Hae
Love Beyond Words

RAVINTOLA VIINIEN RIISTOHINNAT!

 EDIT I //  Jos  alkoholin myyminen on niin paljon kalliimpaa ravintoloissa, niin onko ainoa keino lainsäädännön avulla (laskemalla veroja) ohjata kulutusta takaisin ravintoloiden suuntaan, vai pystyykö ravintolat tähän vaikuttamaan jotenkin?  Tällä hetkellä trendi on se, että alkoholin kulutus siirtyy ravintoloista kotisohvalle.

EDIT II // Jostain syystä ravintola-ala on ottanut tekstin pelkästään hyökkäyksenä heitä kohtaan, mikä ei ole tekstin idea. Päämäärä oli herättää keskustelua mitkä syyt ovat johtaneet siihen, että alkoholi ylipäätään on kallista ravintoloissa. Onko siihen syynä verotus, alkoholin myynnin hiipuminen ravintoloissa vai jotkin muut asiat? Voiko esimerkiksi hinnoittelu muutoksilla tuoda lisää myyntiä, joka sais asiakkaat palaamaan kotisohvalta ravintolan puolelle? Positiivista on, että aihe herättää keskusteluja, mutta entisenä ravintola-alan työntekijänä ja mara- koulutuksen käyneenä tälläiset asiattomat kommentit esimerkiksi ravintolan toimintaan liittyen on turhia 🙂 Ystävällisesti – Maria 

Ravintolassa syömisen helppoutta osaa arvostaa ihan eri tavalla näin perheellisenä. Mikään ei ole sen parempaa, kun käydä valmiiseen pöytään, tilata listalta sitä mitä huvittaa ja poistua ravintolasta tyytyväisenä kotiin. Isona bonuksena toki myös se ettei kotona odota yhtään tiskiä!

Ravintolassa käymisessä on vaan yksi pieni mutta, se on ihan törkeen kallista! Ei siinä mitään, olisin valmis maksamaan todella taidokkaasti tehdystä ruuasta aika ison pennin, sillä sitä jos todella osaan arvostaa. Olen mielestäni ihan suht hyvä kokki, joten jos jossain saan parempaa ruokaa mitä kotona, niin olen valmis siitä myös maksamaan jo siitä syystä ettei sitä tarvii itse tehdä. MUTTA, jos tähän kylkeen erehtyy ottamaan lasin (tai pullon) viiniä, niin loppulasku saa vähintään voimaan pahoin  aikaan muutaman lisälyönnin.
Jokin aika sitten olimme kaveriporukalla syömässä ihan tavallisessa ravintolassa ja tilasimme pöytään ihan tavallista Riesling -viiniä. Siis ihan sitä perus valkkaria, jota myydään Alkossa 10 euron hintaan. Ilta sujui hyvin ja viini oli oikein hyvää ja miljöö oli miellyttävä. Kaikki oli oikeastaan tosi hyvin, kunnes piti tilata pöytään lasku – viinipullon hinta oli 67,5€! Tässä siis syy miksi viinit todellakin kannattaa hakea sieltä meren toiselta puolelta tai vähintään Alkosta. Mielestäni viinin hinnat ravintolassa on suorastaan riistoa, kun katteet pulloista nousee moninkertaiseksi jopa Alkoon verrattuna. Aika surullista, että yritystoiminnan kuluja yritetään kattaa ylihintaisiella viinillä. Mielestäni olisi kohtuullisempaa esimerkiksi panostaa siihen ruokaan ja nostaa vaikka sitten niiden hintoja, niin että hyvä hinta-laatu suhde säilyy niin ruuan kuin juomien osalta. 
Ymmärrän sen, että ravintoloilla menee huonosti Tallinnan viinarallin, vero byrokratian ja alkoholilainsäädännön vuoksi, mutta tässä on taas yksi oikein hyvä syy lisää siihen miksi en jatkossa ainakaan mene syömään toista kertaa tähän kyseiseen ravintolaan. Mielestäni ruokaelämykseen kuuluu oleellisena osana hyvä viini, mutta jos näitten kahden yhdistämisestä muodostuu kohtuuttoman kallista, niin on jossain kohtaa vikaa.
Toki ravintolamaailmasta löytyy poikkeuksiakin ja kaikki yrittäjät eivät hinnoittele viinejään riistohintaan. Esimerkiksi Ravintola Gaijinissa pullo valkoviiniä, joka maksaa Alkossa 15e maksaa 48e. Tämä on mielestäni jo erittäin kohtuullista, ottaen huomioon sen, että Ravintola Gaijin on myös todella laadukas ravintola. 
Olisi mahtavaa, jos ravintolakulttuuri olisi lähempänä etelä-eurooppalaista, jossa olisi täysin fine viettää vaikka koko ilta ravintolassa, eikä linnottautua kotiin sen Virosta tuodun halvan laatikon kanssa. Mikäli ravintolat  eivät joutuisi hinnoittelemaan itseään ulos, niin näin varmasti olisi. Vai ollaanko me vaan niin sisäänpäin kääntynyttä kansaa, että tykätään lymytä kotona siinä tutussa ja turvallisessa seurassa ja saatetaan ehkä poistua sieltä ravintolan puolelle vasta sen jälkeen kun on juotu se Viron tuliaislaatikko?

Haluan jakaa tähän kohtaan vielä linkin onnistuneesta kiinteäkatteisesta viinien hinnoittelusta, joka otettiin Groteskissa käyttöön. Puolentoista vuoden ajan tulos parani, vaikka kate romahti. Viivan alle jäi kuitenkin enemmän euroja, sillä myynti lisääntyi. Nykypäivän kuluttuja on sen verran fiksu, että haluaa yritys toimii enemmän asiakaslähtöisemmin. Tässä tapauksessa hän on varma siitä, että kun pullon avaa ravintolassa se maksaa aina sen tietyn summan. 

Toki tämäkään ei tarkoita, että kaikkien yritysten kohdalla se ois positiivinen juttu, mutta halusimpa vaan laittaa ihan konkreettisen tuloksen, että se voi myös toimia 🙂 Tätä samaa hinnoittelua on myös toteutettu ainakin Rosterissa, jossa se on myös vahdittanut viinimyyntiä.

33 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Ei luoja sie oot kyllä tyhymä.. ensinnäkin jos meet ravintolaan ja maksat oluesta 7e, valitatko siitäkin kun ei myydä sillä kaupan 1e/tölkki hinnalla? Viineissä kateprosentit on jopa vähemmän kuin oluessa. Jos tuntuu kalliilta juoda viiniä ravintolassa nii sitten kannattaa ehkä tyytyä mäkkärin autokaistaan ja alkon kyykkyviiniin!

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Logiikka 10! "Otetaan viinipullon hinnasta vähän pois, ja siirretään se ruokaan!"

  Seuraavalla kerralla: "Miten tää lasku on taas yhtä kallis?!?"

  Niin no otettiin viinipullosta 10€ pois ja nostettiin ruoka-annosten hintoja 10€:lla…

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, että ravintolassa myytävän viinin hintaa et voi verrata Alkon tuotteisiin? Ja rohkenen väittää, että miltein jokaisesta ravintolasta saat alle 48 eurolla pullollisen hyvää valkoviiniä. Jopa sitä laadukkaampaakin. Tekisikö terää tutustua siihen, miten ja miksi ravintolat hinnoittelevat tuotteensa – voisit saada hieman laajemman perspektiivin ajattelutavallesi.

  Lisäksi mielestäni on äärettömän surullista yhden tämmöisen ravintolakokemuksen perusteella tehdä päivitys "ravintoloiden ylihintaisista viineistä" ja julkaista se koko kansan silmille, ilman edes kunnon otantaa tai perehtymistä asiaan. Näin näitä epäedullisia harhaluuloja ravintoloiden hintoja kohtaan saadaan luotua.

  Ainiin. Nuo mainitsemasi syyt, miksi ravintoloilla menee huonosti. Obgelmakohtia jokaiselta alalta löytyy, mutta ei, en silti lähtisi allekirjoittamaan ko. väitöksiä suurimmiksi syiksi. Osatekijöinä varmasti näyttäytyvät, kuten myös tämmöiset kirjoitukset joissa allekirjoittanut ei tarkalleen tiedä mistä puhuu.

  En väitä, etteivätkö osa ravintoloista viilaisi hintojaan tappiin saakka esim. brändäyksen vuoksi, mutta paljon löytyy myös niitä, jotka polkevat hintoja niin alas kuin pystyvät.

  Ikävää, että koit viinin hinnan yllätyksenä, mutta toivoisin – että seuraavalla kerralla kirjoittaessasi keräisit asiasta enemmän pohjatietoa, ennenkuin alkaisit yleistämään.

  Kiitos.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  "ihan tavallista Riesling -viiniä. Siis ihan sitä perus valkkaria, jota myydään Alkossa 10 euron hintaan" Oliko tämä kyseinen viini juuri se 10€/plo? Kaikki Riesling ei nimittäin maksa 10€ alkossa, niissäkin hurjia eroja hinnoissa. Syistä, joita ei selkeästi edes kannata alkaa erittelemään. "Mielestäni ruokaelämykseen kuuluu oleellisena osana hyvä viini" Jos haluat hyvää viiniä, se maksaa enemmän. Jos Alkon kyykkyviini riittää, hae se Alkosta 🙂

 5. Anonyymi kirjoitti:

  "Jos ylipäätään alkoholin myyminen on niin paljon kalliimpaa ravintoloissa, niin onko ainoa keino lainsäädännön avulla (laskemalla veroja) ohjata kulutusta takaisin ravintoloiden suuntaan"

  Hienoa! Tajusit sen, mitä ravintolayrittäjät on toitottanut n. 10 vuoden ajan, kuuroille korville.
  Ja mietipä tätä: ravintola maksaa enemmän kuin kauppa alkoholista. Eli sisäänostohinta on korkeampi. Kauppa ei tarvitse katetta esim. oluesta, koska tuotto tulee elintarvikkeista. Ravintolassa taas alkoholi voi olla 40%:ia myynnistä. Tällöin näistäkin tuotteista pitää saada hyvä kate, tai siirtää kate ruokaan jolloin ruoan hinta on todella korkea.

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Varmasti siellä ravintolassa on ollut myös halvempiakin vaihtoehtoja tarjolla viiniksi et ei ole ollut pakko ottaa sitä "kallista" viiniä. asiakashan sen päätöksen tekee viimekädessä. Ei se tyhmä ole joka pyytää, vaan se joka maksaa!

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Tutustu huviksesi ravintoloiden kulurakenteisiin ennen tämmösen kuran kirjoittamista

 8. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hieman kaipaisin perusteluja kommenttiin 🙂 Eikö mielestäsi siis alkoholi ole ylipäätään kallista vai enkö tiedä, että ravintolan pyörittäminen maksaa? Pointtina oli ottaa esille se epäkohta miksi ihmiset eivät käy ravintoloissa, vaan mieluummin juovat kotona. Katetuottolaskelmat on tulleet kyllä itselle tutuksi koulutuksen puolesta 🙂

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mielestäni on kallista jos tismalleen sama pullo esimerkiksi Alkosta hankittuna maksaa 60e vähemmän. Ehkä vähän tyhmää on jopa pyytää, sillä asiakas tekee myös päätöksen kohtaako hinta ja laatu ja tuleeko hän enää uudestaan paikkaan. 🙂

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hyvä ja asianmukainen kommentti! 🙂 Tätä koitin itsekin hakea tekstillä, vaikka se hieman provosoivasti näytti kääntyvän ainakin ravintolahenkilöiden mielestä heitä vastaan. Todella hurjaa, että ihmisiä oikeen ohjataan ostamaan mieluummin kaupasta kuin ravintolasta, jossa ne olisivat koko ajan valvovien silmien alla.

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Joo ainakin etiketti oli sama, sillä otin pullosta oikeen kuvan, sillä halusin ihan mielenkiinnosta tarkistaa alkon hinnan 😀
  Ja hyvästä viinistä kannattaakin maksaa mikäli se osataan tarjoilla asiankuuluvasti 🙂

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista! 🙂

  En missään vaiheessa väittänyt, että hinnan pitäisi olla Alkon tasolla. Mutta mielestäni 60e ero on jo aika hurja, kun kyseessä on tavallinen ravintola. Ei siis fine diningia.

  Väitätkö siis ettei yleisesti ottaen alkoholin ravintola hinnat ole karanneet käsistä?

  Suurin epäkohta varmasti on se ettei myyntiä tule tarpeeksi, joten ravintola joutuu pitämään todella isoa katetta alkoholin kohdalla. Tähän pitäisi siis saada jollain tapaa muutosta, niin että ihmisiä pystyttäisiin ohjaamaan mieluummin ravintolaan kuin kauppaan.

  Hinnat tuskin ovat ainakaan tippumaan päin, sillä ne ovat olleet nousussa ja eikös juuri veroja kiristetty entisestään? Toivottavasti kuitenkin uuden happy hour lain myötä pystyttäisiin markkinointia tehostamaan, jos se osaltaan helpottaisi ravintolan toimintaa ja pystyttäisiin myymään enemmmän.

 13. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Olipas hieman asiaton kommentti.

  Kirjoitin "Mielestäni olisi kohtuullisempaa esimerkiksi panostaa siihen ruokaan ja nostaa vaikka sitten niiden hintoja, niin että hyvä hinta-laatu suhde säilyy niin ruuan kuin juomien osalta. "

  Eli, jos ruuan tuotekehitykseen panostettaisiin niin hinta olisi korkeampi. Tämä ehkä kompensoisi sitä, että osat tuotteista ei möisi niin hyvin (ts. alkoholi) ja jos ravintola saa lisää asiakasvirtaa hyvällä ruualla niin parantaahan se automaattisesti myös muiden tuotteiden menekkiä.

 14. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tämä koskee ihan kaikkia alkoholijuomia ravintoloissa. Toki kaikille tuotteille on laskettu katteet erikseen, mutta lähinnä siihen hain kommetteja, että pystyykö ravintola itse vaikuttamaan siihen että hintoja saataisiin alas ja näin ollen saataisiin enemmän asiakasvirtaa ravintolojen suuntaan.

  Mielestäni hieman asiatonta haukkua tyhmäksi mielipide kirjoituksen perusteella. Mielestäni hinnat ovat nousseet tässä vuosien mittaan kovalla vauhdilla juurikin pitkälti varmaan verotuksen myötä.

 15. Unknown kirjoitti:

  Voisitko jo ystävällisesti paljastaa sen Rieslingin nimen?
  En kestä tätä jännitystä enää 😀

 16. Anonyymi kirjoitti:

  Ravintolan tuotteilla, myös sillä viinin hinnalla, on myös tarkoituksena maksaa tarjoilijoiden palkka, tilavuokra, laitevuokra, verot plus kaikki muu mikä ravintolan pyörittämiseen liittyy. Et voi mitenkään olettaa, että saisit samaa viiniä samalla hinnalla Alkosta, kuin ravintolasta. Jokuhan sen sinulle on cooleriin laittanut ja myös lasiin kaatanut.

  Terkuin,
  Ylihintaista viiniä myyvä sommelier.

 17. Anonyymi kirjoitti:

  Ylipäätään vikana on varmaan tämä Suomen valtio. VEROTUS KOVA ihan siis kaikessa. Koski se mitä tahansa,palkkoja,palveluita / ostoksia.. Ei ole varaa ostaa kun maksaa niin paljon.. Tai ehkä olis varaa ostaa, mut mielummin sen rahan käytän johonkin järkevään.. Jos ravintolat laskisi hintoja niin varmaan,kulutus olisi suurempi,ihmiset ostaisi varmaan useamman viinipullon tai lasin jos hinta olisi kohtuullinen/edullinen.. Mut ehkä kaiken olis lähdettävä myös verotuksesta..
  Oon kanssasi samaa mieltä!

 18. Anonyymi kirjoitti:

  Sinulle suosittelen yhdyssanojen opettelua, oli nimittäin harvinaisen raskasta luettavaa.

 19. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hahah apua! En tajunnut että se oli niin jännä yksityiskohta 😀 Se oli siis Moselland Riesling Trocken vuosimallia 2016 🙂

 20. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tämähän on selvä! Enkä missään kohtaan väittänyt, ettei viini tai muukaan alkoholi olisi kalliimpaa. 🙂 Jos olet sommelier niin sitten teillä varmaan on ihan syystäkin kalliit viinit 🙂

 21. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, huippua eka kommentti joka ei saa mua haukkomaan happea 😀 Tähän johtopäätökseen itsekin olen tullut, jos ravintolat uskaltais laskea hintoja, niin olisin varmaan ravintolassa heti alkuillasta 😀

 22. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No joo, pakko myöntää että tekstit kirjoitetaan välillä aika tunteella ja yhdellä kertaa. Heitäpä muutama esimerkki niin korjailen virheet ja opin sitten näistä 🙂

 23. Anonyymi kirjoitti:

  Eli… Jos ravintolat laskisi hintoja 50%:ia, kuluttaisit kaksi kertaa enemmän alkoholia? Ja ravintolalle jäisi tästä vähemmän käteen (raaka-ainekustannuket kaksinkertaiset) kuin nykymenolla. Eipä se varmaan haittaisi. Huvikseenhan tätä työtä tehdään, eikä voittoa tavoittelevasti.

  Mutta mitä olet mieltä haittaisiko terveysasiantuntijoita ja Päivi Räsästä, jos alkoholin kulutus pamahtaisi yhtäkkiä pilviin? Ei, se kotijuominen ei vähentyisi samassa mittakaavassa kuin ravintolamyynti nousisi.

  Käy verestämässä muistoja, miltä näyttää yökerhon meininki klo 02.00, kun alkoholin hinta on -50% (näitä paikkoja löytyy vielä). Ja mieti, miksei siellä näy perheellisiä ihmisiä joraamassa ja siemailemassa viiniä sivistyneesti.

 24. Katri / Kotonajakaupungilla kirjoitti:

  Varmasti tulisi mentyä useammin ulos istumaan lasilliselle tai ruokailemaan perheen kanssa jos hinnat olisivat edullisemmat (sen sijaan, että kotona juodaan). Onneksi nyt on välillä näkynyt kivoja tarjouksia (esim. skumppalasi 5€, viinipullo 19,90) ja ne kyllä houkuttelevat paikan päälle. Ainakin itse ostan samalla pientä purtavaa viinin/skumpan kanssa, josta sitä lisämyyntiäkin tulisi. Useimmiten ihan ruoka-annokset tulee tilattua.

  Hyvän ruoan kanssa on mukava juoda hyvää juomaa. Varmasti monella käy mielessä tuo mainitsemasi, että miten paljon edullisemmaksi ruoat ja juomat kotona tulee kuin mennä ravintolaan. Toki ravintolat tarvitsevat katteensa ja tulonsa jostain. Hassua, että ravintoloitsijat (näin nyt oletan, vaikka anonyyminä kaikki kommentoineet) ottivat tekstisi hyökkäyksenä heitä kohtaan.

 25. Anonyymi kirjoitti:

  Maria jos olet kerran entinen ravintola-alan työntekijä ja mara-koulutuksen saannut niin miten sinulta on urasi ja koulutuksesi aikana mennyt näin totaalisesti ohi se miten ravintolan alkoholiannoksen hinta muodostuu verrattuna vähittäiskaupan hintaan.
  En kiistä sitä että ravintoat voisivat välillä katsoa myös peiliin kun on kyse korkeista hinnoista mutta kyllä ne katelaskentaan vaikuttavat kulut sisältävät enimmäkseen sellaisia osia joihin ravintolat ei pysty vaikuttamaan tai jotka on pakko kattaa toiminnan mahdollistamiseksi.
  Se että vedotaan alhaisten hintojen nostavan volyymiä ja korvaavan korkeammat hinnat ei ikävä kyllä ole mitenkään mahdollista kuin pienelle osalle kapakoista. Ihmiset kun nyt vaan kuluttavat tietyn määrän alkoholia ravintola iltana vaikka se olisikin halpaa. Ikinä ei päästä siihen tilanteeseen että vähittäiskauppasta ostettu alkoholi korvautuisi ravintolakulutuksella edes huomattavasti. Se on kaunis ja kiehtova ajatus silloin kun ravintolalaskun maksu ahdistaa ja miettii miksi se on näin paljon. Tulisi nyt kuitenkin muistaa että koskaan ei Suomessa ole kulutetu edes merkittävää osaa alkoholista ravintoloissa.
  Itse ravintoloitsijana pohdin tätä ongelmaa usein ja rehellisesti haluaisin löytää keinon jolla alkoholin hinta olisi asiakkaille kohtuullinen ja minulle kannattava sillä vaikka tämä on bussinests niin ei tässä kusipäitä olla.

 26. Unknown kirjoitti:

  Tarkistin tuon kyseisen rieslingin hinnan alkon sivuilta.9,38€/075l laske niin että ravintola ostaa pullon tukkuliikkeeltä, tässä tapauksessa alkolta tuohon hintaan. Mikä tulisi olla alkoholin kate että ravintola jää ns. Omilleen. Ko. Pullon voisin myydä hyvin hintaan 45€ ravintolassa ja tuon 9,38€/12cl. Pullostahan saadaan 6,25 12cl lasillista. Laseittain ostettuna pullon hinta olisi 58,65€.

 27. Anonyymi kirjoitti:

  Ei millään pahalla, mutta ei millään hyvälläkään. Älä kirjoita blogia, jos et osaa edes yhdyssanoja. Syö sulta uskottavuutta naurettavasta asiasisällöstä huolimatta.

 28. Anonyymi kirjoitti:

  Hämmentää…
  Ilmsn taistatutkimusta mistä päättelet että ravintola ostaa kyseisen viinin alkosta? No se ei ole pointti mutta miten laskit nuo ravintolalle "omilleen pääsy hinnat"? Js miten ihmeessä saat pullo hinnalle ja lasi hinnslle eri hinnat kun katsoo että laseittain myytävä sama viini tulisi piäulloittain 13,65€ kalliimmaksi.
  Ja mihin perustat tuon 45€ hinnan joka on ok?

 29. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista 🙂

  Näin itsekin tulee mentyä tarjousten perässä. Viimeksikin kun oltiin tyttöjen kanssa iltaa istumassa, niin otettiin jopa toinen pullo pöytään kun oli niin "edullista" 😀

  Joo tuntuu että he ajattelevat ainoastaan että jokaisesta tuotteesta pitää saada se tietty kate, että toiminta kannattaa, eikä esimerkiksi miettiä asiakaslähtöisemmin niin, että viinilla olisi vähemmän katetta koska sitä ei valmisteta ravintolassa. Puuttuvan katteen voisi saada takaisin lisämyynnillä, sillä ihmiset vois ostaa sen toisenkin tai vaikka ostas mukaan pullon jos se on mieluista 🙂

 30. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista 🙂

  En itseasissa missään kohtaa miettinyt etteikö ravintolan kuuluisi miettiä sitä asiaa että saa aina kulut maksettua. Lähinnä pohdin sitä vaihtoehtoa, että tulisiko ihmiset aikaisemmin ravintolaan, jos se alkoholi olisi siellä edullisempaa. Monesti käy niin että sinne tullaan joskus puolen yön jälkeen ettei tarvii ostaa kuin muutama juoma. Se olisi myös asiakaslähtöisempaa, jos esim ruualla ja juomalla ei olisi sama kate. Toki baareissa tätä asiaa olisi todella hankala lähtee ratkaisemaan kun ei ole kuin se alkoholi mitä myydään, mutta ravintoloissa voisi esimerkiksi parantaa ruuan laatua ja panostaa lisämyyntiin. Ehkä asiakas esimerkiksi ostaisi sen hyvän ruokaoluen myös kotiin, jos se on suht edullista 🙂

 31. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Yleensähän lasittain myytävä viini on paljon kalliimpaa, sillä siinä on aina hävikin vaara. Pulloittain sitä ei ole.

 32. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Mielestäni kaikilla on oikeus kirjoitella, vaikkei äidinkieli ei olisikaan aina hallussa. Mitään asiatekstiä en tuota ja kirjoitan ilman mitään rahallista korvausta, joten ihan harrastus tämä blogin kirjoittaminen on 🙂 Eri asia sitten tietenkin jos blogin kirjoittamisesta maksetaan 🙂

 33. Anonyymi kirjoitti:

  Olette vähän kuutamolla, muuta ei voi sanoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *