Hae
Love Beyond Words

VAIHTOEHDOT ÄITIYSLOMAN JÄLKEEN

Äitiys – ja vanhempainvapaakauden jälkeen lapsi on yleensä noin 9 kuukauden ikäinen. Mielestäni ihan liian pikkuinen mennäkseen päiväkotiin. 9 kuukauden jälkeen lasta voi jäädä hoitamaan kotihoidon tuella vanhemmat, isovanhempi tai jokin muu palkattu henkilö. Oikeus kotihoidon tukeen säilyy siis mikäli vaan lasta pystytään hoitamaan kotona. Kotihoidon tukeen kuuluu 

hoitoraha
hoitolisä, jonka määrä riippuu tuloisto 

(tuki kannattaa siis hakea uudelleen mikäli tulot muuttuu)
mahdollinen kuntalisä 


Muistathan hakea nämä kaikki, sillä ne haetaan ruksaamalla jokainen kohta erikseen! 

Selvää kuitenkin on että kotihoidontuki jaksolla tulot olevat paljon normaalia vähemmän. Erotus on yleensä useita satoja, joten jostain ne rahat on löydettävä, että kuukausittaiset maksut pystyy hoitamaan. Paras tilanne olisi, jos ennen sitä olisi jo pystynyt säästämään rahaa esimerkiksi töissä ollessa tai lapsilisistä.  Muita hyviä vinkkejä on esimerkiksi ottaa maksuvapaata asuntolainasta. Asuntolainassa on yleensä 25 vuoden maksuaika, joten esimerkiksi 4 kuukauden lyhennysvapaa ei tunnu tässä juuri miltään, mutta sillä hetkellä se on kuin lottovoitto, jos sen ajan pystyy olemaan kotona vauvan kanssa. Muuten en kannata missään tilanteessa yli varojen yli elämistä, sillä lainat on kuitenkin edessä korkojen kera jossain vaiheessa. Kannattaa myös hankkiutua eroon kaikesta turhasta kotona. Miia Metson blogissa oli vähän aikaa sitten juttu, kun hän nettosi reilut 3000e kirpparilla ja maksoi sillä USA:n matkan! Myös itse nettosin tällä viikolla vajaa 200e viikon myyntiviikolla Bebeliinissä. Laskujen lisäksi suurin menoerä on ruokaostokset. Koitin viime viikolla seurata meidän kauppaostoksia ja summa huiteli jossain 200e tienoilla. Järkyttävää! Erittäin iso säästämisen kohde on siis suunnitella kaupassa käynnit ja ruokalistat koko viikolle.

Isällä on isyyslomaa yhteensä 54 arkipäivää, eli noin 9 viikkoa, josta 6 viikkoa voi pitää äidin ollessa vuosilomalla tai töissä. Tälläinen voi olla monelle perheelle kiva järjestely esimerkiksi hoitovapaan loppuun, kun äiti palailee töihin. Niin äidin ei tarvitse stressata samaan aikaan päiväkodin aloitusta ja isä pääsee viettämään koti-isin arkea. 

Mikäli palaat  töihin, niin muista että sinulla on myös työsopimuslain mukainen oikeus osittaiseen hoitovapaaseen siihen saakka, kunnes perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan on pystyttävä järjestämään, että voit tehdä 30h/vk. Kela maksaa joustavaa hoitorahaa, kun teet töitä 30h tai alle ja hoidat lopun aikaa alle 3-vuotiasta lastasi. Joustavan hoitorahan määrä on: 

241,19 euroa kuukaudessa, kun työaika on enintään 22,5 tuntia
160,80 euroa kuukaudessa, kun työaika on yli 22,5 mutta enintään 30 tuntia

Huomioi, että lyhennetty työaika vaikuttaa myös päivähoitomaksuihin laskevasti! 

Töihin voi myös palailla kevyesti ja kannattaa kysellä omalta työnantajalta tai vuokrafirmoista keikkatyön mahdollisuutta. Vaikka oletkin pääasiassa kotona, niin voi olla ihan piristävää ulkoiluttaa itseä töitten parissa. Lisäksi tästä vielä maksetaan palkkaa, joten sen ansiosta pystyt luultavasti olemaan pitempään kotona, kun saat sen päälle vielä kotihoidontukea.  Itse ”joudun” palaamaan töihin luultavasti elokuussa tai syyskuussa, mutta vakituista paikkaa minulla ei ole minne palata.  Tällä hetkellä elokuu tuntuu jo liian läheiseltä, eikä ainakaan kokopäivätyö kiinnosta. Töihin paluu tuntuu niin lopulliselta, eikä siihen jatkuvaan kiireeseen ole mielekästä palata. On tää jotenkin niin ainutlaatuista, että pystyy päivät vaan olemaan lasten kanssa, vaikka välillä se onkin todella hermoja raastavaa. Paras tilanne olisi löytää jokin ihan unelma paikka, jossa olisi suht joustavat työajat ja etätyön mahdollisuus.

Kuinka pitkään teillä lapset oli kotona ja millä tavalla palasit töihin? Lähde: Kela.fi / Joustava hoitoraha

10 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Meillä Ellu lähti hoitoon ollessaan 1v9kk, itse tein nelipäiväistä työciikkoa kunnes hän täytti kolme. Veenu on näillä näkymin kotihoidossa kolmevuotiaaksi. Ja haaveilen, jos silloinkin voisin aluksi palata töihin vain neljänä päivänä viikossa, vaikkei siihen tukia saakaan, se olisi kevyt lasku. Tai jos miehen kanssa saisimme järjesteltyä ensimmäistä hoitosyksyä jotenkin kevyemmäksi.

 2. Mama Lina / Liinakoo kirjoitti:

  Palasin heti äitiysloman jälkeen töihin ja odotin töihinpaluuta. Vaikka tätä ei pidä ymmärtää väärin, omalla tavalla nautin kotona olosta mutta kyllä työelämä + lapsiarki on paljon mukavempaa! 🙂

  Tsemppiä sinne!

 3. Pirita | Pandamama kirjoitti:

  Hyvä ja informatiivinen postaus 🙂 Meillä Nooa oli kotona 1v3kk ikään asti ja ekan vuoden hoidossa vain 3pv viikossa. Sitten 4pv viikossa melkein kolmen vuoden ikään asti. Luka tulee olemaan kotona 1v6kk ikään asti (tämän hetkisen suunnitelman mukaan) ja palaan töihin todennäköisesti 4pv/vk. Haluaisin jälleen 3pv/vk, mutta se tuskin onnistuu. Saa nähdä! Ainahan sitä voi kysyä 🙂 Komppaan Mama Linaa, työelämä + lapsiarki on aika hyvä combo!

 4. Henna | Pölyä Pinnoilla kirjoitti:

  Esikoinen oli aikanaan 1v8kk, kun palasin töihin, osittaiselle hoitovapaalle eli 30h/vko. Tein kuuden tunnin työpäiviä. Töissä olin vuoden verran. Esikoisen kanssa jäin vielä kahdeksi kuukaudeksi hoitovapaalle ja siitä äitiyslomalle.

  Töihin palasin viime syksynä, jolloin esikoinen oli 4v8kk ja kuopus 1v8kk. Jälleen olen osittaisella hoitovapaalla ja teen kuuden tunnin työpäiviä.

  Aika kiva, että on mahdollisuus tälläiseen 🙂

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oiij, te saatte vielä kotoilla sitten pitkään <3 Toivottavasti teidän suunnitelmat toteutuu niinkuin haaveilette 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo itsekin tykkäsin työelämä + lapsiarki yhdistelmästä kun työpaikalla viihtyy. 🙂 Saahan siinä vähän enemmän sisältöä päiviin 🙂

 7. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos! 🙂 Tuo 3pv/viikko on kuulostaa kyllä ihan luksus vaihtoehdolle! Meillä onkin mennyt ihan saman ikäisinä lapset hoitoon ja niin myös tämän toinen mikäli toteutuu tämä, että syksyllä alkaa päiväkotiarki 🙂

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tää on kyllä todella kiva järjestelmä, kun tukee sitä että lapsi sais alottaa päiväkoti – ja kouluuran mahdollisimman kevyesti. Nuo 8h työpäivät tuntuu niin hurjan pitkiltä, kun siihen vielä lisätään työmatkat ja päiväkotiin vieminen ja hakeminen. Tunnit loppuu arkena aina kesken 😀

 9. Jenni / Ilopiikki kirjoitti:

  Palasin töihin esikoisen kohdalla hänen ollessa 1v 4kk. Mies jäi silloin kotiin ja hoiti hieman alle kaksi vuotiaaksi, kunnes jäin uudestaan äitiysvapaalle. Nyt on tarkoitus palata elokuussa, kun kuopus on 1v 3kk. Mies jää kotiin lasten kanssa varmaan vuoden loppuun. Sitten kuopuskin on 1v 8kk, joten pärjää päiväkodissa. Pitää sitten katsoa, jos teemme molemmat nelipäiväistä viikkoa kevään tms, kunnes kuopuskin on kaksi vuotta.

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kuulostaa kivalle! Molemmat sais tehdä lyhyttä työviikkoa ja sä saisit palata rauhassa työelämään 🙂 Meillä tuskin mies suostus jäämään kotiin normaalia lomia pitempään 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *