Hae
Love Beyond Words

Leikki-ikäisen roolimallit

Kuulostaako lauseet ” haluan tämän, koska kerhokaverillakin on tämä” tai ” mitä luulet, onkohan Miljallakin tämä samanlainen paita” tutuilta? Vielä selvitään kuitenkin aika vähällä,  sillä yleensä kyse on jostain vaatteesta tai lelusta, eikä esimerkiksi uusimmasta  iPadista. Vanhemmilla on myös vielä oikeeta valtaa näissä asioissa ja jos jotain asiaa ei meidän mielestä tarvita, niin sitä ei sitten myöskään osteta. Tämä saattaa johtaa murjotukseen, itkupotkuraivariin ja lukittautumiseen omaan huoneeseen, mutta yleensä asia unohtuu aika nopeasti.
Kaverit ovat jo suuressa roolissa erilaisten vaikutteiden antamiseen. Tämä on huomattu esimerkiksi frozen hysterian kanssa, sillä yhtäkkiä kaikki pitäisi olla frozenia muroista laastareihin asti. Frozen mekko on myös jokapäiväisessa käytössä ja barbit on nimetty Annaksi ja Elsaksi.
Lähimmillä aikuisilla on myös suuri merkitys leikki-ikäiselle. Tässä iässä ei olla enää niinkään aina äidin tai isän perään, vaan mallia haetaan jostain mielenkiintoisemmasta aikuisesta.  Lilian on ottanut esikuvakseen muskariopen. Hän on ihannoi hänen laulutyyliään ja mukaan heittäytymistä laululeikkeihin. Lilianilla on monesti tapana matkia hänen tyyliään puhua lapsille ja hän käyttää sitä meihin ja omiin pikku muskarilaisiin (nalleihin ja nukkeihin). Tällä hetkellä hän on vakuuttunut siitä, että hänestä tulee isona muskariope tai ainakin muskariopen sijainen, jos hän sattuu olemaan kipeänä.
Meidän kohdalle on sattunut myös todella mukavat kerhotädit. On tärkeää, että lähellä on sellaisia aikuisia vanhemman poissa ollessa, joiden seurassa leikki-ikäinen voi olla oma itsensä ja häntä kuunnellaan ja kannustetaan sekä ollaan kiinnostuneita hänen asioista. Minusta on ihana kuulla, että Lilian pystyy juttelemaan heidän kanssaan asioista ja hänen on aina kiva mennä kerhoon. Kesän aikana ei ollut mitään säännöllistä ryhmätoimintaa, joten neitiä jossain kohtaa vähän ujostutti isot ryhmät, mutta uskon että nyt kerhon myötä ollaan taas rohkaistuttu kavereiden seurasta. Iso tekijä on myös se ettei vanhempi ole läsnä, sillä vanhemman luokse on niin helppo paeta. Yksin ollessa Lilian varmasti rohkaistuu paljon enemmän, kun äiti ei ole vieressä narisemassa.
Tärkein rooli on edelleen tietenkin vanhemmilla. Heiltä haetaan turvaa ja läheisyyttä päivittäin. Tärkeää on ollut meillä, että joka ilta on myös Lilianin kanssa pystytty järjestämään hetki kahdenkesken ennen nukkumaanmenoa, jolloin neiti pystyy kertomaan mikä hänen mielestään on ollut kivaa päivässä. Päivän aikana hälinä on kovaa ja koko ajan jokin tilanne päällä, joten on tärkeää myös osata päivän päätteeksi rauhoittua ja kertoa toiveista sekä tunteista. Näin pienellä pienikin murhe saattaa olla iso ahdistuksen tekijä. 4-vuotiaat näkevät maailman täysin eri tavalla verrattuna aikuisiin tai vauvoihin, sillä koko ajan tullaan tietoisammaksi omasta itsestä ja ympäristöstä. On tärkeää, että lapsi tietää, että oman vanhemman syli on aina turvallinen paikka tulla purkamaan sydäntä kellonajasta riippumatta. 
 
Minkälaisia roolimalleja teidän leikki-ikäisiltä löytyy? 

2 kommenttia

  1. piia / On elettävä huolella kirjoitti:

    Tätä mietin usein omassa työssäni. Ja tunnistan oman lapsen puheissa. "Vieraan" aikuisen ihainnointi voi joskus tuntua vanhemmasta pahalta. Silloin kannattaa muistaa, että tuttu tuntuu usein tylsältä ja ruoho vaikuttaa olevan vihreämpää aidan toisella puolella.

  2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    En oikeestaan ole ottanut tätä itteeni, sillä on vaan kiva että lapsi nauttii harrastuksista. Ehkä tässä 4 vuoden iässä alkaa olla jo moni asia kiinnostavampi kun tylsät vanhemmat, vaikka onhan tää vielä onneksi sellanen syliteltävä kotona <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *