapahtua on se, että Lilian päättää karata väärällä asemalla pois kyydistä. Ja todennäköisyys tähän on kuitenkin aika pieni 😀 Tekstin tarkoituksena on kuitenkin antaa muutamia hyviä vinkkejä lasten/vauvan kanssa matkustamiseen, sillä se ei ole yhtään niin kamalaa kuin ehkä alkuun voisi ajatella.

Junamatkan suunnittelua kannattaa aloittaa sillä, että varaa paikan vaunusta, jossa on tilaa jättää vaunut. Vauvan kanssa olisi aika iisiä, kun vaunut olisi edessä koko ajan käyttövalmiina ja siihen vaan laittas vauvan välillä unille ja ite rentoutus jonkun hömppä lehden parissa. Yleensä junissa on ajateltu lapsiperheitä niin, että samassa vaunussa on iso invavessa, missä onnistuu vaipanvaihdot ja viereisessä vaunussa on ravintolavaunu, jossa pystyy tarvittaessa lämmittämään ruokaa. Me varattiin nyt ekaa kertaa perhehytti, joka on siis samanhintainen mitä normaali istumapaikka. Meillä sattui hyvä tuuri, sillä hytissä oli vaan alkumatkasta eräs naishenkilö, mutta muuten saatiin käydä siellä rauhoittumassa ihan keskenään. Hytissä on neljä tilavaa penkkiä, pöytä, pari jakkaraa lapsille ja pujottelupeli. Hytti sijaitsi ihan leikkivaunun alapuolella, joten sinne pääsi rappuset ylös kiipeämällä. Samassa vaunussa oli myös tilaa rattaille, jossa ne pysty olemaan käyttövalmiina koko matkan ajan ja niitä ei tarvinnut nostella mihinkään (perhehyttiin ne pitäisi nostaa rappusia pitkin).
Leikkivaunu on varmaan ihan ehdoton silloin, kun mukana matkustaa leikki-ikäinen ja siellä me oleiltiinkin melkein koko matka. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monesti leikkijöitä voi olla paljon ja volyymit nousee. Tähän lisättynä pieni tila ja eri ikäiset leikkijät on soppa valmis. Meillä kävi tässäkin asiassa tuuri, sillä koko matkan aikana siellä oli vaan kaksi muuta vähän pienempää leikkijää , joten matka sujui enimmäkseen sovussa. Vauvan kannalta leikkivaunu voi olla stressaava, joten perhehytin yhdistäminen matkaan voi olla rauhoittavaa (paitsi jos perhehytti on täynnä muita lapsia).
Lasten kanssa on hyvä aina keksiä erilaisia aktiviteetteja läpi matkan ettei tule sitä kyllästymistä. Aika ehdoton aktiviteetti pitemmillä matkoilla on myös käynti ravintolavaunussa. Sieltä löytyy ihan monipuolisesti oikeaa ruokaa tai sitten pienempää naposteltavaa. Junamatkaan yleensä kuitenkin varaudutaan monipuolisilla eväillä, joten ihan jäätävä nälkä ei yleensä ole. Parhaat eväät on ehdottomasti olleet pähkinät, riisikakut ja rusinat. Karkit ja tikkarit on yleensä aika tuhoisia etenkin loppumatkasta, sillä neiti vetää sokerihumalassa pitkin seiniä.
Junamatka kannattaa ajoittaa niin ettei kovin väsymys olisi juuri silloin. Vauvan kanssa se on aika mahdotonta vielä, sillä päikkäreitä nukutaan 2-3kpl. Meillä ehdoton väline myös junassa on kantoreppu, johon tälläkin kertaa sain väsytettyä Patrikin aamupäikkäreille leikkivaunun tasaisessa melussa. Vauvan kanssa yksi ongelma matkustaessa on myös miten käydä itse vessassa, sillä vessan lattiallekaan ei viitti lasta laskea…
Junamatka menee varmasti hyvin, jos reissuun lähtee hyvillä mielin. Stressaaminen yleensä pilaa kaikki reissut, sillä se tarttuu lapsiinkin. Pääasia, että lapsilla on mielekästä puuhaa koko matkan ajaksi ja vauva pääsee nukkumaan välillä, niin matka on varmasti onnistunut. Onneksi mukana on aina myös älypuhelin, joka pelastaa aina hätätapauksessa turhautuneemmankin lapsen kiukkuhuudolta.
Miten teillä on sujunut junalla matkustaminen lasten kanssa? 

2 kommenttia

  1. Milla Ruotsalainen kirjoitti:

    Meilläkin käytiin vasta junamatkalla. 🙂 Meinasin ottaa paikat leikkipaikan vierestä, mutta vauvan ja taaperon kanssa sinne meneminen olisi ollut hankalaa koska leikkipaikka on yläkerrassa.

    http://perheellisenonni.blogspot.fi/2017/08/reissu-lasten-kanssa.html

  2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Me mentiin ees taas leikkivaunuun ja alakertaan, koska perhehytti ja ravintolavaunu oli siellä alhaalla ja leikkivaunu ylhäällä 😀 Tosin meidän leikki-ikäinen osaa jo reippaasti nousta portaat, niin ei tarvitse minun kun kantaa vauvaa mukana 🙂 Yleensä aina jätetään painavin kassi rattaiden kanssa alas, joten raahaan tonne yläkertaan ainoastaan hoitolaukun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *