Hae
Love Beyond Words

Saisinko hetken rauhaa ilman lapsia, kiitos!

Tämän tekstin aihe on henkilökohtainen ja uskon, että se koskettaa jokaista äitiä enemmän tai vähemmän. Monet häpeävät myöntää sitä ja vain harva oikeasti osaa pyytää apua. Onko äidillä oikeus haluta myös omaa elämää vai täytyykö lasten mennä aina edelle? Tätä mietin lyyhistyneenä sohvan nurkkaan kulahtaneissa legginseissä ja siinä samassa tunikassa, josta on pesty puklutahroja pois jo satoja kertoja. Hiukset ovat värjäämättä ja vetäisty tiukalle ponnarille. Silmissä aavistus ripsaria, sillä kävin aamulla kaupassa, mutta muuten olemus on väsynyt. Tämäkö sitä elämän kulta-aikaa mitä kaikki hehkuttaa? Tämän hetkinen fiilis on, että haluan tuntea taas itseni ja olla muutakin kuin äiti. Haluan pukeutua nätiksi ja olla itsevarma nainen. Eihän lasten pitäisi olla esteenä omalle elämälle. 
Ehkä tälläiset pohdinnat kumpuavat tästä pimeästä ajanjaksosta ja sateisista päivistä, kun uloskaan ei pääse ilman kolmee kerrosta vaatetta. Tai ehkei täysipäiväinen kotiäitiys ole minua varten pitkällä tähtäimellä. Lilianin vauvavuotena minulla oli opiskelut, joten pääsin myös jatkuvasti kehittämään itseäni ammatillisesti, eikä arki ollut pelkkää vaippojen vaihtoa. Ehkä kaipaan tämän hetkiseen arkeen myös jotain samanlaista, jossa pääsisi hetkeksi aikuisseuraan ja tekemään niitä asioita, jota haluaa tehdä työkseen. 

Olenkin päättänyt, että mikäli Kimmolla on edelleen yli 400h ylitöitä vuodessa ensi vuonna, niin palkkaan meille niille viikoille, kun hän tekee pitkiä työpäiviä kerran viikossa pariksi tunniksi lapsenvahdin, jolloin pääsen aloittamaan esimerkiksi säännöllisen harrastuksen, sillä tällä hetkellä sekin on aika mahdotonta, kun joka kolmas viikko Kimmo lähestulkoon asuu töissä. Uskon, että myös lapsille täysin ulkopuolinen lapsenvahti kotona tekee hyvää, sillä se keksii varmasti erilaisia virikkeitä ja lapsetkin saavat aina viikon aikana pari tuntia vapaata äidistä 😉 

Rakastan olla kotona ja haluan, että tällä kertaa otan tästä ajasta kaiken irti. En halua, että tämä aika valuu hukkaan sen takia, että murjotan etten saa viikon aikana yhtään omaa aikaa ja olen ihan lopussa yh-viikon jälkeen. Olen paljon parempi äiti sen jälkeen, kun pääsen hetkeksi hengähtämään omien ajatuksien kanssa. Jokainen meistä tarvitsee myös sen oman hetken ja ajan, kun ei tarvitse olla kenenkään äiti ja toteuttaa näiden pikku tyrannien toiveita. 

Nykyajan ajattelimalli lasten kotihoidosta on mielestäni muutenkin kieroutunut, sillä ajatellaan, että jos lapset on kerran hankittu, niin ne myös hoidetaan itse. Ennen isovanhemmat saattoivat asua perheen kanssa samassa pihassa, jolloin ei ikinä tarvinnut miettiä kuka katsoo lapsia, kun haluaa levätä tai käydä yksin lenkillä. Nykyään myös isovanhemmat voivat asua kaukana, ovat edelleen työelämässä tai haluavat keskittyä siihen ansaittuun vapaa-aikaan. Mutta mielestäni tämän ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa sitä, että vanhempien täytyisi yksin selvitä arjesta. Suomalainen kasvatustapa on muutenkin niin erilaista ja lapsi voi olla kiinni napanuorassa koulu-ikään asti. Kuvitellaan ettei lapsi voi olla erossa äidistä, vaikka yhtälailla isänkin täytyy saada luoda omanlaisensa suhteensa lapseen heti aluasta lähtien. Itse pidän erittäin tärkeänä osana myös kummankin vanhemman omaa- ja yhteistä aikaa. Odotankin kovasti taas sitä aikaa, kun lapset nukkuvat yönsä ja molemmat voi laittaa yökyläilemään hyvillä mielin.
Oletteko te ikinä käyttäneet kodin ulkopuolista lastenhoito apua? Minkälaisia kokemuksia siitä on? Miten muut äidit selviävät pitkistä päivistä yksin kotona? 

8 kommenttia

 1. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Entäs kotiapu neuvolan kautta?Miulle suositeltiin sitä neuvolassa.Kotiapu on esim.pari tuntia viikossa :).Mie en vielä lähteny siihen mut jossain vaiheessa vois olla hyvä…

  Miustakin tuntuu että negatiivisista jutuista ei ole niin "lupa" sanoa,koska "itehän oot lapses hankkinu".Itkin tota neuvolassa nii sanottiin hyvin että kaikille tunteille on oikeus 🙂

 2. Unknown kirjoitti:

  Kuntien tarjoama Kotipalvelu tms. oli meille tosi hyödyllinen puolitoista vuotta sitten kun olin kotona kahden lapsen kanssa, 4v ja 1,5v ja odotin kolmatta lastamme. Miehellä oli paljon töitä eri paikkakunnilla, sekä leikattu olkapäävamma eikä saanut leikatulla kädellä käsitellä lainkaan lapsia, käsi kuntoutui vasta nippa nappa siihen kun nuorimmainen syntyi. Meillä riitti ihan se, että soitin kyseisen palvelun numeroon, sieltä soitettiin minulle takaisin, juteltiin puhelimessa ja sovittiin palvelun aloittamisesta. Meillä kävi 4kk ajan kerran viikossa ihana sydämellinen nainen hakemassa isommat lapset läheiseen leikkipuistoon. Yksi hoitokeikka oli 3h, laitoin aina lapsille eväät mukaan, yhden kerran hinta oli 15,50e ja ne laskutettiin aina kuukausi kerrallaan. Hoitotäti oli koko ajan sama ja hyvin joustavasti saatiin aina sovittua meille sopiva kellonaika. 3h hengähdystauko kerran viikkoon elämäntilanteessa, jossa olin äitinä hyvin kuormittunut ja yksin, tuli todella tarpeeseen ja järjestyi mielestäni meillä tosi hyvin! Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka vähänkään kokee tarvetta tuulettua vanhemman tehtävistä. Kynnys avun hakemiseen ja vastaanottamiseen ei saisi olla liian suuri. Vastuullinen ja rakastava äiti tuntee rajansa ja pyytää häpeilemättä apua!

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo kattelinkin kaupungin sivuilta tota ja vois olla hyvä mikäli sitten sieltä tulis aina se sama tyyppi ja on sit kans sellanen kiva ja luotettava, jolla on kokemusta 😀

  Hyvä, että osaat kertoa myös tunteista neuvolassa 🙂 Tähän asti mustakin on tuntunut, että hyvinhän tää menee, mutta jotenkin tuo kesä ja heti perään syksy tuntui raskaalta, kun miehellä ei ollut edes yhtä hassua viikkoa enempää lomaa ja sit kaikki harrastuksetkin oli tauolla :/

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei! Kiitos paljon ihanasta kommentista ja oman kokemuksen jakamisesta!
  Meille tärkeintä just tässä olisi, että se olisi aina se sama henkilö ja sellainen kehen pystyy luottamaan, sillä mieluummin kuitenkin sitten ite oon kotona, kun että mietin että mitenköhän siellä nyt sujuu. Onneksi tää isompi neiti on jo sen verran iso, että osaa jo kertoa kaikki asiat ja Patrikillakaan varmana ei ole hätää, kun on aina sisko tukena + se ois varmaan hyvää treeniä päiväkotia ajatellen.
  Kiva oli lukea, että olitte saaneet kotipalvelun avulla arvokasta apua teidän elämäntilanteeseen. Hyvinvoiva äiti on arjen kannalta se kaikkein tärkein asia <3

 5. Minna kirjoitti:

  Ei olla käytetty, mutta suunnitelmissa kyllä on! Meillä isovanhemmilta ei eri syistä saa lastenhoitoapua, ja kaverit ovat kaikki niin kiireisiä omien lastensa ja remonttiensa kanssa, ettei Vuoroin vieraissa – taktiikka ole tällä hetkellä vaihtoehto. Me siis kaipaisimme hoitoapua iltoihin tai viikonloppuihin, että pääsisimme miehen kanssa kahdestaan johonkin, ihan siis vaikka lenkille ja kauppaan. MLLn lastenhoitajia olemme miettineet, ja kaverilla olisi myös tytär, jolle lastenhoito on tuttua.

  Jos meillä toinen vanhemmista tekisi paljon ylitöitä tai työreissuja, niin ihan varmasti palkkaisin lastenhoitoapua silloin. Vanhemmuus on ihanaa, mutta todella rankkaa 24/7,js siitä säännöllisestä omasta liikunta- tai muusta hetkestä tulee loistava olo ennen ja jälkeen :ainakin itse huomaan olevani paljon rennompi äiti kun tiedän, että neljän tunnin päästä pääsen itsekseni jumppaan 😀

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Niimpä, vaikka äitinä olo on ihan ykköstä, niin silti jos siihen uppoutuu liikaa niin se alkaa tuntua pelkältä suorittamiselta, eikä arjesta pysty enää nauttimaan samallalailla. Olen pikkusen koittanut aina hellittää just noilla Kimmon kiireisillä työviikoilla ja teen puolivalmista ruokaa/kokonaan valmista, joka helpottaa vähän sitä showta keittiössä 😀

  Toivottavasti teillekin löytyy joku kiva hoitoratkaisu, niin pääsette shoppailemaan prismaan kaksistaan! Se vasta jännää oliskin 😉

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Hei. Oulussa ku haluaa kotipalvelua, niin siihen saa palvelusetelin ja sitten itse valitsee yrittäjän, jolta palvelun haluaa. Meillä käy nyt 5h vk hoitaja ja todella ihana ku käy yksi ja sama ihminen! 🙂

  Kannattaa selvittää, miten tämä asia on teillä päin hoidettu.

  -Eea

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei! Kiitos viestistä! Tollanen onkin näppärä systeemi, että saa sitten sitten itse päättää mistä palvelun haluaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *