Hae
Love Beyond Words

Vältä nämä virheet unikoulussa

Meidän vauva lähestyy 10 kuukauden ikää ja  päätin, että meidän nukkumiselle on tehtävä jotain. Tähän asti en ollut tuntenut itseäni erityisen väsyneeksi, vaikka heräilin koko yön tunnin tai parin välein ja pikkumies saattoi roikkua rinnalla pahimmillaan koko yön. Nukkumisasennot olivat todella epäergonomisia ja välillä nukuin sellaisella 10cm alueella käsi ihan tunnottomana. Useasti Patrik heräsi saman tien, kun itse olin käymässä nukkumaan, enkä saanut häntä enää siirrettyä omaan sänkyyn. Koin tämän erittäin stressaavana, sillä halusin saada itselleni paljon tilaa käydessäni nukkumaan, eikä se onnistunut niin että toinen roikkui tississä kiinni herätän siitä aina, kun yritin irrottaa otetta. Tähän oli siis tultava loppu. Kokosin tähän 5 + 1 kohtaa, mitkä luultavasti saa haaveet paremmista öistä tuhoutumaan. (pahoittelut tästä tuli aika kilometri postaus, kun innostuin..) 

1. Maidon antaminen yöllä


Vauva ei ymmärrä kelloa, joten kannattaa suosiolla unohtaa sellaiset unikoulut, että annat maitoa esimerkiksi klo 24 – 3 – 6. Tämä ei tule onnistumaan. Maito kannattaa lopettaa suosiolla kokonaan, jos tarkoituksena on vähentää/lopettaa yömaidon antamista. Pari kertaa olen sortunut tähän ja luovuttanut siinä 3 paikkeilla taistelun. Ainoa asia mistä meidän poika on ollut tarkka, niin maidosta yöllä, jos sitä ei tipu, niin on huuto armoton.

2. Äiti osana unikoulua

Kannattaa suosiolla antaa nämä hommat miehelle (tai muulle sukulaiselle). Ensinnäkin äidit ovat omaa vauvaa kohtaan herkempiä, eivätkä välttämättä edes kestä kuunnella itkua. Varaa vaikka hotelliyö ja nauti täydestä hiljaisuudesta (samaan aikaan kun miehesi taistelee syvissä vesissä huutaman pikku monsterin kanssa). Toiseksi vauvan on vielä vaikeampi ymmärtää miksei äiti yhtäkkiä anna maitoa yöllä, kun ennen maitobaari on ollut auki 24/7. Yritä siinä sitten hyssytellä huutavaa miniä maidon heruessa paidalle. Kaikista paras ratkaisu on, ettei vauva näe äitiä koko yönä, sillä ehkä näin hän ymmärtää nopeasti asian, jos äiti ei ole paikalla, ei ole myöskään maitoa. Me erehdyttiin yksi yö tuomaan Patrik meidän väliin, jolloin unikoulu tavallaan palasi lähtöruutuun, kun hän tajusi että äitikin on yöllä täällä. Mikäli vauva juo korviketta, niin unikoulun varmasti voi toteuttaa kumpi vaan.

3. Epäjärjestelmällinen toiminta

Vauvalle on kaikista tärkeintä tietyt rutiinit. Unikoulu rikkoo sitä kaikkein tärkeintä, eli läheisyyttä yöllä. Tästä seuraa harmitusta ja syystäkin, mutta onneksi vauvat ovat todella nopeita oppimaan uudet rutiinit. Uskon, ettei kovin montaa täysin katastrofi yötä ole, ennen kuin vauva tajuaa sen totuuden – maitoa ei tule yöllä. Tärkeintä on kuitenkin olla järjestelmällinen ja luoda ne tutut uudet rutiinit joka ikinen ilta/yö. Meillä unikoulun on hoitanut pääasiassa mies, vaikka tätä on rikkonut hänen pitkät työpäivät, jolloin olen ollut pienoisessa pulassa, kun olen koittanut saada hämmentynyttä poikaa takaisin yöllä uneen. Kimmon kanssa heräilyt on mennyt omasta mielestä todella helposti, sillä ekan yön jälkeen hän on yleensä nukahtanut saman tien, kun on tajunnut tilanteen. Ollaan päästy kokonaisiin öihin, kun Patrik on nukkunut 8-5/6 asti ja viime yönä hän teki sen ensimmäistä kertaa yhteisessä huoneessa Lilianin kanssa. Myös alamäkiä on tullut, kun olen itse yrittänyt nukuttaa poikaa yöllä ilman maitoa.

4. Äidin vieressä nukkuminen

Uskon, ettei unikoulun ollessa käynnissä ole suositeltavaa äidin palata viereen nukkumaan, sillä vanhat tavat palaavat herkästi mieleen. Me testattiin myös tämä ja poika tarrautui kiinni yhä lujemmin huomattuaan, että äiti on taas saatavilla. Odotettiin pari viikkoa ja aloitettiin unikoulu uudestaan. Tällä kertaa parin isin kanssa yhdessä vietetyn yön me siirrettiin pojan sänky kokonaan pois meidän huoneesta. Näin ainakaan meidän äänet ja hajut eivät jatkossa enää herätä. Haikeaa toisaalta ettei toinen ole siinä vieressä enää tuhisemassa, mutta niin paljon parempi näin meille. 

5. Kantaminen, tassuttelu jne. mitä näitä nyt on

Meidän Patrik on haistattanut pitkät alusta lähtien kaikenmaailman tassutteluille ja hyssyttelyille. Hän suorastaan raivostuu, jos yrität silittää häntä hellästi päästä. Ainoa mikä on saattanut joskus toimia,  hänen ollessa nukahtamaisillaan, on pyllylle taputtelu, mutta muuten jos hän ei ole saanut maitoa niin huuto on sen mukainen. 
Itse kokeilin rauhoittelu keinona tuota kantamista ja sylissä hytkyttelyä. Hän kyllä rauhottuu siihen nopeasti, mutta äidin tuoksu pitää hänet hereillä ja hän havahtui heti kun yritin siirtää nukkumaan. Tämä on siis toisaalta aika turhauttavaa, jos eka kannat yöllä toista 2h ja sen jälkeen hän herää siirtoon. 
Mies puolestaan on ottanut heti alusta lähtien sen periaatteen, ettei hän yöllä nouse sängystä. Hän vaan makaa vieressä ja yrittää puheella rauhoittaa, kun kerran Patrik ei myöskään huoli kosketusta. Kauaa Patrik ei ole yleensä jaksanut hermoilla tälleen, sillä hän nopeasti tajuaa ettei pääse syliin tai maitoakaan isiltä ei tule.

6. Ensimmäiseen kiljaisuun reagoiminen

Tuli mieleen vielä extrana kuudes kohta, sillä  tämä on myös mielestäni todella tärkeä asia siinä, kun lapsi opettelee pääsemään itse takaisin uneen. Meillä kävi juuri viime yönä niin, että Patrik heräsi 21.30 ja alkoi jutella omassa sängyssään. Välillä puhe yltyi itkuksi, mutta missään vaiheessa se ei ollut hysteeristä huutoa, joka jatkuisi vaan.  Niinpä päätin hänen antaa vaan olla. Puoli tuntia hän jutteli ja itki, kunnes lastenhuone hiljeni. Menin katsomaan, niin poika oli sikeässä unessa mahallaan pinnasängyn toisessa päädyssä. Siirsin hänet parempaan asentoon ja hän nukkui siinä tyytyväisenä loppu yön. (Hassua, kun tämä poika selkeästi hakeutuu mahalleen nukkumaan tällä hetkellä. Lilian puolestaan ei ikinä ole nukkunut mahallaan)
Lilianin aikaan ei edes harkittu mitään ”unikouluja”. Noustiin vaan aina kuuliaisesti ja kannettiin prinsessalle maitoa/vettä, kun hän vaati sitä. Joskus 2 vuoden paikkeilla lopetettiin vesitarjoilu ja tämän jälkeen hän vasta nukkui yöt paremmin. En nytkään ollut minkään huudatus unikoulun puolella, mutta koko perheen jaksamisen kannalta muutama huonompi yö on sen arvoista, jos sen jälkeen kaikki saa edes muutaman yön nukkua kokonaan. Ehkä tämän toisen lapsen kohdalla sen tajuaa myös paremmin ettei se lapsi itkusta rikki mene. Ja eihän se unikoulun tarkoitus ole itkettää toista, vaan ohjata parempiin uniin, jolloin myös lapsi nukkuu paremmin. Eikä vauvan tarvitse tehdä tätä matkaa yksin, vaan aina öisin vierellä on tiukan paikan tullen tuttu vanhempi. Jos yöllä on itketty enemmän tai vähemmän, niin aamulla silti vastassa on hymyilevä pikkumies. Vaikka tiedän sen paremmin kuin hyvin, ettei Patrikin hyvät yöt välttämättä ole tulleet jäädäkseen, niin silti olen niin onnellinen nyt, kun olen saanut tämän koko viikon nukkua yhteen putkeen kello 6 asti. Nämä kaksi edellistä yötä lapset ovat nukkuneet samassa huoneessa, joten meidän makuuhuone on todella pitkän tauon jälkeen ollut ihanan rauhallinen paikka ja se vasta luksusta on! 

2 kommenttia

  1. Kati Suomalainen im Allgäu kirjoitti:

    Hyvältä hommalta kuulostaa. Niin kuin minulle vuosi sitten sanottiin lempeää rakkautta. Lopetin yösyöttämiset ja vauva tottui siihen parissa yössä. Se meni yllättävän helposti.

  2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Joo sitä aina ite miettii, ettei vauva tule hyväksymään tollasta rajua muutosta, mutta meillä Patrik oli heti ekana yönä et okei isi on nyt tässä niin ei ole maitoa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *