Hae
Love Beyond Words

MITEN VALITA ENSIASKELKENGÄT?

Superfit kengät saatu bloginäkyvyyttä vastaan // Minimono

Ensiaskelkengät (ja kaikki muutkin lapsen kengät) kannattaa valita huolella asiantuntijan avustuksella. Lapsen luusto on pehmeää, joten  vääränlaiset kengät haittaa jalkaterän ja varpaiden normaalien toimintojen kehittymistä. Tästä voi seurata muun muassa jalkaterän ja varpaiden virheaseontoja, ihon rikkoutumista tai erilaisia jalkasairauksia. 

Me saatiin mun veli taas kylään viikonlopuksi, joten tehtiin yksi päivä retki kauniiseen sisäpuutarhaan Helsingin Kaisaniemessä. Kivaa vaihtelua tuollainen trooppinen ilmasto tähän nykyiseen säähän ulkona ja samalla päästiin testaamaan meidän kevät kenkiä. Meidän pikku taapero harjoittelee kovaa vauhtia kävelyä, joten oli aika suunnata kenkäkaupoille. Halusin käyttää kenkävalintaan asiantuntijan apua, sillä mielestäni ensimmäiset kengät ovat todella tärkeä asia, kun pieni vielä harjoittelee kävelyä ja jalan lihakset kehittyvät koko ajan. Löysinkin todella asiantuntevaa ja sydämellistä asiakaspalvelua Helsingin Töölössä sijaitsevasta  Minimono liikkeestä.

Kuva: Juha-Matti Tenhunen Photography
Minimonon omistaja Sargit Tauriainen sai idean yritykseen, kun hän huomasi esikoiselleen kenkiä ostaessaan, että kenkäkaupoissa pyörii yleensä aina ne samat merkit ja mallit.  Hän päätti tarttua haasteeseen ja perusti oman yrityksen vuonna 2012, jonka tavoitteena on tuoda markkinoille kenkiä Euroopan arvostetuilta jalkineenvalmistajilta, jotka ovat Suomessa ehkä vielä tuntemattomia. Päämääränä on piristää lasten kenkävalikoimaa trendikkäillä malleilla. Minimonon valikoima on yhdistelmä laadukkaita tuotteita, hyviä materiaaleja ja kauniita malleja kaupunkilaisille lapsille sekä vanhemmille. Minimono toimii ihastuttavan Little Copenhagen puodin yhteydessä, joka on täynnä laadukkaita ja  tyylikkäitä vaatemerkkejä. Sieltä löytyy myös oma laadukas lasten second-hand liike, joten tyhjin käsin tuskin pystyt lähtemään täältä.

Alla sydämellisen Minimonon omistajan Sargit Tauriaisen näkemyksiä asiantuntijan silmin liittyen ensiaskelkenkien hankintaan.

Milloin on syytä lähteä kenkäkaupoille? 

Ensiaskelkengät kannattaa hankkia vasta silloin, kun lapsi lähtee kävelemään. Nahkatossut ovat  hyvä vaihtoehto jos haluaa suojata lapsen jalkoja mutta ei tarvitse vielä kenkiä.

Miksi ensiaskelkenkien hankinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntijan apua? 

Ensiaskelkenkien oikea koko ja istuvuus ovat tärkeitä tekijöitä. Asiantuntija osaa kertoa eri vaihtoehdoista ja löytää käyttötarkoitusta parhaiten vastaavat kengät. Tärkeintä on kuitenkin olla ”henkinen tuki” vanhemmille tärkeän hankinnan äärellä, jotta vanhemmat voivat varmistua siitä, että tekevät oikean valinnan  ja taapero voi lähteä turvallisesti harjoittelemaan ensimmäisiä askeleitaan. 


Miten valita oikea koko? Kuinka paljon on sopiva kasvuvara? Kuinka usein jalka täytyy mitata? 

Tärkeintä on saada mitattua lapsen molemmat jalat ( huom. ne voivat olla myös erikokoiset)  mahdollisimman suorassa. Suositus kasvuvara on 1,5-2cm. Tärkeintä kuitenkin on, että kengillä pystyy helposti kävelemään, joten suositus on ostaa se pienempi vaihtoehto.  Pienellä lapsella jalka kannattaa mitata n. 2 kuukauden välein, isommilla riittää 4 kuukauden välein. Jalan kasvu saattaa olla kuitenkin todella yksilöllisestä, sillä saattaa olla ettei jalka kasva esimerkiksi ollenkaan talvella ja keväällä kengät käyvät jo kuukauden päästä pieniksi. Kengät ovat  liian pienet, kun on alle 0,5cm tilaa.

Kumpi on parempi ensiaskelkengäksi: tukeva kenkä vai paljasjalkakenkä? Onko vuodenajalla väliä? 

Aikaisemmin suositus oli, että kengän täytyy olla tukeva, kun taas  nykytutkimus kannattaa lapsen jalkojen omien lihasten vahvistumista. Sargitin mielestä vanhempien ei kannata kuitenkaan turhaan stressata asiasta, sillä Suomessa lapset ovat kengät jalassa  vähän aikaa päivästä eli lapsen lihakset kyllä vahvistuvat. Sää määrittelee kenkä valinnan suurimman osan vuodesta. Talvikengissä on pakko olla suht paksu pohja jotta kylmä ei tule läpi. Keväällä ja syksyllä puolestaan vaaditaan vedenpitävää materiaalia.

Voiko ensiaskelkengät ostaa käytettyinä? 

Kengät voi hyvin ostaa myös käytettyinä, kunhan  kenkää ei ole astuttu vinoon, pohja ei ole paljon kulunut ja sisäpuoli on kunnossa. Mikäli pohjallinen muokkautunut, niin se on suositeltavaa vaihtaa uuteen.
Kuva: Juha-Matti Tenhunen Photography
Me valittiin ensiaskelkengiksi nämä  ruskeat Superfitin goretex-kengät. Valittiin nämä kengät jo tulevaa kevättä ajatellen, sillä tex-materiaali pitää jalat kuivina. Kengät ovat joustavapohjaiset ja materiaaliltaan nahkaa. Kengissä on myös tyylikkäät nahkaiset vahvikkeet kärjissä, joka on kiva yksityiskohta, mutta myös lisää kestävyyttä ulkoleikeissä. Väri valinta yllätti itsenikin, mutta tää ruskea on kyllä niin piristävä valinta ainaiseen mustaan, harmaaseen ja tummansiniseen. Myös kengän koko yllätti, sillä meille kotiutui koon 23 kengät! Ei siis todellakaan mitkään ihanan minit ensiaskelkengät 😀

TOP 5 KRITEERIT ENSIASKELKENGILLE

oikea koko
hyvä istuvuus
hengittävät materiaalit
joustava pohja
nauhalliset


SAIN MYÖS TEILLE ALEKOODIN MINIMONO – LIIKKEESEEN, JOKA ON VOIMASSA MAALISKUUN LOPPUUN ASTI. KOODILLA MARIA10 SAAT -10% ALENNUSTA KAIKISTA TUOTTEISTA (myös alennetuista). 

Minkälaiset ensiaskelkengät ovat olleet parhaat teidän 1-vuotiaille? 

2 kommenttia

  1. Pirita | Pandamama kirjoitti:

    Oi kääk, nyt on ajatukset kulkeneet vähän liikaa samoja ratoja, sillä mulla on suunnitteilla JUST tämmöinen postaus ja nyt vasta huomaan sulla ihan samanlaisen! No, jospa meillä vielä menisi hetki ensimmäisiin varsinaisiin askeliin ja ei tulisi ihan liian perään samanlainen postaus meidän verkostoon 🙂

  2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

    Hahha mä luulen, että tälläinen postaus tulee varmaan kaikilta äitibloggaajalta 😀 Onneksi aihe on aina ajankohtainen, sillä eri vuodenaikoina kenkähankinnat ovat erilaisia suomessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *